Het is de bedoeling dat u als verkoper zo spoedig mogelijk na de overdracht uw geld overgemaakt gaat krijgen. 010Notaris streeft ernaar om alles binnen twee dagen op uw rekening bij te schrijven. Omdat we echter afhankelijk zijn van het Kadaster en hun openingstijden, zal er soms meer tijd nodig zijn.
Als je binnen 3 jaar na de verkoop een volgende woning koopt, krijg je te maken met belastingregels voor het gebruik van de overwaarde. Dit is de bijleenregeling. Je moet je overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Anders heb je over het bedrag van de overwaarde geen recht op renteaftrek.
In 2022 betaal je géén belasting over de winst door overwaarde. Het zou wel kunnen dat je vermogensbelasting over je uitgekeerde overwaarde moet betalen. In je eentje betaal je vermogensbelasting wanneer jij 50.650 euro aan vermogen hebt.
Overdracht koopsom via notaris
De notaris mag uw geld enige tijd vasthouden. Dat doet de notaris omdat deze nogmaals moet controleren of u de woning wel kunt 'leveren'. U spreekt in de akte van levering immers af dat u de woning onder bepaalde voorwaarden levert, vrij van hypotheek of beslaglegging.
De notaris bewaakt de financiële kant van de overdracht. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bank en de verkoper hun geld krijgen. Daarbij wordt natuurlijk gelijk overgestoken. De woning is dus pas verkocht als zeker is dat de koopsom is betaald.
Je kunt de overwaarde bijvoorbeeld op je spaarrekening laten storten als financiële buffer of voor je pensioen. Maar je kunt het geld ook besteden aan onder andere een verbouwing, verduurzamende maatregelen, een nieuwe auto of boot, of een schenking aan je kinderen.
Stel dat je bijvoorbeeld in aanmerking komt voor huurtoeslag (de maximale huur voor huurtoeslag is 710,68 euro) dan moet je opletten dat de overwaarde wordt meegerekend bij het vermogen dat je hebt. Je mag maximaal 30.000 euro vermogen per persoon hebben om in aanmerking te komen voor huurtoeslag.
Als jij overwaarde huis hebt na het verkopen van je woning en je koopt een ander huis terug, krijg je te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling houdt in dat je de overwaarde van je huis moet investeren in je volgende koopwoning. Overwaarde wordt daarom ook wel de eigenwoningreserve genoemd.
De meest voor de hand liggende manier om de overwaarde op je huis te kunnen gebruiken, is het verkopen van je huis. Koop je vervolgens een ander huis, dan moet je volgens de bijleenregeling de overwaarde weer in je nieuwe huis steken.
Over de nalatenschap moet je namelijk in de meeste gevallen belasting afdragen. Daarna moeten alle rekeningen betaald worden, bijvoorbeeld voor de notaris, de executeur en eventuele rechtbankkosten. Het geld dat overblijft, wordt vervolgens uitbetaald aan de erfgenamen.
Je kan de overwaarde op verschillende manieren inzetten voor een verbouwing: met het verhogen van de hypotheek, een tweede hypotheek of de hypotheek oversluiten. Je kan mag maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen en 106 procent als je het geld in duurzaamheidsmaatregelen steekt.
Het is tegenwoordig een nieuwe trend om de overwaarde van je huis nu uit je huis te halen. Dat geld kun je namelijk wel gebruiken voor andere dingen, zoals een verbouwing of op vakantie gaan. Wij raden je dit strek af om dit niet te doen! Haal je overwaarde niet uit je huis en neem hiervoor geen nieuwe hypotheek.
50.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 93,33 euro.
Een annuïteiten hypotheek van 50.000 euro met een looptijd van 30 jaar en een hypotheekrente van 2,5% kost per maand bruto 198 euro. Over de rente in dit bruto maandbedrag heeft u ook nog hypotheekrenteaftrek.
Na het verkopen van je woning, moet je de resterende hypotheek helemaal afbetalen. Als je overwaarde hebt, kun je hiermee makkelijk je schuld aflossen. Het bedrag aan overwaarde dat overblijft, kun je gebruiken om je persoonlijke lening mee af te betalen.
Tweede huis kopen met overwaarde
Je kunt een tweede huis ook gedeeltelijk of volledig financieren met de overwaarde op je eerste woning. Je verhoogt dan je huidige hypotheek met het bedrag dat je hebt aan overwaarde. Vervolgens kun je dit extra geld gebruiken voor de aankoop van een tweede woning.
De overwaarde van je huis kun je te gelde maken door je huis te verkopen en vervolgens een goedkoper huis terug te kopen. Dit is verreweg de goedkoopste optie en kan interessant zijn al je toch al van plan was om kleiner te gaan wonen. Je kunt er ook voor kiezen om je huis te verkopen en vervolgens terug te huren.
Huis is verkocht met een overwaarde
Na uitbetaling vormt de overwaarde een onderdeel van uw vermogen. In het lopende belastingjaar is er nog geen vermogensrendementsheffing verschuldigd over dit bedrag.
Over de overwaarde hoeft niet afgerekend te worden met de Belastingdienst. Fiscaal gebeurt er echter wel iets met het geld. Dit wordt namelijk toegevoegd aan het vermogen van de voormalige huiseigenaren. Het geld zal belast gaan worden als vermogen in box drie van ons belastingstelsel.
Wie verhuist naar een huurwoning is vrij om de overwaarde van zijn huis te besteden zoals hij wil. De kanttekening hierbij is dat u het beste minimaal drie jaar in de huurwoning kunt blijven als u de overwaarde opmaakt, want na drie jaren van huur is de bijleenregeling niet meer op u van toepassing.
Je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak je geld opneemt (tot maximaal die limiet). Hoe hoog de limiet is, bepaalt de bank op basis van je inkomen en hoeveel overwaarde je hebt. De limiet is echter nooit hoger dan 50 procent van de woningwaarde. Je lost tijdens de looptijd van de krediethypotheek niet af.