Oorspronkelijk beantwoord: Waarom heeft de Middellandse zee bijna geen eb en vloed verschil ? Om het vloed of eb te laten worden in de Middellandse zee moet er veel water uit de Atlantische oceaan langs Gibraltar stromen. De doorgang is tamelijk smal. Er is geen andere toegang.
Overal eb en vloed
Het is dus niet zo dat als het water voor de Nederlandse kust hoog is, het bij Engeland laag is. Op elke plaats waar dan ook ter wereld, is er een verschil tussen eb en vloed.
De Middellandse Zee is een hele aparte zee. Een beetje vergelijkbaar met een badkuip waarin het water steeds heen en weer stroomt. De golven in de Middellandse Zee zijn trouwens over het algemeen helemaal niet hoog. Het waait er meestal niet zo hard en ook hebben eb en vloed minder invloed op deze zee.
Eb en vloed wordt op de oceanen veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de maan en bereikt via de Noordzee en het Kanaal onze kust. Door het getij stroomt het water behoorlijk hard en slijt het diepe geulen uit. Buiten die geulen stroomt het echter minder hard en ontstaan van nature zand- en slibplaten.
In Turkije hebben we bijvoorbeeld geen stroming of eb & vloed, hierdoor is er dus niet veel meer kennis nodig dan het zeilen op de binnen wateren in Nederland.
Het op open zee gewoonlijk slechts geringe verschil tussen eb en vloed wordt groter, wanneer de watermassa's bijvoorbeeld door zee-engten geduwd worden. In de Middellandse Zee zijn er nauwelijks merkbare getijverschillen, omdat het een door landmassa's omsloten water is.
Aan de Bay of Fundy zijn de grootste getijdeverschillen ter wereld te zien. Het verschil tussen eb en vloed is daar gemiddeld 15 meter en het grootst gemeten verschil ooit is maar liefst 21,6 (!) meter. Tijdens een 12 uur durende getijdswitch stroomt er ongeveer 115 miljard water in en uit de baai.
Om het vloed of eb te laten worden in de Middellandse zee moet er veel water uit de Atlantische oceaan langs Gibraltar stromen. De doorgang is tamelijk smal. Er is geen andere toegang. Er kan niet voldoende water langs stromen om om het zee niveau flink te laten dalen of stijgen.
Het Normadisch schiereiland vormt een bijkomende barrière en bijgevolg is er een extreem sterk getijde aan de westkant. De oostelijke zijde wordt afgeschermd door het schiereiland en heeft dus een minder sterk getij.
Embed. De maan trekt met haar zwaartekracht het water naar zich toe. Als de Noordzee aan de kant van de maan staat, dan is het daar vloed. Ook aan precies de andere kant van de wereld is het dan vloed, door draaien van de aarde.
Tussen de twee fjorden Saltenfjorden en Skjerstadfjorden, even buiten de stad Bodø in Noord-Noorwegen zijn er enorme krachten in het spel. Als het getij keert en het water tussen de fjorden tegen elkaar in stroomt, ontstaan er spectaculaire draaikolken in Saltstraumen. Neem de tijd en luister.
Eb en vloed hebben nauwelijks invloed op de waterstanden in dit gebied en daardoor is het water dan ook glashelder en met weinig tot geen stroming een frisse duik altijd veilig en vooral heerlijk.
Er is bijna geen eb en vloed door de nauwe verbinding met de Atlantische Oceaan.
Omdat de bewegingen van de aarde en de maan heel constant zijn, is het ritme van eb en vloed dat ook. Het is in Nederland 2 keer hoogwater en 2 keer laagwater per 24 uur en 50 minuten.
Ontstaan van het getij
Omdat het water 'in evenwicht' op de aarde moet blijven (centrifugale krachten), neemt het water op de aarde de vorm van een rugbybal aan, met aan weerszijden het hoogwater en bovenop en onderop het laagwater. Per dag is het dus twee keer hoogwater en twee keer laagwater.
Aan het strand maak je het vaak mee. Eerst komt het zeewater ver het strand op, en een paar uur later is het strand weer helemaal droog. Dit zijn de getijden van de zee. Bij hoog water is het vloed en bij laag water is het eb.
Eb en vloed worden veroorzaakt door de getijkracht van de maan op het zeewater. De getijkracht ontstaat doordat de aantrekkingskracht van de maan niet even groot is op alle waterdeeltjes op aarde. Alle waterdeeltjes op aarde worden namelijk aangetrokken door de maan.
De hele periode van rijzend water, dus meteen vanaf het moment van laagwater, heet vloed. Het tijdsverschil tussen het begin van de ene vloed en het begin van de daaropvolgende vloed is gemiddeld 12 uur en 25 minuten.
Getij in de Noordzee
De Noordzee heeft een dubbeldaags getij. Bij een dubbeldaags getij is er tweemaal per dag hoog water en laag water. Een getijcyclus duurt 12 uur en 25 minuten.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië. Er zijn in het verleden een aantal gevaarlijke haaien voor de kust gespot, waaronder een witte haai, maar dit zijn altijd 'verdwaalde' haaien die hier niet thuishoren.
In een getijrivier loopt het water bij vloed via de vloedscharen en bij eb via de ebscharen. In enkele gevallen komt het water de rivier binnen in de vorm van een vloedbranding, waarbij de vloed als een muur van water de rivier binnendringt. Havens aan getijrivieren zijn veelal getijhavens.
Het water in het midden stroomt als een rivier naar de Middellandse Zee en daarbij ontstaan aan de wrijvingsgrenzen „schuifgolven", die zich dwars op het beloop van de grens naar het noorden en zuiden voortplanten.
Eb en vloed getijden ontstaan hoofdzakelijk door de aantrekkingskracht van de maan. Per dag is het twee keer eb en twee keer vloed. Als het water daalt tot het laagste niveau, dan is het laagwater en eb. Als het water is gestegen tot het hoogste niveau, dan is het hoogwater en vloed.
Doordat het getij op een locatie bepaald wordt door veel factoren, waaronder de afstand van de locatie tot de evenaar, de waterdiepte, en de aanwezigheid en vorm van landmassa's, vertoont het van plaats tot plaats grote verschillen.
Twee dagen na volle maan of twee dagen na nieuwe maan is het in Nederland springtij.