Tortilla betekent in het Spaans zoiets als 'kleine taart of koek'. Een andere vertaling van tortilla is 'maïskoek'. Beide vertalingen worden gebruikt in zowel de Spaanse als Mexicaanse keuken.
Het gaat om een dikke omelet van ei, aardappels en olijfolie. Regelmatig wordt ui toegevoegd. De tortilla kan zowel koud als warm worden gegeten, als voorgerecht, als toevoeging aan een salade, op een baguette met tomaat, of in blokjes of puntjes als tapa.
WAAR KOMT DE TORTILLA VANDAAN? In de Mexicaanse en Midden-Amerikaanse keuken is de tortilla een veel voorkomende bezoeker. Bewoner eigenlijk. Dit ongezuurde platbrood van genixtamaliseerde maïs is eigenlijk de bron van de Mexicaanse keuken en komt terug in enorm veel recepten.
Wie heeft de wrap uitgevonden? Het basisbestanddeel van een wrap is meestal maïs- of tarwemeel. In de Mexicaanse keuken zijn er verschillende pannenkoeken die als basis worden gebruikt, zoals de burrito, enchilada, fajita en tortilla. Hierdoor wordt een Mexicaanse herkomst van de wrap vermoed.
Tortilla's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen? Tortilla's bewaar je het beste apart van de vulling, anders worden ze slap. Bewaar in een goed afgesloten bak maximaal 2 dagen in de koelkast. Invriezen doe je ook los van elkaar: in een diepvriesbak of -zak zijn ze in de vriezer 3 maanden houdbaar.
Zowel warm als koud lekker. Maar je kunt hem ook serveren bij een salade als lunch of lichte maaltijd. Sommige mensen eten zelfs aardappeltortilla op brood (of in brood als vulling, dan heet het bocadillo de tortilla). Het wordt ook als ontbijt gegeten.
Een dubbelgevouwde tortilla kan ook een burrito zijn. Het verschil zit 'm in het vouwen: burrito's worden dubbelgebouwen, net als taco's, maar taco's kunnen ook vanaf de randjes naar binnen gevouwen worden. Snap je het nog? Overigens moet een burrito altijd bonen bevatten, anders mag het geen burrito heten.
Een Mexicaans tortilla wordt in de Hollandse volksmond ook wel een wrap genoemd. Een wrap is eigenlijk een opgerolde tortilla. De tortilla is een plat brood dat gemaakt wordt van mais- of tarwemeel.
Inderdaad, dat is een quesadilla (quesa = kaas in het Spaans). Het zijn twee tortilla's op elkaar (soort Mexicaanse tosti) met een vulling van vlees en kaas ertussen, die wordt gebakken in de pan (of gefrituurd) zodat de kaas smelt en alles aan elkaar plakt. Meestal geserveerd in punten met een salsa ernaast.
Met een diameter van zo'n 25 cm is deze tortilla ideaal als basis voor een burrito met vlees, bonen en rijst. Uiteraard is dit formaat ook prima te gebruiken voor andere voedzame Mexicaanse vlees- en kipgerechten, zoals enchiladas en fajita's.
De traditionele tortilla wordt, sinds precolumbiaanse tijden, gemaakt van maïs. Het wordt gemaakt door de maïs in kalkwater te weken (waardoor de schilletjes loslaten), het te vermalen met vulkanische stenen en vervolgens in een deeg te kneden dat masa nixtamalera genoemd wordt.
Tacoschelpen kun je eenvoudig maken van zelf gebakken tortilla's. Deze Mexicaanse pannenkoeken worden heerlijk krokant in de oven. Doe alle ingrediënten in een grote kom en mix het lekker door elkaar tot een mooi glad beslag.
1. taco's. Laten we beginnen met het meest klassieke en beroemde gerecht uit de Mexicaanse keuken. Taco's komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt.
Het basisingrediënt van de meeste gerechten is maïs. De maïs wordt in verschillende vormen verwerkt en geserveerd. Verder gebruikt men in de gerechten vooral bonen, pepers, tomaten, rijst en avocado's. Bekende Mexicaanse gerechten zijn tortilla's, nacho's en salsa's.
De gemiddelde Mexicaans-Hollandse maaltijd bestaat uit wraps gevuld met gekruid gehakt (uit zakje), bonen, mais, guacamole en een klodder crème fraîche. Hier noemen we dat Mexicaanse tortillawraps. Wanneer je in Mexico een tortilla bestelt, krijg je enkel de wraps, veelal gemaakt van maismeel.
Burrito is een goedgevulde wrap van een grote tarwe tortilla gevuld met gekruide kip, gekookte rijst, bonen, mais, groenten en kaas. Een burrito vouw je strak in aluminiumfolie en bak je even rondom in de pan zodat hij warm en knapperig wordt.
Tortilla wraps vind je tegenwoordig in elke supermarkt. Ze zijn budgetvriendelijk, bewaren lang (eens geopend, bewaar ze in de koelkast) en zijn dus een must om in je voorraadkast te hebben. Wraps zijn zowel koud als warm overheerlijk.
Het woord enchilada is afkomstig van het voltooid deelwoord van het Spaanse werkwoord enchilar dat 'toevoegen of decoreren met chilipeper' betekent.
Enchilada is een gerecht met tortilla's. Ze worden gevuld, opgerold en bereid in de oven. Fajitas zijn gekruide reepjes kip of rundvlees. En een burrito is ook een gerecht met een tortilla, maar dan wel eentje van tarwebloem.
Nacho chips wordt gemaakt van genixtamaliseerd maïsmeel, en tortilla chips van gewoon maïsmeel. Door maïs te nixtamaliseren, krijgt het een sterkere maïssmaak en is het steviger.
Groente wraps zijn een gezondere keuze dan witte tortilla's, maar neem je ze in plaats van volkoren tortilla's dan mis je de gezondheidsvoordelen van volkoren graanproducten. De No Fairytales Paprika chili tortilla's bevatten wel voldoende vezels, dus zorgen wel voor een verzadigd gevoel.
Hoe lang kun je wraps bewaren? Wraps kun je ongeveer zes maanden in de vriezer bewaren. Wraps die in de orininele verpakking zitten, mits niet geopend, kun je bewaren zoals op de verpakking staat aangegeven. Niet verpakte wraps kun je nog maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya's. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd in Mexico. Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room.