In het Caribisch deel van het Koninkrijk worden verschillende identiteitsdocumenten verstrekt:Het Nederlands paspoort. De Nederlandse identiteitskaart met een inlogfunctie (e-NIK) en; de sédula (lokale identiteitskaart op de eilanden)
a) Van rechtswege: door geboorte of erkenning. Elk kind van een getrouwde Nederlandse vader of moeder is na zijn geboorte automatisch Nederlander, ook als het buiten het Europese deel van Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, of de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba geboren is.
Voor het reizen van ingezetene met de Nederlandse nationaliteit tussen deze (ei)landen is een paspoort dus niet meer nodig. Voor inwoners van Aruba geldt dat hun Cedula ook in Caribisch Nederland, Curaçao en Sint Maarten wordt geaccepteerd.
Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Samen heten deze drie bijzondere gemeenten: Caribisch Nederland. Ze worden ook wel de BES-eilanden genoemd.
Alle Antillianen en Arubanen hebben de Nederlandse nationaliteit, ze worden wel 'Caribische Nederlanders' genoemd.
Status Aparte
Aruba trad in 1986 uit de Nederlandse Antillen, een zege die zwaar werd bevochten door politiek activist en lokale held Betico Croes. In dit proces van 'Status Aparte' verkreeg Aruba een aparte status als autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
In 1986 kreeg Aruba, tot dan toe onderdeel van de Nederlandse Antillen, de Status aparte en werd daarmee een zelfstandig land binnen het Koninkrijk. Het Koninkrijk der Nederlanden bestond tussen 1986 en 2010 uit drie landen: Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.
Op 1 januari 1986 werd Aruba afgescheiden van de Nederlandse Antillen en werd het een volkomen zelfstandig en autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden (status aparte): Aruba verkreeg net als Nederland en de Nederlandse Antillen de hoedanigheid van volwaardig land binnen het Koninkrijk.
Ruim 700 mensen zijn geboren op Aruba, Sint-Maarten of Curaçao, van wie 426 op Sint-Maarten. Uit de Dominicaanse Republiek komen 291 mensen (9 procent) en 200 (6 procent) uit Europees Nederland.
Status van landen en gebieden overzee (LGO)
De overzeese Koninkrijksdelen (Curaçao, Sint Maarten, Aruba en de BES-eilanden) hebben een bijzondere status binnen de Europese Unie. Deze status, ook wel de LGO-status genoemd (Landen en Gebieden Overzee), voorziet in een nauwere samenwerking tussen deze gebieden en de EU.
Om te wonen op Aruba heb je een verblijfsvergunning nodig. Als je in het bezit bent van een Nederlands paspoort, mag je 180 dagen op Aruba verblijven. Blijf je langer? Dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen.
U heeft altijd een geldig paspoort nodig als u naar Bonaire reist, waarmee u zich kunt identificeren. Het paspoort moet het hele verblijf op Bonaire geldig zijn. U kunt niet met uw Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs reizen naar Bonaire.
Met een Caribisch visum kort verblijf mag u maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in de Caribische Koninkrijksdelen verblijven. Met een Caribisch visum kort verblijf mag u geen betaald werk doen.
Personen hebben recht op een tweede paspoort als ze de noodzaak daarvan kunnen aantonen. Ook personen die om niet-zakelijke of beroepsmatige redenen een tweede paspoort nodig hebben, kunnen er één aanvragen. In alle gevallen moet de aanvrager bewijsstukken overleggen.
Om het reizen binnen het Koninkrijk te bevorderen hebben Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao en Sint Maarten besloten dat hun ingezetenen met de Nederlandse nationaliteit, vanaf 1 mei 2022 op basis van alleen hun lokale sédula/ID Card kunnen reizen.
Het woord Arubaanse staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Aruba staat niet bekend als een low-budget bestemming, maar het is zeker niet zo dat je hier alleen naar toe kunt met een dikke portemonnee. Aruba is duurder dan Sri Lanka of Mexico, maar als je goed let op wat je doet kun je hier prima reizen zonder veel geld uit te geven.
Nederlands en de lokale taal Papiamento zijn de officiële talen van Aruba, maar de meeste Arubanen spreken minimaal vier talen, waaronder Engels en Spaans. Papiamento belichaamt de vriendelijkheid waar de lokale bevolking om bekend staat.
Een heel legertje BN'ers is je al voorgegaan. Henny Huisman, Camiel Eurlings, Paul Haarhuis, Piet Boon, Rik Felderhof, Joke Bruijs, Gert Berg, Erik Staal, Lex Harding en Leo Dijkgraaf hebben allemaal een fraaie residentie op het duikeiland gekocht of laten bouwen.
365 dagen per jaar geniet je hier van tropische temperaturen en vele zonuurtjes. Het eiland staat bekend om haar hagelwitte zandstranden, de turquoise zee die schreeuwt om een duik, het gezellige Oranjestad en de unieke bezienswaardigheden.
De Arubaanse Cultuur
De vrolijke Arubaanse cultuur wordt mede gevormd door de inwoners van Aruba. Een eiland met straten vol pastelkleuren om te verkennen, huisgemaakte delicatessen om te proeven, calypsomuziek om op te dansen en 100.000 gastvrije mensen om mee te praten.
Betreft een samentelling van de eilanden die tot het grondgebied van de Nederlandse Antillen en Aruba van vóór 10 oktober 2010 behoorden. Het gaat om de eilanden Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius, Sint-Maarten en Aruba.
Het eiland investeert al tientallen jaren miljoenen guldens in Amerikaanse marketing. Wat ook opvalt: Amerikanen kiezen vaak voor Aruba omdat ze het er 'veilig' vinden. Op dit eiland zouden ze zich 'beter beschermd voelen tegen het virus dan in eigen land', is een van de veelgehoorde reacties.
Vroeger was Savaneta de hoofdstad van Aruba. Oranjestad bleek echter een stuk praktischer door de ligging aan zee, waardoor schepen hier eenvoudig konden aanleggen. In 1790 werd Oranjestad dan ook officieel de hoofdstad van Aruba.
De premier gaf de Oranjes ook een cadeautje. Een beeldje van een dividivi, een boom die symbool staat voor het Caribisch gebied en wordt gebruikt als natuurlijk kompas. De koning maakte daarop de vergelijking met Aruba, het meest westelijke deel van het koninkrijk. "Het andere kompas", noemde hij het land.