Druk op de menutoets linksonder op je toestel en tik op 'Mijn apps'. 3. Via de lijst die in je scherm verschijnt, kun je de gewenste apps her-installeren.
Apps uitschakelen in een handomdraai
Wil je apps uitschakelen? Ga dan naar 'Instellingen > Apps > Alle applicaties' en tik je op de app die je weg wilt hebben. In het overzicht dat volgt druk je eerst op 'Nu stoppen' en vervolgens op 'Uitschakelen'.
Ongebruikte apps
Je kan in de instellingen bij het onderdeel 'Apps' gaan kijken maar dat is best omslachtig. Files by Google maakt dat proces een stuk makkelijker. Deze app zoekt namelijk ongebruikte en dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden.
Je kunt bepaalde systeem-apps die vooraf zijn geïnstalleerd op je Android-telefoon, niet verwijderen. Op sommige telefoons kun je deze apps wel uitschakelen, zodat je ze niet ziet in de lijst met apps op je telefoon. Als je wilt weten hoe je apps kunt uitschakelen, neem je contact op met de fabrikant van het apparaat.
Om te zien welke apps er actief zijn, druk je in de instellingen van Android op Applicatiebeheer. Veeg dan naar de lijst Actief. Dit zijn alle apps die momenteel draaien. Als in deze lijst een app staat die je denkt niet nodig te hebben, verspilt die de hele tijd werkgeheugen en processortijd van je smartphone.
Stap 1: onderzoek welke apps veel ruimte innemen
Bij Android kun je zo opslagruimte bekijken en vrijmaken: Ga naar instellingen en tik op 'Batterij en apparaatonderhoud' en dan op 'Opslag'. Bij sommige telefoons kun je meteen op 'Opslag' klikken. Klik op de categorieën om te zien wat voor bestanden ruimte innemen.
Open het Configuratiescherm in Windows en klik achtereenvolgens op Programma's en op Programma's en onderdelen. Er verschijnt een overzicht van alle programma's die op de computer zijn geïnstalleerd. Neem de lijst door en stel uzelf bij elk programma de vraag of u het *echt* nodig hebt.
Heb je een app verwijderd die je zonder account gebruikt, zoals een game? Dan is simpelweg verwijderen voldoende. Alle bestanden worden nu van je toestel gehaald en er blijft niks achter. Wanneer je je telefoon aan de computer koppelt kun je nog wel mapjes van de verwijderde app tegenkomen, maar deze zijn leeg.
Met de standaard-apps bepaal je bijvoorbeeld wat de browser is die altijd wordt gebruikt op je Android-telefoon. Standaard is dat Google Chrome, maar er zijn genoeg andere browser-apps te downloaden in de Play Store, zoals Firefox, DuckDuckGo en Brave.
WhatsApp opruimen met deze nieuwe feature
De nieuwe functie, die je ziet bij 'WhatsApp > Instellingen > Data- en opslaggebruik > Opslag beheren' verzamelt grote bestanden die vaak zijn doorgestuurd en je dus kan verwijderen.
Je ziet nu een overzicht van alle apps die op je Android-telefoon staan. Druk op 'Geïnstalleerd'. Druk op een app die je wilt verwijderen. Druk op 'Verwijderen'.
Google Play-services verbindt apps met andere Google-services, zoals Inloggen bij Google en Google Maps. Google Play-services is niet hetzelfde als de Google Play Store-app en wordt meegeleverd met Android. Google Play-services zorgt er niet voor dat je batterij sneller leegraakt en gebruikt niet veel mobiele data.
Bixby is een virtuele assistent, ontworpen door Samsung. Bixby maakt het mogelijk om je Samsung smartphone of tablet bijna volledig met je stem te bedienen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om deze spraakopdrachten in het Nederlands te geven. Je vraagt Bixby bijvoorbeeld om iets op te zoeken op het internet.