Breng je kind naar bed volgens een vast bedritueel van ongeveer 20 tot 30 minuten. Zorg voor een vaste volgorde, bijvoorbeeld: aankondigen dat je kind over 10 minuten naar bed gaat, dan tandenpoetsen, wassen, pyjama aandoen en een verhaaltje voorlezen. Doe tijdens het bedritueel alleen rustige activiteiten.
Gemiddeld duurt een bedritueel 20-30 minuten, dat is inclusief het badje. Als jullie alle onderdelen doorlopen hebben, geef je je kindje nog een allerlaatste knuffel en kus en doe je het licht uit. Licht uit is echt een super duidelijk signaal voor je kindje en zijn lichaam.
Denk aan oververmoeid zijn of juist niet moe genoeg zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door te veel of te weinig slaap overdag. De bedtijd kan ook een strijd zijn als je kind niet zelfstandig in slaap valt. Je kind kan bijvoorbeeld alleen slapen bij jullie in bed of als een van jullie in de kamer is.
Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap. Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes.
Het lichaam heeft een interne biologische klok en daarom zijn vaste bedtijden en op vaste tijden opstaan belangrijk. Dim het licht, zodat het lichaam zelf melatonine aan gaat maken waardoor je kind slaperig wordt. Zorg dat je kind gedurende de dag lekker kan bewegen: sporten, voetballen, dansen!
Ze moeten op tijd naar bed om voldoende nachtrust te krijgen. Dit is niet alleen nodig om tot rust te komen, maar ook belangrijk voor de groei. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen die te weinig slapen of die geen goede nachtrust krijgen zich minder goed kunnen concentreren op school?
Hoe lang moeten kleuters (3 tot 6 jaar) slapen? Kleuters slapen zo'n 10 tot 12 uur per dag. Ze kunnen, net als peuters, het beste tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed gaan en tussen 06:00 en 08:00 uur opstaan.
Sommige kinderen hebben nog hun middagdutje nodig als ze naar school gaan, terwijl anderen helemaal geen dutjes meer doen voordat ze naar school gaan. Over het algemeen beginnen kinderen tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar met het afbouwen van hun middagdutjes.
Wanneer stoppen met het middagslaapje? De meeste peuters gaan hun middagslaapje overslaan als ze tussen 2 en 3 jaar oud zijn, maar soms hebben ze het middagdutje al niet meer nodig als ze 1,5 jaar zijn. Negen van de tien peuters van 2 jaar slaapt overdag en van de 3-jarigen doet de helft nog een middagslaapje.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je peuter vaak vroeg wakker is. Misschien heeft je kind geen middagslaapje meer nodig.Of misschien gaat je kind te vroeg naar bed, is het te koud of te warm in de slaapkamer, zijn er te veel geluiden, enzovoort. Kijk of er iets aan de hand is en los dat op als dat kan.
Slaaptijden dreumesen en peuters
Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden tussen 6:00 en 8:00 uur weer wakker.
Maar dat is nog niet alles, men heeft bedacht dat slapen van 22.00 uur tot 6.00 uur het beste advies voor je is. Dan word je uitgerust wakker, ben je de hele dag zo productief als ik weet niet wat en barst je van de energie.
Een peuter slaapt gemiddeld tussen de 10 en 12 uur per nacht. De meeste kinderen van 2 jaar oud hebben ook nog behoefte aan een middagslaapje. Van de driejarigen slaapt ongeveer de helft nog 's middags. De hoeveelheid slaap die een kind nodig heeft, verschilt per kind.
Hoelang duurt een slaapregressie? Slaapregressies kunnen 2 tot 6 weken duren. Het goede nieuws is dat de meeste baby's niet door elke slaapregressie gaan die er is tussen de geboorte en 3 jaar. Sommige kinderen hebben er amper last van, anderen zijn er gevoeliger voor.
Kinderen tussen 1 en 3 jaar slapen 's nachts gemiddeld 10 tot 12 uur. Het middagdutje neemt af van 2 tot 3 uur naar 1 tot 2 uur.
Kinderen die één keer slapen overdag, gaan meestal rond het middaguur naar bed. Hoe lang een kind dan slaapt, is per kind verschillend. Gemiddeld is dit zo'n anderhalf (kinderen die 2,5 /3 jaar oud zijn) tot drie uur. Voor jou hét moment om iets voor jezelf te doen of om ook even te slapen.
De ideale bedtijd voor pubers zijn de volgende: 12-15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur. 15-17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur. 17-18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur.
Wat is een normale bedtijd op welke leeftijd? 4-6 jaar: 18.30 - 19.15 uur. 7-8 jaar: 19.30 - 20.00 uur. 9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur.
7 tot 8 jaar: tussen 19.45 en 20.00 uur. 9 tot 10 jaar: tussen 20.00 en 20.30 uur. 11 tot 12 jaar: tussen 20.30 en 21.00 uur.
Speel tikkertje, loop rondjes in de tuin, doe ochtendgymnastiek … Alles om je kind zo moe mogelijk te krijgen, in de hoop dat het erna een héle lang dut doet. Even bijkomen! Ga naar een speelplein of een andere plek waar je kind zelf enthousiast kan spelen en waar jij gewoon op een bankje kan zitten toekijken.
Vooral bij kinderen zijn kortere nachten schadelijk. Een vermoeid kind presteert slechter op school, is emotioneel onstabieler, heeft meer kans op overgewicht. Het slaaptekort zou mee aan de basis liggen van de stijging in het aantal kinderen met ADD of ADHD.
Volkoren is scoren
Die bevat zowel melatonine als tryptofaan én magnesium. Na het avondeten kan je je kind dus een kommetje yoghurt (ook rijk aan tryptofaan) en havermout of bijvoorbeeld havermoutpap met (plantaardige) melk en wat stukjes banaan geven.