Wiens en wier betekenen 'van wie'. Wiens wordt gebruikt om terug te verwijzen naar een mannelijke persoon enkelvoud, wier om terug te verwijzen naar een vrouwelijke persoon enkelvoud en naar een meervoud.
Wier wordt gebruikt om te verwijzen naar een vrouwelijke persoon enkelvoud: de vrouw wier auto gestolen werd. Wier kan ook gebruikt worden voor meerdere personen: de mensen wier auto's zo mooi blinken. Wier behoort, net als wiens, wel tot het formele taalgebruik. Neutraler is van wie: de vrouw van wie.
Wiens en wier zijn restanten uit de tijd dat het Nederlands nog naamvallen had. Het zijn de verbogen vormen ('tweede naamvallen', genitieven) van het vragend voornaamwoord wie. Ze betekenen allebei 'van wie'. Wier gebruik je volgens dit oude naamvallensysteem om naar een vrouw of naar meer personen te verwijzen.
Wier kan verwijzen naar: In de biologie: Algen. Zeewier.
Vier in plaats van wier
De klankwettige uitkomst in het Proto-Germaans was *hw. (Spreek uit: chw; fonetisch: [xw].) In het Nederlands bleef daar vervolgens alleen de [w] van over – ook weer een klankwettige verandering. Een voorbeeld van die ontwikkeling is het woord *kwód > *hwat > wat.
Wiens en wier betekenen 'van wie'. Wiens wordt gebruikt om terug te verwijzen naar een mannelijke persoon enkelvoud, wier om terug te verwijzen naar een vrouwelijke persoon enkelvoud en naar een meervoud. De man wiens fiets werd gestolen. De vrouw wier fiets werd gestolen.
wier (zn) : alg, alge, waterplant, zeegras.
Wieren zijn planten zonder stengels, wortels, bladeren en bloemen. Het lijkt wel of ze bladeren hebben, maar het zijn geen echte bladeren. Ze hebben geen nerven. Veel wieren leven in zee, maar niet allemaal.
Het woord weduwnaar staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Wiens behoort tot het formele taalgebruik. Het is vlotter en gewoner om van wie te gebruiken. Dat is onder meer het geval in zinnen waarin wiens / van wie een betrekkelijke bijzin inleidt. Dat is de man van wie de fiets werd gestolen.
Wier en wiens betekenen 'van wie'. Wiens wordt gebruikt om te verwijzen naar een mannelijke persoon enkelvoud, wier om te verwijzen naar een vrouwelijke persoon enkelvoud en naar een meervoud.
In het jaar 1100 was er een Vlaamse monnik die bezig was met het overschrijven van Latijnse en Oud Engelse teksten. Toen hij zijn ganzenveer wilde uittesten, schreef hij een zin van een liedje op die hij kende van zijn jeugd. Dit was dus de eerste Nederlandse zin die ooit is opgeschreven!
Wiens en wier zijn restanten uit de tijd dat het Nederlands nog naamvallen had. Het zijn de verbogen vormen ('tweede naamvallen', genitieven) van het vragend voornaamwoord wie. Ze betekenen allebei 'van wie'. Wier gebruik je volgens dit oude naamvallensysteem om naar een vrouw of naar meer personen te verwijzen.
ISIS staat voor Islamitische Staat in Irak en Syrië; de Arabische afkorting is Daesh. Jihad – De basisbetekenis in de Koran is 'een inspanning voor een verdienstelijk doel'. Het heeft in eerste aanleg een ethische betekenis: de mens heeft de goddelijke opdracht zich in te spannen tegen het kwaad in zichzelf.
De aanwijzende genitief dier wordt al helemaal niet meer gebruikt, en eventueel door diens vervangen.” Diens is voor veel mensen nu inderdaad een neutraal woord, dat daardoor ook als genderneutraal verwijswoord voorkomt naast die, zoals in 'Raven van Dorst was te gast en die vertelde over diens nieuwe programma'.
Een weduwe is een vrouw wier huwelijkspartner is overleden; een weduwnaar is een man wiens huwelijkspartner is overleden.
Een kind dat zijn ouders verliest is een wees. Een man die zijn vrouw verliest een weduwnaar en een vrouw die haar man verliest een weduwe. Het zijn allemaal gebeurtenissen die helaas in het leven en in de natuur voorkomen. Iemand die qua leeftijd boven je staat kan overlijden.
Deel een korte herinnering of anekdote.
In plaats van te praten over de dood of het gemis, kun je ook ingaan op het leven van de overledene. Deel bijvoorbeeld een mooie herinnering of anekdote en sluit het af met de woorden: 'Hans was een goede vent, ik denk heel graag aan hem terug.
Wieren worden onderverdeeld in groene, bruine, rode en blauwe. De laatste groep behoort eigenlijk niet tot de wieren, het zijn bacteriën. In de geschiedenis worden genezing en levenskracht geassocieerd met de kleur groen.
Groenwieren komen in bijna alle leefmilieus voor. Sommige soorten leven zelfs in andere organismen waar ze voor de energievoorziening zorgen; dit is bijvoorbeeld het geval bij enkele korstmossen. Groenwieren komen alleen vlak onder het oppervlakte van water voor en groeien snel.
Algen die groter worden en meer cellen hebben noemen we zeewieren. Zeewieren lijken op planten, omdat ze bladeren, wortels en stengels hebben.
Toelichting. Volgens de traditionele schoolregel gebruiken we een betrekkelijk voornaamwoordelijk bijwoord zoals waarmee, waarvan enzovoort om te verwijzen naar zaken en begrippen, en een combinatie van een voorzetsel en een voornaamwoord (met wie, van wie enzovoort) om te verwijzen naar personen.
Een pseudoniem (uitspraak: [ˌpsœydoˈnim] of [ˌpsødoˈnim]; Oudgrieks: ψευδώνυμον, letterlijk "valse naam"), alias (Latijn) of schuilnaam is de aangenomen naam van een of meer personen die duidelijk afwijkt van de corresponderende persoonsnaam of persoonsnamen.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: van wie (vnw) : wiens, wier.