Wij raden u altijd aan om het oude renovliesbehang te verwijderen voordat u kiest om uw muren te laten stucen door een stukadoor. Je kunt er namelijk niet vanuit gaan dat het renovliesbehang overal goed vast zit.
Anders dan gewoon behang is renovlies verwijderen naar verhouding makkelijker. Waar 'gewoon' behang tot in den treuren gestoomd dient te worden en constant in kleine stukjes scheurt is dit bij renovlies behang verwijderen niet het geval.
Wellicht heeft u toch verhalen gehoord over de eventuele nadelen van renovlies. Zo zouden de naden van de banen vaak toch zichtbaar zijn, zouden er plooien ontstaan in de hoeken en zou het eindresultaat nooit zo strak zijn als bij stucwerk.
Renovlies is gemaakt van papier, terwijl glasvlies van glasvezels is gemaakt. Renovlies is net zo strak als stucwerk. Glasvliesbehang kan dit ook zijn, maar je kunt ook kiezen om een licht reliëf aan te laten brengen. Renovlies is sterker en stootvaster dan glasvliesbehang.
Wil je renovlies afwerken met een andere kleur? Bij donkere of felle kleuren brengen we altijd 2 verflagen aan. Na de eerste keer sausen komen we vaak nog kleinigheden tegen, deze vallen pas op na de eerste verflaag met kleur. Door het renovlies behang tweemaal te sausen met kleur krijg je het beste resultaat.
Moet ik ook voorstrijk gebruiken onder de Renovlies? Het is een must om voorstrijk te gebruiken op onbehandelde muren. Hierdoor ga je de zuiging tegen en garanderen wij directe dekking.
Glasvezelbehang is een prima ondergrond voor stucwerk. Het glasvezelbehang zorgt ervoor dat de muur versterkt blijft en voorkomt zetscheuren. Uw stucadoor kan in de toekomst het glasvezel prima als ondergrond gebruiken. Het geeft daarbij ook het voordeel van een egale ondergrond!.
Het meest gangbaar is renovlies 130 gram, 140 grams renovlies en 150 grams. Het renovlies 200 grams is bij nieuwbouw niet nodig, dit wordt vooral bij oude woningen toegepast waar de wanden zeer ruw zijn. Renovlies behang 150 grams is sterker dan renovlies behang 130 grams.
Verwijder sterk uitstekende oneffenheden door deze weg te schuren of weg te steken met een plamuurmes. Heb je glasvezelbehang? Verwijder dan de loszittende stukken. Vul gaten, beschadigingen en naden dieper dan 2 mm met een geschikt vulmiddel.
Renovliesbehang is gemiddeld genomen 15% goedkoper dan het laten stucen van uw muren. Echter is het eindresultaat van stucwerk vele malen mooier dan dat van behang.
Renovlies behang is verkrijgbaar in verschillende diktes. De meeste mensen kiezen voor een dikte tussen de 130 gram en 150 gram. Bij woningen die wat ouder zijn, kan het nodig zijn om voor renovlies behang te kiezen met een dikte van 200 gram.
Renovliesbehang is gemiddeld 30% goedkoper dan je huis laten stucen. Dit komt vooral omdat behangen veel sneller gaat dan stucen.
Wanden schuren
Voordat we renovlies aanbrengen, is het nodig de wanden machinaal te schuren. Voor het opschuren van de wanden maken we gebruik van een schuurmachine die speciaal bedoeld is voor wanden. Na het opschuren van de wanden, werken we eventuele oneffenheden weg.
Vliespapier verwijderen kan heel eenvoudig door het baan voor baan van de muur te trekken. Je hoeft geen speciale technieken of een stoomapparaat te gebruiken. Door met een plamuurmes voorzichtig achter een hoekje te steken kun je een beginnetje maken en vervolgens zo de hele baan in een keer van de muur trekken.
De eerste stap is het kiezen van een verf op waterbasis om renovlies te verven. Een geschikte muurverf hiervoor is de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF. Dit is een binnenmuurverf op waterbasis die ook nog eens uitblinkt in vele facetten, waaronder schrobvastheid en verwerkbaarheid.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
De voordelen van renovlies behang
Het zorgt voor een naadloze afwerking van uw nieuwbouw wanden en het verkleint de kans op scheuren en andere oneffenheden. Bovendien is het brandveilig. Ten opzichte van gewoon stucwerk is renovlies behang veel sneller aan te brengen (in korte tijd zijn uw wanden kant-en-klaar).
HOELANG MOET RENOVLIES DROGEN? Een groot voordeel van het kiezen voor renovlies is het feit dat het een zeer snelle droogtijd heeft. Wanneer je kiest voor renovlies behang is er de mogelijkheid om hierna een kamer snel af te werken. Gemiddeld is de droogtijd van renovlies ongeveer 24 uur.
Stucen Over Glasvezelbehang
Glasvezelbehang is een heel ander type behang dan gewoon behang wat gemaakt is van papier als basis. Papier neemt vocht op en kan dus loslaten tijdens stucen. Glasvezelbehang zit, als het goed geplakt is stevig op de muur. Door de lijm lijkt het wel één geworden met de muur.
Naast het verwijderen van het oude glasvezelbehang, zou u er ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld gipsplaten aan te brengen, indien uw woning dit qua ruimte toelaat. Tot slot kunt u het glasvezelbehang ook gewoon laten zitten.
Vliesbehang is met muurverf te overschilderen. Afhankelijk van de kleur van de ondergrond en en de kleur van de verf heb je daarvoor twee tot drie lagen verf nodig. Laat het behang tussen elke verflaag altijd goed drogen (minimaal 24 uur), anders wordt het te vochtig en loop je het risico dat de lijmlaag loskomt.
Maar kan je een plafond afwerken met renovlies? Hoewel er bedrijven zijn die dit uitvoeren, raden wij het niet aan. Het grote voordeel van renovlies is het gladde en naadloze resultaat. Bij plafonds is dit resultaat lastig te bereiken.
Glasvezelbehang is net iets dikker en stootvaster dan vliesbehang; Bestaande woningen worden meestal behangen met glasvezelbehang en nieuwbouwwoningen met vliesbehang; Vliesbehang biedt een alternatief voor stucen.