Ratten passen zich gemakkelijk aan, zijn nieuwsgierig en volgzaam. Ze zijn leuk om naar te kijken en kunnen wanneer ze vaak en rustig gehanteerd worden zeer tam worden. Tamme dieren vinden knuffelen vaak geen probleem. Het knuffelen van een rat is echter niet zoals bij hond of kat, want een rat zit zelden stil.
De rat is een alleseter (omnivoor). Hij is dol op granen, maar eet ook zaden, slakken, larven, kikkers, vogeleieren of (delen van) dode dieren. Daarnaast knabbelt hij ook op minder voor de hand liggende dingen als zeep of kaarsen.
Voedsel(resten) en dierenvoer trekken ratten aan. Een rattenplaag kun je voorkomen door geen afval op te hopen en afsluitbare afvalbakken te nemen. Als je voedsel en dierenvoer in je kelder, garage of schuur opslaat, kies dan voor knaagdierbestendige bakken.
Zo doen pindakaas en vlees het best goed als je ratten wilt lokken. Noten en fruit is ook mogelijk, respectievelijk vanwege het vetgehalte (noten) of het suikergehalte (fruit). Verder kun je hun aandacht trekken met gepelde granen en slaan ze zelfs katten- of hondenbrokken niet over.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
Ratten kunnen dragers zijn van ziektekiemen. In theorie kunnen dierziekten als varkenspest, pseudovogelpest, trichinosis en de ziekte van Aujeszky (pseudorabiës) worden overgedragen via ratten. Voor mensen is vooral de overdracht van de ziekte van Weil (leptospirose) in Nederland een risico.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.
Kunnen ratten klimmen? Zowel bruine ratten als zwarte ratten kunnen goed klimmen. Zwarte ratten zijn er echter iets beter in, omdat ze van nature gewend zijn om in bomen te leven.
Een bruine rat kan ook aardig hoog springen en zo snel afstanden afleggen. Een bruine rat is in staat om zo'n 77 cm hoog te springen. Tijdens een sprong kan een afstand van 120 cm afgelegd worden.
Ratten zijn vooral 's nachts actief. Ze kunnen dan ongestoord hun gang gaan. Zo zoeken ze bijvoorbeeld voortdurend naar voedsel. Overdag komen ze alleen naar buiten als ze erge honger hebben of als het aantal ratten op één locatie te groot is.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Ratten vangen met honden
Vinden ze een rat dan schudden ze hem dood. Een snelle 'humane' dood, zonder risico op doorvergiftiging. Het is daardoor de meest dier- en milieuvriendelijke manier om ratten te doden.
Likken: een uiting van liefkozing of onderdanigheid, wanneer een rat je likt hoor je er helemaal bij. Knagen: ratten knagen aan alles. Dat doen ze om hun tanden, die hun hele leven blijven doorgroeien tot op de juiste lengte af te slijten.
In het wild komen tamme ratten voornamelijk te voorschijn wanneer het schemer en donker is. Ze hoeven dan ook minder kleur te zien. En door de grote hoeveelheid staafjes kunnen zij veel beter in het donker zien dan mensen. Maar het beeld is niet zo scherp als dat van mensen.
Piepen. In principe maken ratten weinig geluid. Maar tijdens ruzies of spelen kan een rat piepen. Vaak is dit ook aanstellerij, ze willen dan laten merken dat ze iets niet leuk vinden, bijvoorbeeld wanneer je ze aanraakt als ze een snoepje aan het eten zijn.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog. Daarnaast kunnen muizen ook heel hoog springen, ong. 25cm. De tanden van ratten en muizen blijven hun leven lang doorgroeien.
De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is. Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen.
11. Neem een kat! Katten zijn fijne huisdieren, ze komen graag op schoot liggen, vermaken zichzelf de gehele dag en hebben een heel goed jaag instinct. Katten jagen op muizen en ratten in en rondom je huis.
Ratten zijn sociale, slimme knaagdieren die erg tam kunnen worden. Een goed aan mensen gewende rat zal graag bij u zitten en niet snel bijten. Huisvest ratten altijd met soortgenoten, want het zijn groepsdieren die onderlinge interactie nodig hebben. Denk er wel aan dat ze zich snel kunnen voorplanten.
De bruine rat is vooral gevaarlijk voor onze gezondheid. Gemiddeld draagt een rat 18 ziektes bij zich. Deze ziektes kunnen verspreid worden door uitwerpselen in je woning te leggen. Niet alleen de uitwerpselen verspreiden ziektes, maar ook de urine van de bruine rat.
Krassende geluiden: vooral 's nachts hoor je het geluid dat ze maken met hun nagels wanneer de ratten lopen. Dus hoort u iets in uw plafond, dan zou het een rat kunnen zijn.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Ratten kunnen hel goed wennen aan nieuwe ratten, honden en katten. Blijf er wel altijd bij! Zet ratten niet samen met cavia's en konijnen want deze zijn van nature bang voor ratten. Ratten gaan ook niet samen met vogels,muizen hamsters en gerbils want die ziet hij als een aanvulling op zijn menu.