Was daarom je colbert of pak op een mild programma, zoals het wolwasprogramma op 30 graden. Gebruik in combinatie met het wolwasprogramma ook een wolwasmiddel om krimp te voorkomen. Laat de wasmachine vervolgens niet centrifugeren. Zo krijg je namelijk vervorming in het model van je colbert.
We raden gewoonlijk een handwas aan, omdat deze vezel sterk krimpt en kreukt.
Gewoon op de hand wassen in koud water met biotex. Zo doe ik het ook. Ik heb handgemaakte jasjes en die was ik ook op die manier., Overgings stomen krijgt zweetlucht er makkelijk uit hoor.
Bij een stomerij kunt u uw blazer of colbert professioneel laten stomen. Nadat het kledingstuk uit de machine komt wordt deze op een speciale machine gezet waar stoom uit komt. Zo wordt het weer mooi in vorm gebracht. Daarna wordt het jasje nog een keer met de hand gestreken om de laatste kreukels eruit te krijgen.
Wilma: Water met azijn in een plantenspray doen, colbert of andere kleding binnenstebuiten ophangen, insprayen en een nachtje buiten laten hangen. Amber: Ambi-Pur spray voor kleding is er in verschillende frisse geuren. Cindy: Spray die verkocht wordt om schoenen op te frissen. Werkt geweldig!
Moet het pak of je colbert toch echt gewassen worden? Dan geldt ook hier weer het advies: lees het waslabel. In sommige pakken zit namelijk wol verwerkt, of andere stoffen die misschien niet tegen alle wasprogramma's kunnen of die zelfs helemaal niet in de wasmachine mogen.
Ga voor Dettol: vul een bak met tweederde water en eenderde Dettol. Leg de jas in de bak en laat het geheel ongeveer drie uur intrekken. Vervolgens was je de jas volgens het normale wasprogramma en de geuren verdwijnen. Met Dettol moeten zelfs verkleuringen door zweet in de jas verdwijnen.
In plaats van azijn kun je ook je colbert of jas laten weken in een emmer met een flinke schep soda. Doe dit ongeveer een uur, want anders wordt de kleur aangetast. Ook Dettol is een goede optie voor een zweetgeur in je colbert of jas. Smeer of spuit een beetje op de oksels en laat het goed intrekken.
Door de jas binnenstebuiten te wassen, voorkom je niet alleen schade aan de stof, maar ook aan de wasmachine. Het kan bij donzen jassen handig zijn ook een tennisbal mee te laten draaien in de trommel. Op die manier wordt het dons weer mooi verdeeld over de binnenvoering.
Het wassymbool met de wasvoorschriften om je kleding te wassen kan je herkennen als de vorm van een wasteil met een watergolfje erin. Het waslabel met een kruis er doorheen geeft aan dat je dit kledingstuk beter niet kunt wassen, in dit geval moet je de kleding meestal stomen. Zie je een hand op het symbool staan?
Viscose is een synthetische stof die deels gemaakt wordt uit katoen. Van katoen is bekend dat deze stof snel krimpt als deze te heet gewassen wordt. Ook met viscose moet je dus uitkijken in de wasmachine. Was de kleding daarom het liefst op 30 graden en maximaal op 40 graden tenzij het waslabel iets anders aangeeft.
Wasmachines met stoomfunctie
De speciale stoomprogramma's zijn ontwikkeld voor de momenten waarop een kledingstuk alleen even opgefrist hoeft te worden. Een volledige wasbeurt is niet nodig. Stoom helpt om kreukels en plooien te verzachten, gladder te maken en om de vieze geurtjes op een veilige manier te verwijderen.
De eerste mogelijkheid om je pak schoon te maken, is stomen. Zo wordt jouw pak op de beste manier gereinigd. Doe dit echter maximaal drie keer per jaar en alleen wanneer het echt nodig is of als je het pak voor langere tijd gaat opbergen.
Het wassen van een pak is iets wat wij je graag uit handen nemen. Zelf een pak wassen in de wasmachine is iets wat we je niet aanraden. Over het algemeen komt dat de kwaliteit van het pak namelijk niet ten goede. Als wij je pak voor je stomen kun je er op rekenen dat je pak er helemaal perfect uit blijft zien.
(Pantalon, blazer, Colbert, gilet, jurk)
Uitsluitend met een wolwasmiddel op een wolwasprogramma! NIET met een fijn wasmiddel. Vervolgens hangend drogen bij voorkeur met een klemhanger aan de broekspijpen of een normale hanger.
Week uw kledingstuk in een emmer met azijn voordat u het wast. Zorg dat het kledingstuk hierbij helemaal is ondergedompeld in de azijn en laat het minimaal een uurtje intrekken (de hele nacht is nog beter) en doe het vervolgens in de wasmachine.
Week het kledingstuk voor het wassen een nacht, of in elk geval minimaal een uur, in een emmer met water met azijn. Zorg ervoor dat het kledingstuk helemaal ondergedompeld is. Je hoeft niet bang te zijn dat je kleren dan naar azijn gaan ruiken. Die lucht is er na het wassen helemaal af.
Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien. Je kunt (natuur)azijn ook als natuurlijke wasverzachter gebruiker door het toe te voegen aan je was. Azijn in de wasmachine is ook een onderhoudsmiddel voor je wasmachine.
Het gemak van AH Stomerijservice
Lever je was- stoomgoed in bij een van onze supermarkten met stomerijservice. was- stoomgoed. We brengen je frisse was- stoomgoed weer terug naar jouw supermarkt. AH Stomerijservice beschikt over alle benodigde vergunningen en voldoet aan de strengste Europese milieu-eisen.
Jumbo Stomerijservice
Veel Jumbo winkels hebben een stomerijservice. Vakbekwame medewerkers reinigen je kleding met behulp van de nieuwste machines. Alle benodigde vergunningen zijn in huis en we voldoen aan alle Europese milieueisen. Je kleding is bij Jumbo dus in goede handen.
Leg je kledingstukken plat neer (vooral handig om boorden, kragen of hardnekkige kreukels te stomen) of hang ze aan een deur. Steek de stekker van je stomer in het stopcontact en laat het apparaat opwarmen. Na 45 seconden is de stomer voldoende opgewarmd voor verticaal gebruik, na 90 seconden voor horizontaal gebruik.
#1 Mijn wasgoed stinkt na het wassen
Stinken je kleren naar rook, kruiden of huisdieren? Dan is het aan te raden om een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine te doen (let wel op met gekleurde was). Azijn werkt neutraliserend. Ook kan het helpen om de kleding buiten te laten drogen.
Maar als je de was binnen droogt is het aan te raden om ruimte te laten tussen de kledingstukken. En hang spijkerbroeken onderste boven op en doe dit ook met shirts met een capuchon. Anders zijn de de volgende dag nog niet helemaal droog en dat kan dan weer gaan stinken. Zorg dus dat alles goed uit elkaar hangt.