toch nog. 1) Achterna 2) Bijwoord 3) Erbij 4) Nog 5) Nu nog 6) Op de valreep 7) Op zeker tijdstip 8) Toch 9) Toch nog 10) Toch wel 11) Tot op een zeker tijdstip 12) Tot zeker tijds...
Bijwoord. Na zeer lange tijd in Ghana verbleven te hebben, hebben we alsnog een beetje Twi geleerd.
Het woord superfijn staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
vooralsnog = vooralsnog bijwoordUitspraak: [vorɑls`nɔx] nu en voor onbepaalde tijd Voorbeelden: `Hij blijft vooralsnog in de partij. `, `Wie de daders zijn, is vooralsnog onbekend. `Synoniem: voorlopi...
na uitstel toch nog
1) Achterna 2) Bijwoord 3) Erbij 4) Nog 5) Nu nog 6) Op de valreep 7) Op zeker tijdstip 8) Toch 9) Toch nog 10) Toch wel 11) Tot op een zeker tijdstip 12) Tot zeker tijds...
nog steeds. Gedurende alle tijd tot op dit of dat moment.
Goedkomen: aan elkaar of los? In de zin: 'Dat gaat helemaal goedkomen. ' Ik neig naar aan elkaar, maar Word is het oneens. 'Goedkomen' is één woord.
Tijdig is een synoniem van op tijd. Formuleringen met op tijd zijn het gebruikelijkst, zowel in gesproken als geschreven taal. Tijdig is een formeler woord.
Hoeveel is een onbepaald telwoord dat vraagt naar een bepaalde hoeveelheid. In dat geval schrijven we hoeveel aan elkaar.
1) Aanhoudend 2) Alsdan 3) Alsnog 4) Andermaal 5) Bij voortduring 6) Bij voortduring opnieuw 7) Bijvoorbeeld 8) Bijwoord 9) Bovendien 10) Buitendien 11) Daarbij 12) Daare...
niettemin (bw) : desalniettemin, desniettegenstaande, desondanks, echter, evengoed, evenwel, intussen, nochtans, ondertussen, toch. toch (bw) : alleen, desalniettemin, desondanks, echter, evenwel, niettemin, nochtans, ondanks alles.
Juist wordt in het hele taalgebied gebruikt om een tegenstelling uit te drukken met iets wat eerder is gezegd. De betekenis kan omschreven worden als 'anders dan men zou denken', 'integendeel'. In deze context kan in België ook net gebruikt worden.
Met als en wanneer kan zowel een tijdsmoment ('op het moment dat' of 'iedere keer dat') als een voorwaarde ('indien') worden uitgedrukt. Er is een stijlverschil: als is het vlotst, wanneer is wat formeler en schrijftaliger.
Het woord 'als' gebruik je als je een vergelijking wil maken tussen twee zaken die een overeenkomst hebben. Meestal gebruik je in dit soort zinnen de woorden 'even', 'zo' of 'hetzelfde/dezelfde'. We eten vandaag hetzelfde als gisteren. Ze is even oud als mijn zoontje.
Is het stagelopen of stage lopen? De juiste spelling is stage lopen, met een spatie. Hoewel het in de praktijk vaak aan elkaar wordt geschreven, is er geen enkel naslagwerk dat stagelopen als één woord vermeldt. Ook de vervoegde vormen zijn met een spatie.
Als midden in niet met een zelfstandig naamwoord of met er gecombineerd wordt, schrijven we de combinatie in één woord. Middenin is dan een bijwoord van plaats. De motor is middenin gemonteerd.
Als niet-onderwerpsvorm kunnen we zowel me als mij gebruiken. Het is aan te bevelen om zo veel mogelijk de gereduceerde vorm me te gebruiken. Overmatig gebruik van de volle vorm mij maakt zowel gesproken als geschreven taal onnatuurlijk. De collega's hebben me (mij) uitgenodigd.
Me is geen bezittelijk voornaamwoord
Voorbeelden: me broer, me fiets, me taalfout. Dat moet zijn: mijn broer, mijn fiets, mijn taalfout. Tip: vervang me door mij.
Ervoer en ervaarde zijn allebei juist. De sterke vervoeging ervoer, die het oudst is, komt het meest voor. Ervaren is van oorsprong een sterk werkwoord. Dat wil zeggen dat in de verleden tijd de klinker van de stam verandert.
als het ware (bw) : bij wijze van spreken, zogezegd.
zonder geld en bezittingen
zonder geld of andere bezittingen. 1) Alles kwijtgeraakt 2) Arm 3) Armetierig 4) Armoedig 5) Armzalig 6) Bloot 7) Blut 8) Desolaat 9) Doodarm 10) Erg arm 11) Geldeloos 12) Haveloos 13) Kaal 14) Karig 15) L...
Beide zijn goed, maar er is wel een zeker verschil in stijl. Het verschil zit 'm in de stijl: je kan is informeler en meer spreektaal. Bij het schrijven kun je beter kiezen voor je kunt. Tegenwoordig kom je in teksten steeds vaker de informele vorm je kan tegen.