Als je hond schade maakt aan jouw eigen spullen, valt dit niet onder je aansprakelijkheidsverzekering. Soms kun je wel een beroep doen op je inboedelverzekering. Als je een all risk inboedelverzekering hebt, wordt schade door je eigen huisdier soms vergoed.
Schade die je huisdier maakt wordt vaak niet vergoed. Een inboedelverzekering vergoedt namelijk onvoorziene schade aan losse spullen in je huis. Heb jij een huisdier? Dan vinden verzekeraars dat je daar zelf verantwoordelijk voor bent en het risico neemt dat er iets kapot gaat.
Aansprakelijkheid van de baas
Of dit nou om een hond, konijn of geit gaat, jij als houder van het dier bent aansprakelijk. Voor veel schades die je dier aanbrengt aan een ander, ben je verzekerd via je aansprakelijkheidsverzekering. Wel moet het zo zijn dat je dier de schade uit eigen beweging heeft veroorzaakt.
Een wa-verzekering biedt geen dekking voor schade van uw eigen hond, kat of ander huisdier aan uw eigen spullen. U heeft namelijk zelf de beslissing gemaakt om een huisdier te nemen en volgens de verzekeraars is dit het risico dat u daarbij loopt.
In principe ben jij volgens de wet als eigenaar van de hond aansprakelijk voor de schade die jouw huisdier veroorzaakt. Hiervoor ben je verzekerd via jouw aansprakelijkheidsverzekering. De hond moet de schade wel uit eigen gedragingen hebben veroorzaakt.
Dier heeft een eigenaar
De eigenaar van een dier is verantwoordelijk voor de schade die het dier veroorzaakt. Dit geldt niet alleen voor katten en honden. Ook paarden, koeien en schapen vallen in deze categorie. Als een hond onverwachts de weg oprent en een ongeluk veroorzaakt is de eigenaar aansprakelijk.
Bij een hondenbeet is over het algemeen de eigenaar van het dier aansprakelijk. In de wet is bepaald dat de bezitter van een dier ervoor moet zorg dragen dat het dier iemand anders niet mag verwonden en letsel toebrengen. De bezitter van een hond is verantwoordelijk voor de gedragingen van zijn viervoeter.
De wet schrijft voor dat de bezitter of eigenaar van een hond aansprakelijk is voor het gedrag van de hond. De bezitter is aansprakelijk omdat de hond zich zelfstandig kan gedragen en dit gevaarlijk kan zijn voor anderen. Anderen die hierdoor letselschade kunnen oplopen.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
Een veelvoorkomende oorzaak van slopen is verveling. Als een hond zich verveelt kan het zijn dat hij aandacht wil krijgen van zijn baasje door te slopen. Vergeet hierbij niet negatieve aandacht is ook aandacht.
Verveling is de belangrijkste oorzaak bij honden die alles vernielen. Honden die niet genoeg worden uitgedaagd, die te weinig beweging hebben of te weinig te doen hebben, hebben de neiging om zelf „taken“ te zoeken.
Hond of kat als inboedel
In sommige gevallen kun je bij een gewonde hond of kat ook aanspraak maken op je inboedelverzekering. Je hond of kat als inboedel… Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar door inboedelverzekeraars worden kleine huisdieren gezien als een 'zaak', net als een bankstel of eettafel.
Met de ANWB Inboedelverzekering zijn je spullen all risk verzekerd, bijvoorbeeld in geval van brand, diefstal of wateroverlast. En bij diefstal van sieraden of een fiets uit je schuur. Ook is schade die je onbedoeld zelf veroorzaakt verzekerd, zoals een vaas die per ongeluk uit je handen valt.
Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schades die jij of een gezinslid per ongeluk veroorzaakt aan anderen. Maar ook als iemand door jouw schuld gewond raakt, dan kun je daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Als je deze schades moet vergoeden, dan biedt een aansprakelijkheidsverzekering dekking.
In dat geval is het wellicht niet verstandig uw gegevens zomaar uit te wisselen. Is dit het geval of vertrouwt u de situatie niet, bel dan de politie via 0900-8844 of eventueel via 112 bij acute bedreiging. Wordt uw hond aangevallen door een andere hond dan kunt u ook aangifte doen bij de politie.
In artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek staat: “De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”
Als je hond een andere hond bijt dan ben je wettelijk aansprakelijk. Een bezitter van een dier is namelijk aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade. Dit betekent niet dat je hier iets aan kunt doen. Het doet er dus niet toe of je als bezitter daadwerkelijk schuld hebt.
Een hondenbeet moet altijd worden onderzocht door een dokter. Door de vele bacteriën in een hondenbek is de kans op infectie groot. Daarnaast kan iemand die gebeten is door een hond last krijgen van psychische problemen. Om te beginnen kan een slachtoffer erg bang worden voor honden.
Redenen voor laten inslapen hond
Zo kunnen sommige honden die agressief gedrag vertonen niet (meer) geholpen worden. Als een hond dan ook nog gaat bijten, wordt deze gevaarlijk voor de omgeving. Het gedrag van een hond kan omslaan na een verandering in de thuissituatie of gezinssamenstelling.
Meeste bijtincidenten door Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers. Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers: deze hondenrassen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van bijtincidenten.
Wie zo'n dier aanrijdt en daardoor schade heeft aan de wagen, kan die schade verhalen op de eigenaar van het dier. Die moet zijn familiale verzekering aanspreken, zodat de kosten vergoed kunnen worden.
Een familiale verzekering vergoedt schade die u, iemand uit uw gezin of uw huisdier toebrengt aan derden (elke persoon die geen deel uitmaakt van uw gezin). Volgens het Burgerlijk Wetboek bent u als burger verplicht om slachtoffers te vergoeden in geval van lichamelijke en/of materiële schade.
Koopt u een raspup, dan kan dit bedrag uiteenlopen van zo'n 400 euro tot wel meer dan 1500 euro. Voor een volwassen hond uit een asiel betaalt u tussen de 125 en 225 euro, vaak afhankelijk van de leeftijd van de hond en voor pups is de prijs vaak wat hoger.