Met een moderne droger kun je veel verschillende soorten wasgoed veilig drogen. In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.
De stippen in het rondje geven aan op welk programma en hoeveel graden de droger gezet mag worden. Drie stippen geven aan dat de droger op een hoge stand kan, terwijl twee stippen staan voor het medium programma. Een enkele stip staat voor een lage droogstand.
T-shirts kunnen in principe in de droger, maar beter is om shirts aan de lucht te drogen. Wil je toch een droger gebruiken, zorg er dan voor dat deze op de laagste temperatuur is ingesteld (40 of 60 graden).
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Synthetische stoffen kunnen slijten of krimpen, voorkom daarom dat je deze stof in de droger doet. Wol krimpt al snel, ook als de temperatuur van de droger niet erg hoog staat.
Kunnen sokken in de droger? Nou, liever niet! We zijn niet zo fan van de droger en dat komt doordat je sokken in de droger alsnog kunnen krimpen én hun vorm kunnen verliezen. Beter hang jij de volgende keer je sokken na een wasbeurt gewoon ouderwets aan een waslijntje.
Dit veroorzaakt overmatige wrijving, die je kleding na verloop van tijd kan beschadigen. Zorg ervoor dat je hoodie genoeg bewegingsruimte heeft in de wasmachine. Op de droger vertrouwen: droog kleding altijd aan de lucht, aangezien dat een mildere manier is om materialen zacht te houden en krimpen te voorkomen.
Was in de droger: voordelen
Ook heb je met drogen in de droger veel minder kans op vochtproblemen dan wanneer je je wasgoed in huis aan de lijn zou drogen. Een ander voordeel is dat je wasgoed zacht uit de wasdroger komt – je hoeft dus geen wasverzachter meer te gebruiken.
Uiteraard dient het weer hiervoor ook een beetje mee te werken ;-) Doe je je beddengoed in de droger, gebruik dan een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik de antikreuk instelling wanneer deze op je droger zit. * Was donker bedtextiel bij voorkeur op 40gr en kies een kreukherstellend of fijn wasprogramma.
Er zijn doorgaans drie opties om handdoeken te laten drogen: in de droger, op een rekje of buiten aan de waslijn: Buiten aan de waslijn is het beste voor het milieu. Door de wind worden handdoeken bewogen en worden deze niet zo stijf.
Geventileerde kasten trekken externe lucht aan welke daarna verwarmd wordt. De lucht stroomt door de kast en het natte wasgoed en vervolgens wordt de vochtige lucht via het afvoerkanaal uit de kast geblazen. Dit proces wordt herhaald totdat het wasgoed droog is.
Droog de joggingbroek in een droger of aan de waslijn.
Heb je geen droger bij de hand, hang de broek dan aan de waslijn. Anders is het een goed idee om de joggingbroek in de heetste stand te drogen, om voor nog meer krimping te zorgen.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Laat de was dus niet dagenlang buiten hangen, maar haal hem binnen als hij droog is. Witte kleren van wol en zijde kunnen gelig worden van teveel zonlicht en bonte was kan erdoor verbleken. Droog gekleurde kleding dus liever binnenstebuiten!
Zet de wasmachine niet warmer dan 30ºC en gebruik (vloeibare) wasmiddel voor de fijne was. Doe er ook een beetje wasverzachter bij, dit behoudt de elasticiteit van de broek. Doe je broeken daarna nooit in de droger. Dit is erg slecht voor de vezels in de spijkerbroek.
Een droger lijkt lekker makkelijk, maar is de voornaamste reden van krimp. Tijdens het drogen verdampt het vocht, door de hoge temperaturen die er ontstaan. Die hoge temperaturen laten jouw shirt krimpen. Droog (witte) shirts na het wassen daarom liever aan de waslijn.
Moet het snel gaan en wil je toch de droger gebruiken? Kies dan voor de laagste stand. Hoe minder warm, hoe minder kans op krimpen. Haal je was uit de droogkast als hij nog licht vochtig is en laat 'm verder aan de lucht drogen.
Wij adviseren dat je de legging na het wassen ophangt om te drogen zo voorkom je dat de stof beschadigd en of zijn zachtheid en stretch verliest. Mocht je toch liever een droogtrommel willen gebruiken, zet je droger dan op de laagste temperatuur stand voor delicate was.
Handdoeken. Zit er geen apart droogprogramma voor handdoeken op je wasdroger en wil je weten welk droogprogramma voor handdoeken geschikt is? Kies dan altijd voor het katoenprogramma op de stand extra droog. Zo weet je zeker dat jouw handdoeken lekker fluffy en droog uit de wasdroger komen.
Ondergoed in de droger of op een rek drogen
Maar het meeste ondergoed heeft een deel elastaan in de stof, waardoor een droger al snel te heet is en het elastaan te warm kan worden. Het ondergoed verliest hierdoor sneller zijn rek. Wij raden dus altijd aan ondergoed op een rek te droger.
Eenvoudig drogen
- Vermijd wasknijpers die het kledingstuk kunnen uitrekken, vervormen of markeren. - Jouw polo houdt niet van de wasdroger. Verban deze voor hem én de planeet.
Door voldoende te sporten en op je houding te letten door bijvoorbeeld aan yoga of pilates te doen, kun je voorkomen dat je later krom gaat lopen. Dit scheelt al een hoop. Kortom: je kunt niet voorkomen dat je later als je ouder wordt gaat krimpen, maar je kunt er wel het beste van maken.
Natte was sneller droog in de droger
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek. Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog. Dit kan zomaar meer dan een halfuur schelen dus.