Typisch Belgische voedingsmiddelen zijn brood, graanproducten, aardappelen, bloemkool, witloof, spruitjes, boter, eerder vlees dan vis, varkensvlees, sauzen, speculaas, Brusselse en Luikse wafels, Luikse siroop (perenstroop) en 'filet américain' (rauwe tartaar) als broodbeleg.
België is op cultureel gebied een van de meest dynamische Europese landen. Het land is reeds vanaf de middeleeuwen een centrum van belangrijke artistieke stromingen, maar heeft ook veel gerechten en etenswaren geïntroduceerd in de Europese cultuur.
Het nationale gerecht van België is de friet, die wereldwijd bekend staat als 'Belgische frietjes'. Deze heerlijke goudbruine aardappelstaafjes worden traditioneel geserveerd met mayonaise. Naast frietjes staat België ook bekend om zijn chocolade, bier en wafels.
Een ander bekend Belgisch gebakje is de éclair. Deze langwerpige soes is gevuld met banketbakkersroom en overgoten met een glazuurlaagje. Daarnaast zijn er ook nog de Luikse en Brusselse wafels, de speculaas, de rijsttaart en de mattentaart. Deze heerlijke gebakjes zijn typisch Belgisch en zeker het proeven waard!
Oorsprong van Belgisch snoep
Belgisch snoep heeft een rijke en lange geschiedenis. Het land staat bekend om zijn heerlijke chocolade, zoals pralines, truffels en chocoladerepen. Daarnaast zijn er ook andere populaire Belgische snoepjes, zoals cuberdons, speculoos en wafels.
Belgen drinken niet alleen veel bier, maar ook andere populaire dranken. Zo is koffie een geliefde drank onder Belgen. De meeste Belgen beginnen hun dag met een kopje koffie en drinken gedurende de dag nog meerdere kopjes. Daarnaast is frisdrank ook populair in België.
Belgische eetcultuur
Ze hechten veel waarde aan traditionele gerechten en ambachtelijke producten. Frieten, chocolade, wafels en bier zijn iconische elementen van de Belgische keuken. Daarnaast zijn er ook regionale specialiteiten zoals mosselen met friet, stoofvlees met bier en Luikse wafels.
België wordt verdeeld in drie gewesten[1]: Vlaanderen, Wallonië en tweetalig Brussel.Daarnaast bestaan er drie gemeenschappen[2]: de Nederlandse, Franse en Duitse gemeenschap.
Van Godiva tot Leonidas, van Côte d'Or tot Neuhaus: België heeft heel wat uitstekende chocolademerken gemaakt door 's werelds beste chocolatiers. Vlaanderen in het bijzonder wordt dikwijls de hoofdstad van de chocolade genoemd.
Belgische chocolade wordt gemaakt van erg fijn gemalen cacaobonen, zodat ze een structuur heeft van vijftien tot achttien micron. Hoog cacaogehalte. Belgische chocolade heeft een hoger cacaogehalte dan de meeste internationale producten. Pure cacaoboter.
Brugge leukste stad van België? Het knusse Brugge was jarenlang ongeëvenaard en ging er keer op keer met de prijs voor beste stedentripbestemming in België vandoor. De Belgische stad won de vorige keer de jaarlijkse consumentenprijs met een waarderingscijfer van een 8,7.
1. Antwerpen. De hipste stad van België en een metropool in het klein: lang leve Antwerpen. De stad ligt op een half uurtje rijden van de Nederlandse grens en staat bekend om haar ellenlange winkelstraten en culturele aanbod.
Het ontbijt in België is vergelijkbaar met het typische Nederlandse ontbijt. Boterhammen zijn een populaire optie om de dag mee te beginnen. Hier kan hartig beleg op gaan, zoals kaas, maar ook zoet beleg, zoals jam of appelstroop.
Traditioneel gezien eten Belgen op zondag vaak frieten met stoofvlees, gehaktballen of kip.Daarnaast zijn ook stamppot, vol-au-vent en mosselen geliefde gerechten op deze dag. Het is een moment waarop families samenkomen en genieten van goed eten en elkaars gezelschap.
We haalden hierboven al de drie hoofdmaaltijden aan, maar dat zijn niet de enige eetmomenten van de Belg. Ook rond tien uur, vier uur en 's avonds na het avondeten wordt er gesnackt in ons land. Vooral het vieruurtje is populair: 42 procent van de Belgen zegt regelmatig een tussendoortje te nemen 'na schooltijd'.
Oorsprong van Belgische snacks
Veel van de typische Belgische snacks hebben hun oorsprong in de frituurcultuur, waarbij gerechten zoals frieten, frikandellen en bitterballen populair zijn. Daarnaast zijn er ook snacks die specifiek zijn voor bepaalde regio's, zoals Luikse wafels en Gentse neuzen.
De broers Machiel en Pierre van Melle gaan naar Krakau in Polen, waar ze de rechten van de firma Jozef Lax und Sohn kochten om een zachte vruchtencaramel te mogen produceren. Uit deze kauwbonbon ontstaat de beroemde Fruittella.
De oorspronkelijke cuberdon wordt gemaakt met suiker, glucosesiroop, water, Arabische gom, zetmeel en het aroma van framboos. Het hoofdingrediënt voor de echte cuberdons is Arabische gom uit Soedan.
Van de heilige kip op zondag tot de rosbief bij oma: frietjes horen erbij en worden gesmaakt door klein en groot. Natuurlijk blijft dé grote klassieker waar iedereen dol op is en die terug te vinden is in zowat alle brasserieën in België, biefstuk friet met salade.