De conclusie van je scriptie heeft tot doel het beantwoorden van je hoofdvraag. In de discussie ga je vervolgens dieper op deze getrokken conclusie in: je gaat proberen de resultaten van je onderzoek nader te verklaren. Dit doe je door de resultaten te interpreteren.
De discussie gebruik je om jouw onderzoek en conclusie in wetenschappelijk perspectief te plaatsen. Je kunt hier aangeven op welke manier de methoden, de selectie van cases/subjecten en het algehele onderzoeksproces invloed hebben gehad op de uitkomsten.
De conclusie begint met een samenvatting van de hoofdvraag of probleemstelling. Vervolgens leg je de conclusies en bevindingen uit die je in je scriptie hebt beschreven. Tenslotte beantwoord je de hoofdvraag en leg je uit door hoe je tot deze conclusie bent gekomen.
In je discussie evalueer je op je onderzoeksresultaten en bespreek je de beperkingen en implicaties van die resultaten. Je kunt hier je resultaten kritisch interpreteren en suggesties voor vervolgonderzoek uitwerken.
De conclusie van je scriptie heeft tot doel het beantwoorden van je hoofdvraag. In de discussie ga je vervolgens dieper op deze getrokken conclusie in: je gaat proberen de resultaten van je onderzoek nader te verklaren. Dit doe je door de resultaten te interpreteren.
In je discussie ga je in op de conclusies die je onderzoek heeft opgeleverd door je resultaten te interpreteren. Je kijkt hierbij of deze voldoen aan je verwachtingen en je beschrijft de beperkingen en eventuele implicaties van je onderzoek. Daarnaast doe je aanbevelingen voor vervolgonderzoek.
Begin je conclusie met een korte introductie wat ik als lezer ga lezen. Leg hierbij de link met je centrale onderzoeksvraag of hoofdvraag, die kun je hier herhalen. Vervolgens beschrijf je de resultaten van je onderzoek, maar het mag geen herhaling zijn van je resultaten.
De eerste optie is om aan het begin van de conclusie het antwoord te geven op je hoofdvraag. In de rest van het hoofdstuk wordt dit antwoord dan onderbouwd met behulp van jouw resultaten. Een tweede mogelijkheid is om het antwoord op de onderzoeksvraag juist aan het eind van het hoofdstuk te geven.
Opbouw van de conclusie
Geef voor alle onderzoeksvragen een korte samenvatting van de belangrijkste resultaten, (deel)conclusie en terugkoppeling naar de literatuur. Onderbouw goed waarom je tot deze conclusie bent gekomen;Vat tot slot je conclusies samen en beantwoord de centrale onderzoeksvraag.
In de discussie beschrijf je kort de belangrijkste resultaten, hoe ze gerelateerd zijn aan eerdere bevindingen en wat de resultaten betekenen voor de onderzoeksvraag uit de inleiding (wat is je conclusie?).
Een conclusie is vaak tussen de 200 tot 400 woorden. Normaliter is het niet de bedoeling dat een conclusie langer is dan een A4, maar soms kan het wat langer zijn. Dat hangt af van hoe groot je scriptie is.
Een conclusie is een besluit waarin het voorgaande samenkomt. In een betoog, een essay of wetenschappelijke literatuur wordt meestal besloten met een conclusie waarin het voorgaande kernachtig wordt samengevat, de verschillende argumenten tegen elkaar worden afgewogen en tot een uiteindelijk standpunt wordt gekomen.
Een discussie is vaak niet veel langer dan anderhalve pagina. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de lengte van je onderzoek. In verhouding tot je onderzoek is je discussie meestal twee keer zo lang als je conclusie.
Een conclusie of besluit is een geschrift waarin partijen hetzij zelf hetzij via hun advocaat hun standpunt uiteen zetten over de vordering en hun argumenten weergeven om de vordering te staven.
Uiteindelijk beantwoord je je hoofdvraag op basis van jouw onderzoek. Hierin moet je duidelijk uitleggen hoe je tot deze conclusie bent gekomen en sluit je je conclusie af met een krachtige slotzin waarin je laatste keer kort samenvat wat het antwoord op je hoofdvraag was of dat de hypothese klopt of niet.
Het trekken van conclusies is de laatste stap van het uitvoeren van onderzoek. Hierin komen je eigen inzicht, de verbanden die je ziet tussen alles wat je hebt gelezen en onderzocht en de uitkomsten van je gegevensanalyse samen.
De conclusie. De conclusie van de tekst krijgt, net als de inleiding, een duidelijk waarneembare plaats. Afhankelijk van de omvang van de tekst vormt de conclusie de laatste alinea, de laatste paragraaf of het laatste hoofdstuk. Soms volgt er ook nog een discussie na de conclusie.
afloop, besluit, bevinding, conclusie, einduitkomst, gevolgtrekking, uitkomst. besluit (zn) : conclusie, constatering, gevolgtrekking, slotsom, vaststelling.
Je kunt op twee dingen terugkijken: het onderzoek dat je hebt gedaan – dit wordt meestal de 'discussie' genoemd;datgene wat je hebt geleerd van het hele scriptieproces – dit heet meestal de 'reflectie'.
Een discussie is een vorm van bespreking, zoals een gesprek of andere vorm van communicatie, tussen twee of meer partijen over een bepaald onderwerp, waarbij de partijen elkaar van een bepaald standpunt proberen te overtuigen.
Door te discussiëren en argumenteren met klasgenoten kunnen leerlingen heel veel leren. En goed kunnen discussiëren is ook nog eens heel belangrijk! Discussiëren is niet alleen het verkondigen van je mening, maar ook het luisteren naar anderen. Anders gezegd (met een quote van Omdenken): “Wie slim wil lijken, praat.
Je sluit je conclusie af met het beantwoorden van je hoofdvraag of bevestigen van je stelling. Hierbij licht je beschrijvend toe hoe je tot de conclusie bent gekomen. Zorg altijd dat je eindigt met een krachtige slotzin wanneer je een conclusie schrijft. Let op: in je conclusie schrijf je nooit nieuwe informatie.