“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
De neus ophalen
Door uw neus op te halen, wordt het slijm uit de holtes gezogen en verdwijnt via de keel in de maag. Het maagzuur doet verder het werk en doodt de bacteriën en virussen. U kunt zo voorkomen dat een verkoudheid uitmondt in een voorhoofdsholte-, bijholte- of oorontsteking.
“Je neus telkens hard snuiten kan zeer schadelijk zijn voor je bloedvaten,” zegt Purvi Parikh, allergist en immunoloog. Je kunt het zelfs verergeren door lucht, neus bacteriën, virusdeeltjes en prikkelende stoffen in je oren en sinussen te blazen.
Je snot beschermt je neus en neusholte en wanneer je het slijm doorslikt, dan worden de virussen en bacteriën onschadelijk gemaakt door je maagzuur. Snuit je liever toch je neus? Doe het dan voorzichtig en zachtjes.
Er wordt meer bloed naar het ene neusgat gestuurd, dat de lucht die binnenkomt verwarmt, maar er ook voor zorgt dat de luchtweg aan die kant opzwelt. Dat betekent wel dat er minder ruimte is voor zuurstof.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen.
Gezond snot is dun en doorzichtig
Dat is een goed teken. Waarschijnlijk heb je geen virus te pakken. Maar soms is snot geel of groen. Dat wordt veroorzaakt door bloedlichaampjes met een groenachtig enzym erin, die het immuunsysteem bij een verkoudheid naar de luchtwegen stuurt.
Geel snot
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Een gezond lichaam maakt maar liefst 1 tot 1,5 liter snot per dag! Het meeste verdwijnt ongemerkt via je keel. Door een flinke verkoudheid, een allergie of een irritatie maak je meer slijm aan. Je neus kan verstopt raken of kan gaan lopen.
Mensen produceren per dag 1 tot 1,5 liter snot en ander slijm. Bij mensen wordt het grootste gedeelte van het geproduceerde snot onbewust opgesnoven en ingeslikt. Snot speelt een belangrijke rol bij de overdracht van virussen tussen mensen.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Van der Leest: "Het beste is om je neus op te halen. Dat is de natuurlijke richting waarop de neus de hele dag het slijm afvoert. Op die manier stuur je het slijm via je keel naar je maag en rekent het maagzuur daar af met eventuele ziekteverwekkers.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Zo'n vastzittende hoest is ontzettend vervelend, maar het is op zich wel een goed teken; je lijf is hard tegen ziekteverwekkers en andere binnendringers aan het knokken. Heb dus vooral een beetje geduld.
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.
Op je zij of buik liggen doet geen goed voor een verstopte neus. Zorg ervoor dat je op je rug ligt. Wanneer je je hoofd wat hoger legt, zal er minder bloed door je neusschelpen lopen en raakt je neus minder geblokkeerd. Dit komt omdat er meer bloed naar je hoofd stroomt en de doorbloeding in je neusschelpen toeneemt.
Heb je vaak een loopneus (alleen) in de ochtend? Dan is de kans groot dat je last hebt van huisstofmijtallergie. Zeker wanneer je loopneus gepaard gaat met andere symptomen: tranende, waterige en/of rode ogen.