Wat ben ik geschrokken van dit vreselijke nieuws, ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen. Weet dat ik veel aan je denk en dat ik het ontzettend erg vind voor je. Als er iets is of als ik iets voor je kan doen, laat je het dan weten? Ik kom ook graag langs, maar alleen als jij dat ook wilt.
Toon begrip
Al is het maar af en toe een belletje, kaartje of berichtje. Probeer te laten weten dat je er voor hem of haar bent en dat deze persoon er toe doet. Vraag ook of je wat kunt doen of betekenen maar liever niet: ''Als ik een keer wat kan doen, dan zeg het maar.'' Maak het liever concreet.
Ik denk aan je en hoop dat je je over een tijd weer iets beter voelt. Een burn-out is echt hard balen. Ik hoop dat je er met de tijd weer uitkomt en dat je je weer jezelf voelt. Doe nu een stap terug om straks een grote vooruitgang te kunnen maken.
U kunt iemand met psychische klachten vaak al helpen door goed naar hem/haar te luisteren: Probeer echt te luisteren, zonder te oordelen of meteen adviezen te geven. Probeer niet in discussie te gaan. Luister gewoon en probeer uw naaste te begrijpen.
Tegen een depressiepatiënt kun je dus beter niet alles zeggen wat er misschien in je opkomt. 'Het belangrijkste is dat je er voor iemand bent als hij daar behoefte aan heeft', zegt Cuijpers. 'Je mag natuurlijk altijd informeren hoe het met iemand gaat. En luister dan vooral naar wat hij zegt en oordeel niet.
Neem de problemen van de andere persoon serieus en luister begripvol. Wat voor jou iets kleins lijkt, kan voor iemand anders heel belangrijk zijn. Zeg dus niet “Zo erg is het toch niet” of “Gewoon niet meer aan denken”. Je kan wel zeggen "Dat moet lastig voor je zijn”.
Ik vind het ontzettend rot voor je dat het slecht met je gaat. Gelukkig heb je een klik met je therapeut, dat helpt vast een beetje mee. Ik hoop dat de behandeling voorspoedig gaat en dat je je weer een beetje beter gaat voelen. Laat je me weten als ik iets voor je kan doen?
Wanneer contact opnemen als je een depressie hebt? Je bent altijd welkom bij je huisarts. Het helpt echt om met iemand te praten als je je slecht voelt.
Het beste wat je kunt doen is die persoon sterkte wensen. Geef aan dat je meeleeft en wens hem of haar kracht toe. Het kan zijn dat je echt niet weet wat je moet zeggen. Geef dat gewoon eerlijk toe.
Zorg dat de ander weet dat je er voor hem of haar bent als dat nodig is. Je kunt dat aangeven in een gesprek, maar je kunt er ook op een andere manier voor iemand zijn. Bijvoorbeeld door eens wat vaker op te bellen voor een luchtig praatje, een kaartje te sturen of zelfs door gewoon in stilte naast iemand te zitten.
Mensen met een depressie hebben moeite zich te concentreren en zullen vaker warrig zijn. Je kunt je partner helpen met bijvoorbeeld het onthouden van afspraken; Help je partner met goede voeding; Oppassen met adviezen (“als je meer zou sporten zou je je beter voelen”).
Praat vanuit jezelf, hoe jij zelf die ander ervaart of hoe jij zelf dingen lijkt op te merken bij de ander. Tegen de ander zeggen dat hij of zij 'iets heeft', stuit namelijk ook vaak op weerstand. Je kunt beter het gesprek openhouden.
Juist op moeilijke momenten is het belangrijk om iemand af te leiden en een reden tot een lach te geven. Stuur daarom juist op zo'n moment één van onze sterkte kaarten, één van onze hart onder de riem kaarten of één van onze condoleance kaarten om te laten weten dat je met iemand meeleeft.
Schrijf bijvoorbeeld niet: 'Wat erg dat jullie niet meer tijd is gegund'. Maar zeg iets als: 'Ik wens jullie zoveel mogelijk mooie momenten toe'. Of: 'Veel sterkte samen'. Ben realistisch, maar blijf positief.
Veel sterkte. Ik weet niet wat ik moet zeggen, behalve dan dat ik met jou meeleef en je me altijd mag bellen. Sterkte. Slecht nieuws is niet het einde voor jou.
Gedwongen opname of verplichte zorg
Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet.
Wat kan ik doen wanneer mijn depressieve partner geen hulp wil? Probeer in eerste plaats voor jezelf te zorgen en blijf doen wat goed voor jou is. Zoek zelf steun in je omgeving en blijf niet alleen met het probleem zitten. Praat er ook over met je huisarts.
Laat iemand met een depressie praten en vraag naar zijn of haar gedachten. Het geeft echt niet als je depressief-zijn niet goed of helemaal niet begrijpt. Juist daarom is het belangrijk dat je vraagt naar hoe hij zich voelt (en het niet voor hem invult). Een depressief iemand schaamt zich vaak voor zijn gedachten.
Krijg de steun die je nodig hebt
Maak duidelijk aan elkaar wat jullie behoeften zijn, want de ander kan het niet ruiken (en mannen dus sowieso iets minder goed dan vrouwen)! Als je je partner vertelt wat je nodig hebt, kan hij of zij daar tenslotte ook iets mee.