Zoals we hierboven al aangeven zijn er in Nederland anno 2022 drie BTW-tarieven: het hoge BTW-tarief van 21% het lage tarief van 9% en het 0% btw tarief.
12% voor specifieke goederen en diensten
Het gaat om goederen en geleverde diensten die van groot socio-economisch belang zijn en daardoor een voorkeurstarief genieten. Kolen, margarine en sociale woningen zijn enkele voorbeelden, maar dit tarief is ook van toepassing op bereide maaltijden in de horeca.
De btw kent verschillende tarieven. Het algemene tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%. Doet u zaken met het buitenland, dan kan het tarief van 0% van toepassing zijn.
Van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 geldt er een tijdelijke verlaging van 21% btw naar 6% btw voor de installatie van zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler voor woningen jonger dan 10 jaar, met inbegrip van nieuwbouwwoningen en woningen die na afbraak heropgebouwd worden.
De BTW op broedeieren bedraagt sinds 1 januari 2018 21 procent in plaats van 6 procent. Afnemers van broedeieren moeten sinds die datum dus meer betalen voor broedeieren.
Leveringen en diensten die belast zijn met een laag tarief, vallen onder het btw-tarief in Nederland van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.
Zoals in de inleiding al genoemd, zijn er in Nederland drie soorten btw-tarieven: 21%, 9% en 0%. Het algemene en meest voorkomende btw-tarief is 21%. Dit wordt ook wel het hoge btw-tarief genoemd. 9% is het lage btw-tarief en is op veel minder producten en diensten van toepassing.
Het verbouwing BTW 9% tarief geldt voor isoleren, schilderen, stukadoren, behangen (en schoonmaken) van woningen die daarnaast ouder zijn dan 2 jaar. Het 9%-tarief geldt ook voor een hoofdaannemer die het werk vervolgens uitbesteedt aan een onderaannemer.
Horecabedrijven. Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
op de markt frieten, worsten en andere snacks verkoopt, dan mag u het BTW-tarief van 6% hanteren, zo verduidelijkte de rechter. Het maakt daarbij niet uit of uw snackwagen uitgerust is met een 'eetbalie' (u heeft bv.
21% voor kant-en-klare snacks (bv. chips, worstjes, suikerwafels) en andere voedingsproducten zonder bereiding; 21% voor alle dranken – frisdranken, koffie en alcohol – die je in je zaak schenkt.
Het 21%-tarief geldt voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn, en die niet onder het 9%-tarief of het 0%-tarief vallen.
In Nederland zijn er 3 btw-tarieven: 0%-tarief. 9%-tarief. 21%-tarief.
De lidstaat met het laagste btw-tarief is Luxemburg met een common law-tarief van 17%. Hongarije is de lidstaat die het hoogste btw-tarief toepast met een common law-tarief van 27%. Het gemiddelde tarief in de EU en het VK is ongeveer 21%.
De laagste winstbelasting binnen Europa kennen Cyprus en Ierland, een taxplanning kan dus fiscaal voordelig zijn.
Een tarief is een verzameling van vaste bedingingen, in het bijzonder de prijs voor bepaalde belastingen of de verlening van bepaalde diensten. Het woord tarief stamt van het Arabische woord arrafa en betekent bekendmaking, prijslijst.
Voorbeelden zijn groente & fruit, vlees & vleeswaren, zuivel, brood, soepen & sauzen, pasta & rijst, snoepgoed, chips & noten, chocola- sap & siroop, frisdrank, bakproducten en voedingspreparaten & supplementen. Voor deze voedingsmiddelen geldt het standaard btw-tarief van 21%.
Bij de verkoop van voedingsmiddelen in Nederland wordt sinds 1 januari 2019 een BTW-tarief van 9% gehanteerd.
Laag BTW-tarief op voedingsmiddelen
Eet -en drinkwaren voor menselijke consumptie die aan de eisen van de Warenwetgeving voldoen, worden door de belastingdienst aangemerkt als voedingsmiddelen. Hier wordt 9% BTW over geheven.
Bedrag exclusief BTW: bedrag * ((100 + %)/100) = het bedrag inclusief BTW. Bedrag inclusief BTW: (bedrag * 100) / (100 + %) = het bedrag exclusief BTW. BTW bedrag: bedrag inclusief BTW – bedrag exclusief BTW = het BTW bedrag.
De belasting komt bovenop de verkoopprijs exclusief btw. Als er 21% bij een prijs van € 100 op komt, wordt de prijs inclusief btw: 100 × 1,21= € 121,00.
U berekent bij uw aangifte zelf hoeveel btw u aan ons moet betalen. In uw administratie houdt u bij hoeveel btw u hebt berekend aan klanten en hoeveel btw leveranciers aan u hebben berekend. Het verschil hiertussen is de btw die u moet betalen of die u terugkrijgt.