Wellicht Zweden's bekendste gerecht, köttbullar. Je kan deze gehaktballetjes ook gemakkelijk zelf maken, overheerlijk met het romige sausje erbij! Hét recept voor köttbullar bestaat trouwens niet, elke Zweedse familie heeft zowat zijn eigen recept.
Enkele Zweedse gerechten zijn: Köttbullar. Deze kleine gehaktballetjes zijn misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. De Zweden eten ze vaak - als snack in combinatie met aardappelpuree en een schep jam, bij de borrel, als broodbeleg et cetera.
Zweedse gerechten
smörgåsbord: Dit is wel het bekendste gerecht dat Zweden kent. Je kunt het vergelijken met een uitgebreid buffet met veel vis en vlees. Dit buffet bestaat uit 4 gangen: Het begint met een haringbuffet, waar je verschillende soorten ingemaakte haring kunt vinden.
Uw bezoek aan Zweden is niet compleet zonder een echte Kanelbulle bij je koffie gegeten te hebben. Ieder Zweeds koffietentje is dan ook met gemak te herkennen aan de heerlijke geur van deze verse kaneelbroodjes. De Kanelbulle is zelfs zo populair onder de Zweden, dat ze er een speciale feestdag voor ingeluid hebben.
De traditionele maaltijden bestaan vaak uit vis, aardappels, varkensvlees en bessen. Vis wordt in veel gerechten gebruikt, niet zo gek want de Scandinavische landen hebben een grote visindustrie. Zo is gravad lax, gemarineerde gerookte zalm met mosterd-dillesaus een typisch Scandinavisch gerecht.
Fika is een woord met een nogal brede betekenis, maar de meeste mensen gebruiken het gewoon als excuus om een pauze te nemen van wat ze aan het doen waren en een grote kop koffie of thee the nemen met taart, chocolade of andere zoete dingen.
Vrijwel alle restaurants in Zweden serveren op werkdagen een zeer voordelige dagens lunch/dagens rätt (lunch van de dag). Deze lunch bestaat uit een warme maaltijd, vaak in de vorm van een buffet en meestal is salade, brood, een kop koffie en een glas limonade bij de prijs inbegrepen.
In Zweden wordt in verhouding niet veel brood gegeten. Maar ondanks dat het niet veel gegeten wordt, bestaan er wel verschillende soorten brood. Een van de traditionele broden is limpor, een soort roggebrood. Er wordt ook witbrood gegeten, maar dat wordt voornamelijk gebruikt om mee te 'dippen'.
Zweden is een mysterieus land van noorderlicht, bergen en dichte bossen. Denk aan sneeuw, Lapland en het huis van de Kerstman. Maar Zweden staat ook voor z'n bekende merken - IKEA, Volvo - en de popgroep ABBA. Het land heeft een oppervlakte zo groot als Californië en heeft slechts 9 miljoen inwoners.
Naast veel vis eten de Scandinaviërs natuurlijk ook vlees op zijn tijd. En niet zomaar vlees. Op het menu staat onder andere veel wild, zoals eland en rendier. In Zweden rollen ze hier graag balletjes van, terwijl ze in Finland de voorkeur geven aan stoofgerechten.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
De alcoholverkoop in Zweden wordt door de overheid gereguleerd, waardoor drank enkel in een Systembolaget (systeembedrijf) kan worden gekocht. Er geldt een minimumleeftijd van 20 jaar voor het aanschaffen van alcoholische drank boven de 3,5%.
Zweeds kraanwater is schoon, lekker en zo goed als gratis. Geen enkel probleem om dus gewoon de kraan open te zetten als je dorst hebt. Maar ook als je geen kraan in de buurt hebt, kun je vaak gerust water drinken uit de bergbeekjes en riviertjes.
Wat betreft het vlees heb je keuze uit gerookt rendier, worst, gehaktballetjes, ham of een leverpastei. Je kan ook nog kiezen voor enkele bijgerechten als salades en kaas, brood, aardappelen en fruit. Op die manier worden er taarten gemaakt van brood met van alles er tussen.
Rendiervlees werd, en wordt nog steeds, meestal gegeten in Noord-Zweden als onderdeel van de Samische culinaire traditie. De belangrijkste groenten die in het verleden werden geteeld waren uien, rapen en koolraap. Wortelsoorten groeiden goed in het Zweedse klimaat en waren ook belangrijk vanwege hun lange houdbaarheid.
Er zijn verschillende supermarkten in Zweden, je vindt er ICA, COOP, Hemköp, Lidl en Willy:s. ICA en Coop zijn de twee grootste ketens in Zweden. Coop is de supermarkt met meer bioproducten en kan hoger geprijsd zijn dan ICA.
Zweden houden van regels want die geven zekerheid en duidelijkheid, zodat er niet over gesproken hoeft te worden. Daarom zijn overal van die nummer automaatjes in de winkels. Hoef je niet met andere bezoekers te praten, laat staan in een ongemakkelijke situatie te raken.
Sterker, Zweden is het goedkoopste land van Scandinavië. Denemarken en vooral Noorwegen zijn een stuk duurder.
Ik denk dat het prijsniveau van Zweden en Finland het dichtst bij dat van ons in de buurt komt. IJsland en Noorwegen zijn aanzienlijk duurder, met Noorwegen als topper. Zoek je een goedkope bestemming, dan is Scandinavië wellicht niet jouw keuze.
De meeste Nederlanders komen terecht in Värmland en Dalarna, prachtige gebieden met heuvels en bossen, dat zij kennen van hun vakanties.
Over het algemeen is leven in Zweden iets duurder dan in Nederland, maar in Zweden is het gemiddelde salaris ook iets hoger dan in Nederland. Wonen in Zweden vereist goede voorbereiding, let op bij het kopen van een woning en zorg ervoor dat een hypotheek op tijd wordt aangevraagd.