Neerslag in de FjordenIn sommige gebieden in de westelijke fjorden en het midden valt meer dan 4000 mm neerslag per jaar, terwijl in het noorden en achter de bergen niet verder komt dan 600mm per jaar. Het komt in Noorwegen regelmatig voor dat de sneeuw al eind augustus blijft liggen.
Aan de kust regent het op 150-200 dagen van het jaar.In het binnenland is er gemiddeld op 100 dagen van het jaar regen. Vanaf september blijft de eerste sneeuw liggen en in juni verdwijnt de laatste sneeuw uit het land. De meeste sneeuw ligt in februari en maart.
Neerslag is het hele jaar door vrij gewoon in Noorwegen, dus neem je regenjas mee. De zon kan het ene moment schijnen gevolgd door een stevige regenbui. In sommige delen van Noorwegen valt zelfs meer dan 2000 mm regen per jaar. In de winter valt er in het land veel sneeuw, vooral in de bergen.
Noorwegen kent een zeeklimaat, een landklimaat en een poolklimaat. Maar door het ruige terrein kent het land veel klimaatverschillen op korte afstand. Zo ligt het natste plekje en het droogste plekje van het land relatief dicht bij elkaar.
In Noorwegen valt relatief veel regen. Vooral in het fjorden gebied valt veel neerslag, de stad Bergen is de natste stad van Europa. In het zuiden van het land valt ook veel neerslag, dit is met name in het najaar of tijdens de winter.
Beste reistijd Noorwegen
De temperatuur in het noorden schommelt in deze periode tussen de 13ºC en de 18ºC. Het regent er gemiddeld 70 mm per maand. Mei is de droogste maand.
Langs de kust van Fjord-Noorwegen worden in de vroege lente vaak de hoogste temperaturen gemeten, maar in mei vind je normaal gesproken het warmste weer in het zuiden van Oost-Noorwegen en Zuid-Noorwegen.
Noorwegen is rijk aan gas- en olievelden, die samen met enkele andere bodemschatten, de scheepvaart en de handel de pijlers van de economie vormen. Noorwegen heeft het op een na hoogste bbp per hoofd van de bevolking ter wereld en werd door de VN al meerdere malen uitgeroepen tot meest ontwikkelde land.
Noorwegen staat samen met IJsland en Zwitserland in de top-3 van duurste landen in Europa. Dat betekent dat een vakantie naar Noorwegen duurder uit zal vallen dan wanneer je naar de geijkte vakantiebestemmingen in Zuid-Europa gaat. Een echte budget reis naar Noorwegen vraagt dan ook veel creativiteit.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
De pittoreske kuststad met zo'n 285.000 inwoners ligt in het westen van Noorwegen, waar het hoe dan ook al vrij regenachtig is. En de stad zit dan ook nog eens ingeklemd tussen zeven bergen die zorgen dat de buien nergens naartoe kunnen. Het gevolg: Bergen telt gemiddeld 230 regenachtige dagen per jaar.
In een gemiddeld jaar komen er ruim tweehonderd dagen voor waarin er neerslag valt. De laatste jaren is het aantal dagen met minstens 0,1 millimeter geregistreerde neerslag wel afgenomen. Over de periode 1971-2000 was dat gemiddeld 234 dagen. In de volgende klimaatperiode kwam dit op 196 dagen uit.
Al eerder zul je het idee hebben dat het licht gaat worden maar dit duurt langer dan bij ons. In de namiddag gaat de zon onder rond 15.45 uur.In maart is het al langer licht dan bij ons.Dan komt de zon op rond 07.00 uur, de zon gaat onder rond 17.30 uur.
De zomermaanden - van mei tot en met september - zijn de beste maanden om Noorwegen te bezoeken. In de zomer is Noorwegen warmer en zonniger dan in de wintermaanden.
De midzomernacht is een bijzonder fenomeen dat alleen ten noorden van de noordelijke poolcirkel (66° 30' NB) en ten zuiden van de zuidelijke poolcirkel (66° 30' ZB) te zien is. De zon blijft gedurende deze gehele periode boven de horizon. Of anders gezegd, het blijft 24 uur per dag licht.
Noren zijn erg onafhankelijk en zelfvoorzienend opgevoed. Ze kunnen dan ook prima voor zichzelf zorgen. Als iemand moet omrijden om je thuis te brengen, dan wordt dat niet geaccepteerd en ga je liever lopen. Ook als het stormt.
Het gemiddeld inkomen in Noorwegen ligt zo rond de € 5.175 per maand (ter vergelijking: in Nederland is dit ongeveer € 2.300 per maand).
In Noorwegen is alles zo'n 30% duurder dan in Nederland. Dit geldt niet alleen voor eten en drinken, maar ook voor accommodaties en vervoer. Een vakantie of roadtrip in Noorwegen hoeft echter niet heel duur te zijn.
Dagtemperaturen komen daar in de zomer amper boven de 20 graden uit (gemiddeld is het 14 tot 15 graden overdag) en 's nachts is het gemiddeld slechts enkele graden boven het vriespunt.
De beste tijd om deze fantastische lichtshow met eigen ogen te zien is van oktober tot maart. In Zuid-Noorwegen kun je tijdens de wintermaanden rekenen op zes tot acht uur daglicht. Boek je noorderlichtavontuur met Hurtigruten of bekijk meer vakantie-aanbiedingen onder het noorderlicht.
Over het algemeen hebben de kustgebieden vrij zachte en natte winters (maar met sneeuw in de bergen), en de streken in het binnenland hebben koude winters met veel sneeuw en warme en relatief droge zomers - vooral in het oosten van het land.
Øygården in de gemeente Skjåk staat met gemiddeld 278 milimeter neerslag per jaar onderaan de lijst in Noorwegen. Ook in Dividalen in Troms, Kautekeino en Folldal is er zeer weinig neerslag. De minste hoeveelheid regen ooit is gemeten in 1996 in Saltdal in Nordland.
In juni, juli en augustus zijn de dagen lang en de nachten ten noorden van de poolcirkel kort, of wordt het door de middernachtzon helemaal niet donker. Het is het perfecte jaargetijde om lekker veel verschillende activiteiten te ondernemen in de fantastische Noorse buitenlucht (of binnen als het even regent).