Voor corona lag het gemiddeld aantal zwartrijders onder de 10 procent. Nu ligt dat in landelijk gebied rond de 10 à 15 procent, in de steden zelfs rond de 40 à 50 procent.
Zwartrijden in het streekbusvervoer schommelt rond de 0,5%, stadsbussen kennen al jaren een percentage van 1,5%.
De boete voor zwartrijden in de trein, bus, tram of metro moet gelijk worden gesteld aan delicten als diefstal.
De boete bij zwartrijden in het openbaar vervoer bedraagt € 50, bovenop de kosten van een treinkaartje. Het boetebedrag van € 50 is een besluit van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Deze boete is gelijk voor alle vormen van openbaar vervoer: bus, tram, metro en trein.
Reizen zonder kaartje is een Straftat, een misdrijf op grond van artikel 265a van het Wetboek van Strafrecht. Dat is sinds 1935 zo, destijds ingevoerd door het nazi-regime. Naar schatting kregen alleen al in Noordrijn-Westfalen zo'n 700 mensen een gevangenisstraf opgelegd voor zwartrijden.
Overtredingen vervallen 5 jaar na de einduitspraak of 5 jaar na het volledig betalen van een strafbeschikking. Als er een vrijheidsstraf of taakstraf is opgelegd, gebeurt dit na 10 jaar. Misdrijven waarbij minder dan 6 jaar gevangenisstraf is gesteld, blijven 20 jaar bestaan.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Als de zwartwerkende werknemer voor een bedrijf werkt, krijgt het bedrijf een boete van ruim 8.000 euro per illegale werknemer. Wordt er zwart werk ontdekt bij een particulier, dan betaalt die een boete van 4.000 euro.
Wanneer je geen vervoerbewijs aan de conducteur kunt laten zien, als je reist op een traject dat buiten de route ligt van je vervoerbewijs of wanneer je in de 1e klas reist met een 2e klas-vervoerbewijs reis je zwart en kun je een boete krijgen.
Reizigers die geen vervoersbewijs voor de eerste klas hebben, mogen zich daar nu officieel niet ophouden; ook niet als het druk is. De conducteur kan in zo'n geval een boete van 50 euro bovenop de prijs van een geldig kaartje opleggen.
Zwartrijden valt net als 'ongepast gedrag' zoals het opzettelijk vuil maken van de voertuigen onder type 1. Word je de eerste keer betrapt, dan betaal je 107 euro. Bij een tweede overtreding binnen de twaalf maanden loopt het bedrag al op naar 294 euro en bij een derde overtreding ben je maar liefst 400 euro kwijt.
De NS heeft een coulance regeling waarbij je eenmaal per jaar een boete kwijt gescholden kunt raken, je betaalt dan wel uiteindelijk de standaard ritprijs, maar bent dan de 50 euro aan boete kwijt.
Het Duitse woord stamt af van het jiddische 'shvarts', dat arm betekent. "Dat slaat terug op mensen die te arm zijn om een kaartje te kopen. Het heeft dus an sich geen raciale connotatie", legt Markus Balkenhol van het Meertens Instituut uit aan EditieNL.
Zwartrijders zijn passagiers zonder vervoersbewijs, dat is genoegzaam bekend. Het wat minder bekende woord grijsrijder slaat op passagiers die hun vervoersbewijs verkeerd gebruiken. Ze betalen bijvoorbeeld maar voor een deel van de reisweg die ze afleggen.
Het dragen van een autogordel is verplicht. Het niet dragen van een autogordel worden gesanctioneerd met een boete van 149 euro. Dat is inclusief administratiekosten (feitcodes R533; R535f t/m R535k; R535m; R535o t/m R535s).
De Europese Unie pakt uit: als je 18 bent, kom je in aanmerking voor een gratis Interrailkaart waarmee je door Europa kunt reizen. Er zitten wel wat voorwaarden aan vast.
Ben je het niet eens met je boete? Dan kun je uitsluitend schriftelijk bezwaar maken als je kunt onderbouwen en aantonen met feiten en bewijzen dat de boete ten onrechte is opgelegd.
Voor zwartrijden riskeer je een administratieve boete van 250 euro. Word je tijdens hetzelfde jaar een 2de keer betrapt, bedraagt de boete 500 euro. Je kan tegen een administratieve boete in beroep gaan bij depolitierechtbank.
Zwart bijverdienen is niet helemaal illegaal. De belastingdienst vraagt dat je zwart verdiend geld ook aangeeft bij de belasting en dit mag oplopen tot maximaal 8000 euro per jaar.
Krijg je het loon contant en heb je geen salarisstrook, dan is de kans groot dat je zwart werkt. Wat er aan jou wordt uitbetaald, wordt op deze manier nergens geregistreerd. Krijg je wel een loonstrook waarop al jouw gewerkte uren staan, dan hoef je je nergens zorgen over te maken.
Rol van de overheid
De verschillende diensten van de arbeidsinspectie hebben gecoördineerde controles opgezet. Meer informatie over de administratieve boetes bij inbreuk op de sociale wetgeving vindt u op de site van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Reacties. geen relevant strafblad je moet namelijk een vog aanvragen Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een vereiste voor het verlenen van de akte. De VOG moet met de aanvraag door de werkgever worden meegestuurd.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.