Afhankelijk van de ondergrond kunt u kiezen voor frezen of spitten (ongeveer 5 tot 10 centimeter diep is meestal voldoende). Bedenk dat klei- en veengronden veel zwaarder zijn om met de hand te bewerken dan bijvoorbeeld zandgronden. Het grote voordeel van frezen is dat de grond snel en kleiner verkruimeld.
Het vermogen van een tuinfrees kan variëren van 1,1 tot 11,9 kW, afhankelijk van de aandrijving. Ook de werkbreedte van het toestel kan sterk uiteenlopen; dit gaat van 25 tot 85 centimeter. Wat de werkdiepte betreft, moet je uitgaan van een lengte van 10 à 20 centimeter.
Een frees wordt gebruikt voor het bewerken van de grond. In tegenstelling tot spitten vindt er geen kerende grondbewerking plaats, maar wordt de grond door elkaar geroerd. Gewasresten en organische mest worden door de grond gemengd en er onder gebracht. In één grondbewerking wordt de grond zaai- of plantklaar gemaakt.
Het inklinken van de grond duurt ongeveer 48 uur, maar soms is het nodig om de grond langer te laten inklinken. Wanneer het niet regent dan is het belangrijk om de grond regelmatig te besproeien met water.
De bodem moet ongeveer 15 tot 20 cm diep met een spade of spitvork worden omgespit, erg vastzittende grond nog dieper. De komende vorst zorgt ervoor dat het water in de aarde bevriest, waardoor deze niet uitzet.
Waarom de grond frezen? Met de grond frezen wordt de grond makkelijk bewerkbaar. Daarnaast hak je ook het overgebleven onkruid stuk en krijg je een stuk mooier en schoner stuk grond wat geschikt is voor nieuwe zaailingen of planten.
Maak voor twee steek diep spitten een geul van 40-60 cm breed en één steek diep. Die grond hou je apart en gebruik je later om de laatste geul te vullen. De grond onderin de geul maak je los met een spitvork. NIET omspitten dus.
De frees roert als het ware de grond door elkaar, terwijl de ploeg het omkeert. Bij frezen kan dit een negatief effect hebben op uw bodemstructuur, zeker als er onder natte omstandigheden gefreesd word.
Na het frezen en egaliseren zo vlug mogelijk zaaien om nieuwe groei van onkruid te vermijden. De rotorkopeg is het aangewezen werktuig om te egaliseren en eventueel zaad in de bewerkte grond te harken.
Een tuin omploegen betekent eigenlijk het losmaken van de grond op grote diepte. Dit kan door middel van een machine die door een ronddraaiende beweging de grond bewerkt en losmaakt.
Gazon frezen
Je kunt de grond frezen met een tuinfrees, bijvoorbeeld de Honda tuinfrees.
Je kunt kleigrond duurzaam verbeteren door er een flinke lading compost, organische mest of bladaarde doorheen te mengen. Werk die oppervlakkig in de toplaag en regenwormen doen de rest wel. De humusdeeltjes maken de bodem luchtiger, verbeteren de vochthuishouding en stimuleren het bodemleven.
Wanneer u een groot, braak stuk grond onkruidvrij wilt houden of maken dan is afdekken een optie. Dit kan met zwarte folie. Het is raadzaam om eerst wat te sproeien en het onkruid een beetje te laten kiemen om het vervolgens af te dekken. Het gekiemde onkruid zal dan afsterven.
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.
De overtopfrees wordt gebruikt voor het frezen van grond met (hoog) gras. Door de speciale werking van de frees, die in tegengestelde richting draait van de rijrichting van de wielen, wordt de gefreesde aarde tegen een zeef geworpen.
In de literatuur staat dat spitten als grondbewerking beter is dan ploegen. De oorzaak hiervan is dat de spitmachine de trekker vooruit duwt, waardoor er geen versmering ontstaat. De spitmachine zorgde ervoor dat veel organisch materiaal zich mooi verdeelt in de bouwvoor.
Voordelen van spitten
Spitten is een eeuwenoude methode voor het klaarmaken van de grond. Door te spitten zorg je ervoor dat zware grond makkelijker te bewerken is. Je raakt ook het onkruid kwijt en je kunt meteen bodemverbeteraar of gedroogde mest door de bodem werken.
Niet spitten bespaart je tijd, levert een grotere oogst op, is beter vanuit ecologisch standpunt en houdt koolstof vast in de grond. Dit komt doordat je met niet spitten het bodemleven bevordert, wat ertoe leidt dat de bodem een luchtigere structuur krijgt.
Maar let op: Zand klinkt in na het aanleggen en aantrillen. Het wordt daarmee compacter, wat betekent dat u in de praktijk meer nodig heeft dan u hierboven berekend heeft. » Vermenigvuldig het aantal m3's met 1,1. Dan neemt u 10% extra om te compenseren voor het inklinken.
De exacte plaats van de vaste laag is zeer verschillend, soms op 10 m diepte, soms pas op 30 m of meer. Hoewel van geheel Nederland inmiddels bekend is hoe de grondopbouw is, zullen sonderingen en eventueel grondboringen uitsluitsel geven over de exacte gelaagdheid van de grond (zie bodemonderzoek).
De verwachting is dat de grond in Nederland tussen nu en 2050 op sommige plekken tot twee meter daalt.