Uit hersenonderzoek blijkt dat het luisteren naar en maken van muziek de verbinding en de activiteit tussen linker en rechter hersenhelft bevordert. Melodie wordt meer in de rechter- en ritme in de linkerkant van de hersenen verwerkt.
Uit het onderzoek blijkt dat de rechterhersenhelft gevoeliger is voor traag fluctuerende geluiden, zoals hele woorden, lettergrepen, tonen of muziek. De linkerhersenhelft is juist gevoeliger voor snelle fluctuaties zoals die zich in spraak voordoen (bijvoorbeeld syllaben).
Scherder licht toe: 'Muziek komt binnen in hersengebieden waar ook stress zijn oorsprong vindt. Daar kan het een dempend effect hebben. Je hartfrequentie gaat omlaag, je ademhaling zakt, je komt uit dat opgejaagde gevoel. Muziek werkt remmend op de stress-systemen die Dick noemt.
De muzikale verwerking vindt voornamelijk in de rechter temporale kwab plaats, waarbij de toonhoogte en temporele verwerking onafhankelijk van elkaar blijken te zijn. Belangrijke andere hersengebieden voor motorische controle en perceptuele timing zijn het cerebellum en de basale ganglia.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Zelf muziek maken, zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen.
Muziek komt binnen in het emotiegebied in de hersenen, dat vlak bij de motorisch gebieden ligt (centraal in de hersenen). Zodra je emotie voelt bij muziek, stimuleert dat tegelijkertijd het motorische gebied waardoor je de neiging krijgt om mee te bewegen.
Meezingen is gezond
Daarnaast komt er tijdens het zingen ook endorfine vrij, wat pijn en stress vermindert en het gevoel van geluk en plezier vergroot. Zingen helpt volgens klinisch psycholoog, gedragstherapeut en hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Leuven, Filip Raes, ook de ademhaling te verbeteren.
Het evolutionair 'modernste' deel van de neocortex dat betrokken is bij functies als plannen, besluiten nemen en emoties reguleren. De Prefrontale cortex wordt ook in verband gebracht met het werkgeheugen.
Als je muziek luistert zijn alle verschillende hersengebieden tegelijkertijd actief. Muziek stimuleert motorische gebieden, waardoor een onweerstaanbare drang om te dansen ontstaat. Hersengebieden die emoties verwerken, worden ook geactiveerd door muziek.
' Erik Scherder: 'Muziek in de les bouwt aan de cognitieve reserve van het kinderbrein. Studies tonen aan dat hun brein complexer wordt door allerlei nieuwe verbindingen aan te leggen. Het vermogen om verbanden te leggen en om te plannen gaat vooruit, maar ook vaardigheden in rekenen en taal.
Onderzoeksresultaten. Volgens medische onderzoekers kan muziek ook een geneeskrachtige werking hebben. Het beïnvloedt de hersenen dusdanig, dat er stoffen aangemaakt worden die voor genezing kunnen zorgen. Uit een onderzoek van Lombard uit 1887 bleek namelijk dat het menselijke zenuwstelsel reageert op muziek.
Muziekonderwijs stimuleert cognitieve ontwikkeling
Muziek draagt bij aan het leggen van die verbindingen en vormt een van de vele sleutels die nodig zijn bij het opdiepen van informatie uit het geheugen. Door de koppeling van lesstof aan klanken en ritmes worden bovendien beide hersenhelften betrokken bij het leren.
Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.
De rechter hersenhelft blijft dominant. De linker hersenhelft kan een achterstand gaan vertonen. Dit hoeft niet. Hoogbegaafde mensen denken in beelden en zijn ook goed in taal en rekenen.
Bij Beelddenkers is de rechter hersenhelft altijd dominant! De rechter hersenhelft bevat onze intuïtie, gevoelens, gewaarwordingen en indrukken, maar ook het holistisch denken of te wel “alles in een” denken, het vermogen om verbanden te leggen en processen te doorzien.
De rechterhersenhelft betreft gevoel, emotie, intuïtie en creativiteit. Deze hersenhelft heeft het de eerste weken van deze crisis lastig gehad en schiet alle kanten op.
Antwoord: Daar is niet even een simpel een antwoord op te geven. Maar verschillende hersengebieden worden geactiveerd als je naar muziek luistert. Een combinatie van plekken in je hersenen die te maken hebben met je emoties, aanmaken van dopamine en zelfs abstract denken maken dat muziek zo diep kan binnendringen.
Muziek zorgt simpel gezegd voor dopamine.Dit stofje maken je hersenen aan en geeft je een gelukzalig gevoel. Deze opkikker kan ook verslavend zijn en is dus levensgevaarlijk.
De hersenen en ADHD
Als je ADHD hebt worden de prikkels die binnenkomen in de hippocampus en de opdrachtcentra – zoals de prefrontale cortex – minder goed verwerkt. De samenwerking met andere gebieden in de hersenen raakt hierdoor verstoord.
De naam komt van het Griekse woord voor zeepaardje. De hippocampus speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie in het geheugen, de ruimtelijke oriëntatie en het controleren van gedrag dat van belang is voor de overleving.
Het limbische systeem ligt aan de rand onder de hersenkwabben. Het hele limbische systeem wordt gevormd door een groep hersenstructuren in de grote hersenen die betrokken zijn bij emotie, emotieregulering, emotioneel geheugen, genot en motivatie.
Als we muziek maken in groepsverband dan komt de stof oxytocine vrij. Dit is ook een geluksstofje dat zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Dit komt weer goed van pas als je deelneemt aan een orkest of een koor. Het bespelen van een instrument of het zingen in een koor is niet alleen leuk om te doen.
Ja, iedereen kan leren zingen, zolang je maar oefent. Het hangt er alleen van af hoe hoog je de lat voor jezelf legt om te zorgen dat je ervan kunt genieten. Leren zingen kun je doen door zelf te oefenen of door zanglessen te nemen bij een zangschool.
Het zorgt voor een vrolijker gevoel, geeft energie én het heeft een pijnbestrijdend effect. Daarnaast zorgt zingen ervoor dat je je zelfverzekerd voelt, omdat je je mag uiten en je stem laat horen. Tot slot is het een hele goede manier om als afleiding te fungeren van alle to-do-lijstjes die nog in je hoofd rondspoken.
Naast dat muziek de hersenen prikkelt, heeft het ook een helende werking. Muziek kan stress verlagen en pijn verzachten, het een effectief, veilig en goedkoop middel tegen allerlei klachten. Muziektherapie kan ook uitkomst bieden voor mensen met bijvoorbeeld autisme, oorlogstrauma's of een verstandelijke beperking.