Bertolli is een iconisch Italiaans merk met een geschiedenis die teruggaat tot 1865, toen Francesco en Caterina Bertolli een delicatessenwinkel begonnen in Lucca, Toscane.
Bertolli is in 1865 opgericht in Lucca, Toscane. Francesco Bertolli en zijn vrouw Caterina openden een delicatesse winkeltje. In dit kleine winkeltje verkochten zij typische regionale producten uit de Toscaanse streek, zoals olijfolie, wijn, kaas en olijven in vaten, kratten en zakken.
1865. Bertolli Olijfolie wordt geboren in 1865 in Lucca (Toscane, Italië). Hier begint Francesco Bertolli een winkel die typische lokale producten verkoopt: olijfolie, wijn, kaas en olijven.
De Bertolli Olijfolie Classico kan probleemloos tot 210°C verhit worden en daarom ideaal voor warme gerechten. De Bertolli Olijfolie Classico is neutraal van smaak en laat vooral de smaken van de toegepaste ingrediënten naar voren komen. Deze olijfolie is ideaal voor braden, bakken of frituren.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Rincon de la Subbetica heeft wederom de eerste prijs behaalt in de 2019/2020 editie voor World's Best Olive Oil (WBOO). Het bedrijf Almazaras de la Subbética uit Priego de Córdoba (Spanje) verdient dit jaar de nummer 1 positie in alle categorieën.
Olijfolie vindt vaak zijn herkomst in Spanje, Italië en Griekenland. Olijfolie wordt voornamelijk in landen rondom de Middellandse Zee geproduceerd. Dit komt door het warme en milde klimaat, waarin de olijfbomen goed kunnen groeien en de olijven goed rijpen.
Olijfolie wordt in alle landen rond de Middellandse Zee geproduceerd, maar vooral in Spanje, Italië en Griekenland.
Kijk naar Boretti, een bedrijf met de Italiaanse driekleur als logo dat volgens een oud interview met de oprichter 'zijn naam ontleent aan de Italiaanse ontwerper Bruno Boretti'.
In 1995 zag het eerste Boretti fornuis het levenslicht onder leiding van Bob Brilman die het Nederlandse bedrijf de Italiaanse naam gaf. De fornuizen van Boretti werden en worden nog steeds geproduceerd in Italië.
En dat is dat Boretti Italiaans is. Het lijkt misschien zo vanwege de naam en het design, maar Bob Brilman is de eigenaar en die is toch echt wel een Nederlander.
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
Het gebied heeft al jaren last van de Xylella-bacterie, die het voorzien heeft op olijfbomen. Daardoor was de prijs voor olie uit die regio al gestegen, aldus Gregor Christiaans van Olijfbedrijf, een horecagroothandel gespecialiseerd in mediterrane producten en importeur van olijfolie.
Olijfolie uit Kalamata
Veruit de beste Griekse olijf is ongetwijfeld de kalamata. Deze olijfsoort wordt vooral verwerkt voor tafelgebruik, en is opvallend goed van smaak. Soms perst men uit deze kalamata olijf ook olijfolie. Een andere populaire olieproducerende olijfsoort is zeker ook de koroneiki.
De hoogst genoteerde Spaanse olijfolie is Rincón de la Subbética Altitude de Córdoba, die op de algemene lijst een derde positie inneemt en in de categorie 'biologisch' zelfs als beste ter wereld is beoordeeld. Winnaar Don Gioacchino Grand uit het Italiaanse Puglia scoorde 96 van de 100 te behalen punten.
Het gebruik van olijfolie voor massages was destijds heel gewoon; Griekse atleten masseerden hun spieren met olijfolie om ze op te warmen. De oude Romeinen wreven hun lichaam er na een stoombad mee in om weer op krachten te komen.
Spanje is de grootste olijfproducent ter wereld met een productievolume van 6.559.884 ton per jaar. Griekenland komt op de tweede plaats met 2.343.383 ton jaarlijkse productie.
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
Extra vergine olijfolie (evoo)
Heeft de beste kwaliteit en is daarom de lekkerste en duurste olijfolie. Sprenkel evoo over salade, tapenade, koude saus en over pasta. Evoo verhitten kan, maar is vanwege de prijs een tikje kostbaar. Ook gaat de heerlijke smaak grotendeels verloren.
Kies voor extra vierge. Extra vierge is een Europees beschermde benaming voor de beste kwaliteit van olijfolie. Dat betekent: alleen mechanisch geperst, koudgeperst onder de 28°C en van nature maximaal 0,8% vrije vetzuren (zuurtegraad). Kies zowel voor extra vierge om koud te gebruiken als warm (gefilterd).
Extra vergine olijfolie is de beste kwaliteit Italiaanse olijfolie. Bijna elke regio in Italië produceert extra olijfolie van eerste persing uit verschillende olijven. Daarom heeft elke olie zijn eigen kenmerken, die bij verschillende toepassingen in de keuken passen.
Zowel de groene als de zwarte olijf komt van dezelfde boom. Als ze groen zijn, betekent dit dat ze sneller geplukt werden. Maar de verschillen in voedingswaarde zijn niet erg groot. Groene olijven zijn supergezond en bevatten onder andere vitamine E (een krachtige anti-oxidant), koper, ijzer, calcium en natrium.
Om te bakken is het beter om 'gewone' olijfolie te gebruiken. Bij extra vierge olijfolie kunnen bij hoge temperaturen, zoals bijvoorbeeld tijdens het frituren, schadelijke stoffen als PAK's ontstaan. Hoe vaker of langer extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer PAK's worden gevormd.
Stop een vinger met handschoen en glijmiddel in de endeldarm. Draai rustig rond en haal de ontlasting die meekomt eruit. Wacht enkele minuten om de darm uit zichzelf te laten samentrekken om nog meer ontlasting naar onderen te brengen. Herhaal indien nodig tot het klaar is.