Ze blijken namelijk gif te bevatten. Daarbij moeten we niet meteen denken in horrorscenario's. Wij mensen zullen van het eten van deze druifjes niet meteen 'onder zeil' gaan. Maar honden en katten kunnen er toch behoorlijk 'katterig' van worden.
Is de druif giftig? Een druivenstruik is niet giftig voor mensen, maar druiven zijn wel giftig voor honden, katten en fretten.
Druiven en rozijnen zijn giftig voor zowel een hond als kat. Hoewel vergiftiging door rozijnen vooral wordt gezien bij honden, zijn ook katten er gevoelig voor.
Het blauwe druifje ziet er, niet geheel toevallig, uit als een klein, blauw druiventrosje. Helaas smaakt hij niet zo lekker en is hij zelfs giftig, ook al is hij familie van de asperge. Zijn wetenschappelijke naam is 'muscari', omdat zijn bloemen de geur van muskus hebben.
Dit zijn giftige tuinplanten voor honden en katten
Blauweregen (Wisteria): de peulen en erwtjes zijn giftig. Symptomen: langdurig braken en buikpijn. Goudenregen (Laburnum wateri): de hele plant is giftig.
Vooral lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria moet je absoluut vermijden. Zo kan het gif van een lelie namelijk zorgen voor acute nierfalen van je huisgenootje en in dat geval ben je bijna altijd te laat om je kat nog te redden. Andere planten zorgen voor darm- en maagklachten.
Druiven zijn giftig voor honden, ongeacht het ras, het geslacht of de leeftijd van de hond. Dus geen geen druiven voor je hond. Zijn krenten en rozijnen giftig voor honden. Ja, je mag je hond geen krenten en rozijnen geven.
Staan druiven in de Schijf van Vijf? Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit.
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
Ingestie van druiven, krenten of rozijnen veroorzaakt meestal binnen 6 tot 24 uur na inname klachten. Een aantal klachten die gezien kunnen worden zijn: braken, diarree (eventueel met bloed), buikpijn, instabiliteit en sloomheid. Er is kan ook acuut nierfalen ontstaan.
Uw kat kan slecht tegen specifieke verbindingen die voorkomen in huishoudelijke producten, waaronder paracetamol, aspirine en ibuprofen. Ontsmettingsmiddelen met fenol, zoals veelgebruikte toiletreinigers, en oplosmiddelen als spiritus zijn eveneens schadelijk.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
,,Druiven leveren vocht en voedingsvezels die samen zorgen voor een goede darmwerking. Die goede darmwerking is weer heel belangrijk om je lichaam van binnen goed schoon te houden. Ook leveren ze allerlei vitamines en mineralen die je lichaam beschermen en je helpen goed te functioneren.”
Hoewel beide soorten gezond zijn, zijn er een aantal verschillen. Zo bevatten blauwe druiven meer vezels, iets minder calorieën en minder vet.
Bij de meeste fruitsoorten is dat geen probleem, maar pas op met druiven! Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.
Na inname van druiven of rozijnen, zijn braken en diarree zijn de eerste tekenen van vergiftiging. Dit treedt meestal op in de eerste 6 tot 12 uur. Andere verschijnselen zijn sloomheid, niet eten, buikpijn, zwakte, uitdroging, veel drinken en rillen.
Druiven zijn niet giftig voor mensen maar wel voor dieren, zoals honden en katten.
Lavendel. Een andere plant waar katten niet van houden is lavendel (Lavandula angustifolia). Ze houden absoluut niet van de geur, en dat is maar goed ook – lavendel is namelijk giftig voor katten. Gelukkig zijn katten slim genoeg om niet van lavendel te eten.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Hortensia's zijn slechts lichtelijk giftig voor katten. Gelukkig vinden katten dat deze zeer giftige plant bitter smaakt. Een klein beetje van deze plant kan je kat al vergiftigen. Deze plant is populair in de winter, maar ook zeer giftig voor katten, honden en kinderen.