Kan je witte pens koud eten? Witte pens of witte worst is een worst gemaakt van brood, melk, ei en varkensvlees. Voor de bereiding wordt dezelfde methode gebruikt als voor bloedworst, maar er wordt geen bloed gebruikt. Het gerecht wordt in België zowel warm als koud gegeten.
Witte worst, ook wel witte pens of 'boudin blanc' genoemd, is dé guilty pleasure van heel wat mensen. Toch weten velen niet precies wat erin zit. Witte worst is eigenlijk een bereiding met mager wit vlees, melk, eieren, room, boter en vet. Het geheel gaat in de cutter en wordt op smaak gebracht.
En vlees natuurlijk: mager varkensvlees en varkensbuik, gekruid met zout, peper, foelie, koriander, nootmuskaat en gember. De slager maalt het mengsel van brood en vlees, en vult het af in varkensdarmen.
Weet dat een bloedworst al is voorgekookt: je kan hen dus gewoon rauw eten. Laat een bakbloedworst 5 minuten zachtjes bakken aan elke kant.
De witte pens is een Luikse specialiteit. Het is een vleesbereiding van gehakt wit vlees dat met Luikse marjolein gekruid wordt en in een darm wordt gestopt. De worst wordt nadien in water gekookt. De pens wordt warm of koud gegeten, soms in de pan of op de barbecue gebakken.
Bloedworst is een worst gewoonlijk bestaande uit een mengsel van bloed (meestal van het varken, maar er bestaat ook runderbloedworst), vet of reuzel (smout), spek, kruiden en vulmiddelen (rogge, brood, gerst, en/of havermout). Het is een bijproduct van de slacht en werd vroeger traditioneel in de herfst gemaakt.
Het basisrecept van de zwarte pensen bestaat uit varkenskopvlees en spek, gemengd met brood, bloed, peper, zout en piment. De pensen hebben daarbij een vrij vaste, maar lichte structuur. Wekelijks worden er gemiddeld 4000 kg pensen gemaakt, hiervoor zijn maar liefst 4 kilometer darmen nodig.
Gegarandeerde houdbaarheid van 7 dagen .
Bloedworst bevat 386 kcal, 12,4 g eiwit, 8,5 g koolhydraten en 32,6 g vet per 100 gram. Het zal je misschien verbazen maar er zitten meer onverzadigde dan verzadigde vetten in bloedworst. Het mineralengehalte is vrij hoog. IJzer springt eruit maar dat is natuurlijk niet verwonderlijk.
In Keulen wordt de worst traditioneel gegeten met gesmoorde uienringen en heet dan Keulse kaviaar (Kölscher Kaviar). Soms eet men de worst en uienringen rauw, maar dat is minder.
Portie = 150 g.
Bloedworst is een donkerkleurige worst die zijn naam dankt aan het varkensbloed dat gebruikt wordt bij de bereiding. Naast bloed bevat de worst ook 'een mengsel van fijngesneden vlees, meel of fijngemaakt brood, niervet en specerijen' (WNT).
Witte pens of witte worst is een worst gemaakt van brood, melk, ei en varkensvlees. Voor de bereiding wordt dezelfde methode gebruikt als voor bloedworst, maar er wordt geen bloed gebruikt. Het gerecht wordt in België zowel warm als koud gegeten.
Deze witte pensen worden ambachtelijk gemaakt op de boerderij en verliezen geen vet in de pan. Houdbaarheid bij invriezen: mocht je dat wensen kun je het vlees invriezen. Haal het uit de verpakking en wikkel het in folie.
Beschrijving. Bewaar vleeswaren in de koelkast bij een temperatuur van 4°C. Nadat de verpakking is geopend is het product beperkt houdbaar. Vleeswaren kunnen 2 á 3 maanden in de diepvries bewaard worden bij een tempratuur van -18°C.
Wil je bloedworst in de vriezer leggen? Doe dit dan vóór de TGT-datum. Je kunt de bloedworst dan maximaal drie maanden bewaren. De vriezer moet hiervoor een temperatuur hebben van maximaal -18 graden Celsius.
Houdt u van een wat hardere droge worst, dan kunt u de worst op een droge plaats op kamertemperatuur bewaren. Vindt u een zachte worst lekkerder, dan kunt u de worst enkele dagen in de koelkast bewaren. Beter is om de worst in de diepvries te bewaren, ze verandert dan nauwelijks van smaak en consistentie.
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
Bloedworst wordt vaak bij aardappelen en groente gegeten, of als gebakken plak bij appels. De worst kun je ook goed eten bij een andere typisch Hollands gerecht, hete bliksem.
Je moet er van houden; bloedworst. De bittere zoete smaak is echt top. Deze culinaire variant was echt goed zacht van smaak en heerlijk in combinatie met de puree van zongedroogde tomaten.
Wat is het verschil tussen bloedworst en bakbloedworst? Bloedworst wordt al in plakken gesneden verkocht en bevat veel meer zout als de bakbloedworst om het product te conserveren. Bakbloedworst wordt net als de worst van Zorg & Natuur als hele worst geleverd.
Bloedworst bestellen | Albert Heijn.
Beuling ziet er uit als een leverworst die je nog moet opbakken. Het is gemaakt van zacht gekookt varkensvlees, rugspek en boekweitmeel. Het vlees wordt gemalen en gemengd met de eigen bouillon, het spek en kruiden.
Verschil bloedworst – balkenbrij
In bloedworst zit altijd bloed. De inhoud zit in een worst die zacht gekookt, en later gebakken wordt. In balkenbrij zit boekweit (en/of meel, of brood).