Als er één insect is die veel op een bedwants lijkt, dan is het wel de zwaluwwants! Deze insecten lijken identiek aan bedwantsen. Zwaluwwantsen zijn een direct familielid van bedwantsen en zien er daarom bijna hetzelfde uit. Dit omvat de veelbetekenende brede kop en het ovale lichaam, evenals vrijwel identieke kleuren.
Een vlooienbeet herken je aan een klein zwart puntje in een rode vlek. In tegenstelling tot bij andere parasieten, zoals de bedwants, zwelt de plek van de beet niet op. De beten komen bij mensen het vaakst voor op voeten en benen en geven meteen een irriterend gevoel.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
Die vervelende hele kleine zwarte beestjes van 1 mm zijn vaak rouwvliegjes. Ze lijken een beetje op fruitvliegjes, maar zijn net een maatje kleiner. Ze worden ook rouwvarenmugjes genoemd, maar soms ook rouwmugjes, rouwvliegjes of 'die kleine irritante beestjes'!
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Ze houden niet van licht, wel van warmte en uitgeademde lucht. Ze zijn vooral 's avonds en 's nachts actief. Overdag verstoppen ze zich achter plinten, stopcontacten of in kieren. Ze kunnen zich ook verstoppen in de naden van een matras of in de lattenbodem van een bed.
Bedwantsen houden niet van warmte, Je krijgt ze dus met geen stok in je haar of op je huid, zoals luizen of teken. Ook in onze kleding vinden ze het te warm. Ze reizen liever met ons mee in rugzakken, koffers, schoenen en andere dingen, die niet direct in contact staan met ons lichaam.
Je komt aan een bedwantsenbeet als je gebeten wordt door bedwantsen die in en rond je bed leven. Zodra jij slaapt, komen de bedwantsen tevoorschijn, met maar één doel: van jouw bloed drinken. Bedwantsen voeden zich namelijk met bloed.
,,Gemiddeld leven er zo'n 10 miljoen beestjes in je bed", legt professor Lisa Ackerley, een expert in huishoudelijke hygiëne, uit. ,,Als je je slaapkamer overdag niet lucht, dan wordt het er erg vochtig. Ook een opgemaakt bed na het opstaan geeft vrij spel aan huisstofmijten, omdat ook dan het vocht niet weg kan."
Volwassen stofluizen leven maximaal 6 tot 9 maanden. Temperaturen boven de 32°C zijn meestal dodelijk.
Je herkent ze als kleine bruine beestjes met een ovaal lijf van maximaal 8 millimeter groot. Een bedwants kan niet springen of vliegen en is lichtschuw. Dit laatste betekent dat het beestje vooral 's nachts actief is, ofwel: bloed zuigt bij mensen en in sommige gevallen zelfs van dieren.
Bedwantsen zijn heel klein en zeer moeilijk met het blote oog te zien. Bedwantsen zijn kleine insecten, maar je hebt geen vergrootglas nodig om ze te zien. Een volwassen bedwants is 5 tot 10mm groot en die kan je perfect vaststellen met het blote oog.
Het kan spijtig genoeg een paar maanden duren voor je signalen van bedwantsen ontdekt. Vaak merk je iets van ze als je bent gebeten. Maar een bedwantsenbeet wordt pas zichtbaar na drie tot twaalf dagen. De kans is groot dat de bedwantsen zich intussen verder hebben verspreid.
Bedwantsen houden niet van munt- en lavendelolie.
Ga niet zelf bedwantsen bestrijden. Het kost jou veel tijd, terwijl bedwantsen spray peperduur is en amper werkt. In de tussentijd loop je bovendien het risico dat de plaag zich verspreid, waardoor je nog meer geld kwijt bent.
Een bedwantsenbeet is niet makkelijk te herkennen. U ziet dan namelijk één of meerdere rode bultjes - soms liggen die dan keurig op een rij - en stuk voor stuk brengen die een heftige jeuk met zich mee. Deze jeuk kan tot twee weken aanhouden en dat is allesbehalve een prettig vooruitzicht.
Vaak bevatten dit soort sprays permethrin en tetramethrin: dit zijn stoffen die inwerken op zenuwstelsels van insecten. Ofwel je spuit het goedje op de beestjes of je behandelt er zoveel mogelijk kieren en gaten in muren of vloeren mee.
Check je bed ook op volwassen bedmijten. Een bedmijt is slechts 5 mm groot en heeft een plat roodbruin lijf dat opzwelt en verkleurt als er bloed wordt gezogen. Bedmijten kunnen alleen kruipen. Zie je iets springen of vliegen, dan is het zeker geen bedmijt.
Bedwantsen houden niet van beton of gladde tegels. Indien ze in uw bagage zitten, ziet u ze hier ook eerder dan op het tapijt. Sorteer buiten de was en doe deze gesorteerd in plastic zakken.Sluit de plastic zakken goed af.
Bedwantsen verspreiden zich naar aangrenzende kamers via scheuren en naden in muren of via doorvoeropeningen van leidingen. Bedwantsen komen vooral in je woning terecht via bagage, meubelen,.. Typische voorbeelden zijn overdracht via bagage uit warmere streken of gebruik van sloophout waarin bedwantsen aanwezig zijn.
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling. Het bed wordt een extra aangenaam plekje door het zweet wat je 's nachts verliest. Ze kunnen zich heerlijk in het beddengoed verstoppen.
Vooral als de dichtstbijzijnde gastheer overdag ook wel eens slaapt of langer op dezelfde plek zit, bijten ze ook overdag. Bedwantsen klimmen niet op hun gastheer. Ze lopen over het bed en bijten waar jij in contact bent met het bed. Dat betekent dat beten aan de kant van je lichaam zitten waarop je slaapt.
Na verblijf in een kamer met bedwantsen of als u het vermoeden heeft dat dit zo is, kunt u het beste de kleding direct uit de koffer wassen op 60 graden. Tassen en koffers kunt u minimaal 48 uur invriezen of uitstomen met een stoomreiniger.
Zoals de naam al doet vermoeden worden bedwantsen vaak aangetroffen in het bed of in beddengoed, maar ze kunnen ook verstopt zitten in meubels. Bedwantsen worden vaak aangetroffen in:bedframes en hoofdeinden. beddengoed, zoals kussens, dekens, dekbedden, lakens.