Bij het piriformis syndroom, ook wel ischias genoemd, ontstaat er in de bilregio een inklemming van de zenuw die naar de achterzijde van het been loopt (nervus ischiadicus). Bij deze inklemming is meestal de piriformis betrokken.
Beeldvormend onderzoek. Het klinisch beeld van het piriformis syndroom bestaat meestal uit bil pijn, gevoeligheid over de rand van het ilium (dorsaal) en toename van klachten bij zitten. De diagnose is lastig te stellen omdat er nog geen gevalideerd en betrouwbare test is.
Wandelen is heel goed! Je kunt ook zorgen dat de spieren soepel blijven door zelfmassage, warmte en rustige rekoefeningen. De oorzaak van bilpijn ligt meestal bij een ader of een zenuw die onder druk staat.
Bij het piriformis syndroom is er vooral sprake van een stekende pijn in de bilregio. Dit ontstaat doordat een grote zenuw (nervus ischiadicus) die vanuit de onderrug, via de bil naar het been toe loopt, geïrriteerd raakt.
Piriformis Syndroom behandeling
Met een snelle behandeling zijn de klachten meestal binnen een paar weken weer verdwenen. Als het Piriformis Syndroom in een later stadium wordt vastgesteld, dan kan deze aandoening chronisch worden.
Het overige neurologisch onderzoek is normaal. Aanvullend onderzoek (MRI-LSWK, MRI bekken en EMG (spieronderzoek), toont een subtiel in omvang toegenomen linker musculus piriformis (diep liggende bilspier).
Kinesitherapie is meestal de eerste stap.
Met speciale oefeningen rekt de kinesitherapeut uw piriformis spier op. Zo ontspant de spier, en belemmert hij minder de ischias-zenuw. Soms lukt dat ook met massage op het pijnpunt. Of versterkt de kinesist met oefeningen de andere spieren in de bil-, heup- en bekkenregio.
Houd de rug in beweging maar forceer deze niet: veel wandelen, regelmatig verdeeld over de dag. Zit niet te lang achter elkaar en zeker niet met kromme rug. Pas de slaaphouding aan zodat de rug 's nachts niet gedraaid ligt. Het Body Pillow van Mikoala kan u hiermee helpen.
Dit is vaak een scherpe pijn. Wanneer ischias erger wordt, kan de pijn uitbreiden van de bil naar het bovenbeen, het onderbeen en zelfs tot de tenen. Als er sprake is van ischias kunt u ook de volgende symptomen ervaren: Een doof gevoel in één bil, been, voet of tenen.
Fysiotherapie kan namelijk een zeer goede uitkomst zijn als het gaat om klachten veroorzaakt door ischias. De fysiotherapeut zal er met name voor zorgen dat de rugspieren versterkt worden. Een juiste lichaamshouding en sterke en gezonde rugspieren zijn essentieel om irritatie van de ischiaszenuw te voorkomen.
Ischias is zenuwpijn die ontstaat doordat deze zenuw geïrriteerd, ontstoken of beschadigd is. Ischias kan ontstaan door druk op de zenuw, bijvoorbeeld door zwangerschap of door een verkeerde lichaamshouding waarbij de rug te zwaar belast wordt.
ischialgie duurt meestal tussen de 6 en 12 weken. Om zo snel mogelijk van de ischias klachten af te zijn is het belangrijk dat je in beweging blijft. Vaak helpt het om contact op te nemen met een fysiotherapeut, deze kan je adviseren over wat je wel en juist niet moet doen.
Ga zitten en zorg dat de zolen van je voeten elkaar raken. Kruis je armen en laat je handen rusten op het andere been. Druk beide knieën naar beneden in de richting van de vloer totdat je het voelt rekken in de dijen. Houd dit 30 seconden vast, ontspan enkele seconden en herhaal deze oefening maximaal 5 keer.
Zenuwpijn is heel vervelend en kan weken tot maanden blijven. Vaak verdwijnt de pijn ook weer. U kunt samen met uw huisarts kijken wanneer u minder medicijnen kunt gaan gebruiken of ermee kunt stoppen.
De eerste behandeling voor beide aandoeningen is rust en het innemen van ontstekingsremmers. De volgende is rust en het innemen van ontstekingsremmers. Een inspuiting van de peesaanhechtingen is de volgende stap en heeft meestal goede resultaten.
Een MRI-scan is de meest nauwkeurige non-invasieve onderzoeksmethode om ischias mee op te sporen. Een MRI-scan van de onderrugis dan ook de oplossing om de daadwerkelijke oorzaak van je klachten te vinden.
Ischias is goed te behandelen met fysiotherapie. Vaak is het nodig om gedoseerde rust te nemen en oefeningen voor de rugspieren te doen. Bewegen, zoals wandelen is ook aan te raden, mits de pijn het toelaat.
Je lichaam de juiste tijd geven om te rusten en te herstellen kan de meest effectieve manier zijn om de symptomen van ischias te verlichten. Een paar dagen rust is meestal genoeg. Maar niet alleen in bed liggen. Warme en koude therapie kunnen ook helpen.
De meeste patiënten vinden dat dit geen pijn doet. Als de naald op de juiste plaats zit, spuit de arts een verdovingsvloeistof in. Dit kan wel even pijnlijk zijn maar dit verdwijnt meestal snel dankzij de verdovingsvloeistof. Daarna dient de arts ongeveer 4 minuten lang korte stroomstootjes toe via de naald.
Ischias begint vaak in de bil en wanneer aandoening verergert, dan breidt de pijn zich naar het bovenbeen en vervolgens naar de kuit en de tenen. Naast pijn in het been kun je ook andere klachten ervaren zoals een doof gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Ook ervaren veel mensen spierkramp in het been.
Koelen met ijs en niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (ibuprofen, naproxen) kunnen helpen. Sommige mensen krijgen verlichting van een injectie met corticosteroïden. Daarnaast is rust belangrijk. Dit kan alleen erg lastig zijn omdat het moeilijk is om zitten volledig te vermijden.
Dry needling behandeling
Dit is geen pijnlijk gevoel. Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit wel een korte pijnsensatie. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel.
Begin op je rug liggend op de grond. Zet je voeten wat dichterbij je billen, je knieën wijzen naar het plafond terwijl de voeten op de grond blijven rusten. Open beide knieën naar buiten en sluit de knieën daarna weer langzaam. Voer tijdens de beweging druk uit op de zijkant van de knieën.
Denk hierbij aan pijn in de bil met een eventuele uitstraling naar de heup en het been of zelfs lage rugklachten. Daarnaast kan het zorgen voor tintelingen in dit gebied, soms wel tot aan de voet. De klachten kunnen toenemen bij bepaalde houdingen en/of bewegingen.