Lavas/maggiplant kun je vermeerderen door 'm in het voorjaar te scheuren. Doe dit als de plant zo'n 2 of 3 jaar oud is. Hoe ouder de plant, hoe lastiger scheuren. In maart-april haal je de net uitlopende plant uit de grond, je scheurt de kluit in twee of drie stukken en plant de delen los weer uit.
Zaai de zaden 1 cm diep en dek ze goed af. Zorg ervoor dat de zaaigrond vochtig blijft gedurende de kiemtijd van ongeveer 3 weken. Dek de grond af met plasticfolie of glas zodat de grond vochtig blijft. Maggiplant heeft een zonnige plaats met wat schaduw nodig en goed waterdoorlatende grond.
De blaadjes van de maggiplant voeg je toe aan stoofschotels en sauzen, of gebruik je als basis voor een bouillon. Vooral in erwten- en bonensoep komt de smaak van lavas goed tot zijn recht. Knip de blaadjes fijn en verwerk ze in een eigengemaakte kruidenboter, samen met bieslook en peterselie.
Wat begint met een klein plantje, wordt al snel een grote bos. Soms wel tot 2,5 meter hoogte. En elk jaar komt de maggiplant netjes weer terug.
Je kunt het ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Zo kun je het maggikruid enkele maanden bewaren.
Oorzaak: Als je jouw planten teveel water geeft, kan dit leiden tot bruine randen aan de bladeren. Zeker wanneer overtollig water niet weg kan lopen.
Groei. Maggiplant kan op een goede plek, dus in de zon en in licht-vochtige, voedzame grond, wel anderhalve meter hoog worden.
Lavas heeft graag een plekje in de zon of de halfschaduw, met een humusrijke grond. Strooi in het voorjaar wat compost rond de voet van de plant.
De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant, omdat de sterke geur ervan doet denken aan het maggi-aroma, Lavas is echter geen ingrediënt van het originele recept van Maggi. Lavas is een kruidachtige plant die afkomstig is uit Zuid-Europa.
Veel zonlicht heeft dit kruid niet nodig. Met zijn grote bladeren kan Lavas steeds voldoende zon opvangen om te groeien. Je kan het dus perfect een plaatsje in de halfschaduw toewijzen. Lavas wordt heel groot dus is het ook belangrijk om even te kijken dat hij je andere planten niet in de schaduw zet.
Voorzaaien en zaaien in de volle grond
Bieslook gedijt zowel op een plek in de volle zon als in de schaduw en leent zich daarnaast ook heel goed om te kweken in bakken en potten op het balkon of terras. Na ongeveer twee weken ontkiemen de zaadjes en verschijnen de eerste sprietjes boven de grond.
Lavas als blad is zowel rauw als gekookt te gebruiken in:
· Lavas mag al vroeg in een gerecht worden toegevoegd. Als het wordt meegekookt geeft het veel meer smaak af.
Je kunt lavas ook drogen. Drogen doe je zo: Verspreid de blaadjes over een schone (droge) theedoek. Keer ze af en toe om.
1 plantje per potje (P9), af en toe water geven en vanaf eind april en begin mei naar buiten. Geef lavas een zonnig plekje en plant bij voorkeur op het einde van de kruidentuin – daar waar hij, gezien de hoogte van de plant, geen andere planten kan hinderen.
Fijngesneden blaadjes geven smaak aan soepen, bouillon, stoofschotels en sauzen. Je mag lavas meekoken, de smaak gaat niet verloren. Lavasstengels kun je klaarmaken als selder. De wortel van de lavas bereid je als knolselder of kan je raspen om salades op smaak te brengen.
U kunt uw Maggiplant bestellen bij Het Groene Paradijs
Dan kunt u uw Maggiplant bestellen bij Het Groene Paradijs. U krijgt de plant geleverd in een afmeting van 5 tot 10 centimeter en ongetwijfeld zal de plant bij u nog veel groter worden.
Je hebt vast weleens in een restaurant een gerecht gekregen met lavas of zoals het in de volksmond ook wordt genoemd: maggikruid. Dit aromatische plantje geeft een bijzondere smaak aan soepen, sauzen en salades, maar ook aan vlees.
Op een droge en koele plaats bewaren.
Op smaak brengen met zout / peper en nootmuskaat kan, maar is eigenlijk helemaal niet nodig. Dan nog een kleine tien minuten zachtjes door laten koken. De soep kan even door de blender en een scheut room erdoor is natuurlijk ook erg lekker.
Zorg altijd dat de grond vochtig is. Hoe vaak water geven is afhankelijk van hoeveel het regent en of de bieslook in de volle staat. Geef bieslook in de volle grond regelmatig water, zeker in droge perioden. Bieslook in potten mag ook niet uitdrogen.
Lavas (Levisticum officinale) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae oftewel Apiaceae). De Romeinen verspreidden het kruid met hun veroveringstochten door Europa. Als je een blaadje van de plant tussen je vingers wrijft, ruik je onmiskenbaar Maggi.
Zoals veel kruiden groeit bieslook langzaam, dus vroeg beginnen is van cruciaal belang. Je kunt bieslook ook direct in de volle grond zaaien zodra de grond voldoende is opgewarmd. Zorg ervoor dat je zaden ondiep zaait op ongeveer een halve centimeter diep.
Maggi wordt voornamelijk gebruikt als smaakversterker in de soep, maar kan ook gebruikt worden als onderdeel van een marinade en bij de bereiding van Aziatische gerechten, groentes en in salades.
Lavas is een kruid met een sterk aroma dat aan Maggi doet denken. Vandaar ook de naam maggiplant. De donkergroene, vrij grote bladeren geven gerechten een licht hartige smaak, zonder dat het veel zout bevat. Het is daarom een perfecte smaakmaker in gerechten voor mensen die zoutarm moeten eten.