Een gorilla-man doet er alles aan om een gevecht te voorkomen. Als hij zich kwaad maakt, trommelt hij uitvoerig op zijn borst. Dat maakt indruk.
Soms slaan berggorilla's op hun borst en brengen ze daarbij een trommelend geluid voort. Mogelijk doen ze dat om hun lichaamsgrootte aan andere gorilla's te communiceren. Het laat hen toe om de gorilla te identificeren. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Scientific Reports.
De zilverrug leeft samen met een aantal vrouwtjes, zijn 'harem', en hij is meestal de vader van alle jongen in zijn groep. De borst-roffel is een onderdeel van de taal van gorilla's. Ze gebruiken het roffelen als ze bang, boos of geschrokken zijn, maar ook bij spel en als opschepperij en uitdaging.
Neuriën en zingen wordt waargenomen als gorilla's ontspannen zijn en ze zich in een aangename omgeving bevinden; bijvoorbeeld omdat de zon schijnt en er voldoende eten voorhanden is. Vaak wordt het zingen dan ook waargenomen als de gorilla's aan het eten zijn, een moment dat een gorilla het meestal naar zijn zin heeft.
Gorilla's hebben eigenlijk geen natuurlijke vijanden. Alleen jonge dieren worden heel af en toe gevangen door grote roofdieren als de panter. De mens is dus hun enige en grootste vijand.
Een volwassen gorilla kan tot wel 6x sterker zijn dan een volwassen mensen-man. En toch verschillen ze niet heel veel qua grootte. Aanpassingen aan spieren en skelet zorgen voor extra kracht bij de gorilla. De spieren van een gorilla zijn forser en sterker dan die van mensen.
Apen kunnen overweg met taal
Hoewel ze niet kunnen spreken, hebben gorilla's wel een grote notie van taal. Wetenschappers slaagden erin de gorilla Koko gebarentaal aan te leren. Het dier heeft een vocabularium van meer dan 1.000 tekens, en begrijpt ongeveer 2.000 woorden gesproken Engels.
Gorilla's slapen zo'n twaalf uur, maar orang-oetans krijgen ongeveer evenveel slaap als mensen: acht uur. Zoals bij de meeste zoogdieren is ook de slaap van sommige primaten polyfasisch, waarbij deze dieren binnen een cyclus van één etmaal gedurende meerdere korte perioden slapen.
Zou Bokito dat in de toekomst weer doen, dan verdrinkt hij als hij de andere kant niet haalt. Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
Gorilla's gebruiken geur als communicatiemiddel, blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers. De zilverrug (het dominante mannetje) kan zijn geur gebruiken om zijn aanwezigheid kenbaar te maken. Hij doet dat bijvoorbeeld in noodsituaties of wanneer de moeder van het jongste kind te ver weg is.
Een berggorilla is zes tot tien keer sterker dan een gemiddeld mens. Zijn lichaam bestaat uit één bonk spieren. Toch is een gorilla meestal niet superagressief. Alleen als hij zich bedreigt voelt, gooit hij al die spieren in de strijd.
Zilverrug: echte krachtpatser
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste. Binnen een groep is er één aap de baas: de zilverrug. Hij kan wel 1,85 meter lang worden. Het gewicht van een zilverrug-gorilla is zo'n 180 kilo.
Als gorilla's imponeren, een vijand willen afschrikken,of elkaar uitnodigen tot een spelletje, slaan ze zichzelf. op de borst. Dit gedrag is uniek onder de zoogdieren!
Achter de kolossale kracht van de gorilla schuilt een vreedzame en sociale aap die kan lachen, wenen en rouwen.
Gorilla's leven in een haremstructuur. Dat betekent dat meerdere volwassen vrouwen (drie tot zes) met hun jongen samenleven met één volwassen man. Deze man wordt de zilverrug genoemd. Het is de taak van de zilverrug om de groep te leiden en te beschermen.
Oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri)
Hij is de grootste ondersoort van de gorilla's. Hij kan toch wel 1,90 meter groot worden. Hij leeft in het laagland van het tropisch regenwoud in Oost-Congo.
Deze gorilla-ondersoort eet dagelijks 20 tot 30 kilo aan plantaardig voedsel: vruchten, bladeren, schors en stengels. Van westelijke laaglandgorilla's is bekend dat ze ook regelmatig termieten eten. Om die te bereiken gebruiken ze geen stokje, zoals chimpansees doen.
Een gorilla kan ongeveer 2.000 kg tillen. Dat komt neer op meer dan 10 keer hun lichaamsgewicht. Een boze Bokito wilt u dus niet meemaken. De berggorilla komt in verschillende landen voor.
Het Guinness World Book of Records benoemde Fatou in 2019 tot de oudste nog levende gorilla in gevangenschap ter wereld. Daarvoor hield Trudy, een gorilla uit 1956, de titel, maar op 24 juli 2019 blies zij op 63-jarige leeftijd haar laatste adem uit in de dierentuin in Little Rock, Arkansas in de VS.
Katten - Katten zijn kampioenen op het gebied van slapen. Ze kunnen wel 16 uur per dag slapen, wat ongeveer tweederde van hun leven is.
Gorilla's zijn sterke dieren, die al vanaf jongs af aan al erg gespierd zijn en goed tegen een stootje kunnen. Zij hebben vanaf de eerste dag al de kracht om zich stevig vast te houden aan hun moeder. Yanga is nog geen anderhalf jaar, maar kan zich met haar 12 kilo al optrekken in de touwen.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren.
Intelligentie. Door het onderzoek weten we, dat gorilla's zeer intelligente dieren zijn. Zo kunnen zij verschillende vaardigheden leren van de oudere dieren of in gevangenschap van de mens. Gorilla's kunnen informatie zodanig verwerken, dat ze zich aan nieuwe situaties aanpassen.