Een goed voorbeeld van een mooie tussenjas is een leren jas, een spijkerjasje of een softshell jas. Je herkent een goede tussenjas aan stevig maar licht materiaal waarin je het comfortabel hebt qua temperatuur. Dergelijke jassen zijn vrijwel het hele jaar te koop, omdat je ze ook het hele jaar kunt dragen.
Wanneer je op zoek bent naar een écht warme winterjas raden we je aan om te gaan voor een goede gewatteerde jas. Een gewatteerde jas is natuurlijk veel warmer dan een jas die niet gevoerd is, zoals een mantel of een bomberjack. Winterjassen van duurzame materialen, zoals wol of leer, zijn ook perfect voor de winter.
Om te beginnen moet je winterjas wind- en waterdicht zijn. Kies dus voor een stof die waterafstotend is, zoals polyester of nylon. Voor de warmte is het wel goed om te kijken of er ook wol in de voering verwerkt zit. Minimaal 60 tot 80% wol is het warmste.
Wol is de koningin van de stoffen voor winterjassen omdat de verwarmende eigenschappen niet te evenaren zijn.
Zo hebben puffer jacks een dikke voering die werkt als een soort thermische isolatie. Ze slaan je lichaamswarmte op en houden de koude lucht buiten. Daarom behoren ze tot de warmste winterjassen en zijn ze ook een stijlvolle alledaagse metgezel die je outfit een casual vibe geeft.
The North Face staat gelijk aan kwaliteit, bescherming en innovatie. Als je een outdoor liefhebber bent, dan ben je gegarandeerd bekend met het merk.
Ga bijvoorbeeld voor een trui of ander laagje onder je blazer en je bent klaar om de deur uit te gaan. Een tussenjas is perfect voor temperaturen tussen de 10 en 18 graden.
Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is. Synthetische isolatie daarentegen behoudt zijn isolerende kracht in vochtige omstandigheden.
Een hardshell is de ideale buitenlaag van je lagensysteem en kan je in verschillende omstandigheden gebruiken. Deze vrij technische jas is water- en winddicht zodat jij je niet meer tegen laat houden door het weer. Dankzij het lichte gewicht en ademende vermogen is de hardshell perfect voor veel buitenavonturen.
Getailleerd is het toverwoord als je er slank uit wilt zien. Dit is ook mogelijk met de winterse allrounder, de parka. Er zijn verschillende modellen met een trekkoord in de taille.
Is de waterkolom van een jas hoger, dan zul je dat terugzien in de prijs van de jas. Merken zoals Rab, Fjällräven, Arc'teryx, Mammut, Haglöfs en Patagonia maken allemaal outdoorjassen van bijzonder hoge kwaliteit, waar de keuze voor de beste materialen altijd centraal staat.
De mouwen moeten lang genoeg zijn om je polsen te bedekken, terwijl de schouders ruim genoeg moeten zijn om je armen met gemak om jezelf heen te kunnen slaan, zelfs met een extra kledinglaag eronder. De achterkant van de jas moet de S-vorm van je rug gemakkelijk volgen.
Zijn jassen met donsvulling echt warm? Ganzendons is de gouden standaard op het vlak van thermische isolatie. Donsjassen houden je dus echt wel warm.
Een dikke winterjas zorgt er bij mensen die klein van stuk zijn namelijk voor dat ze nog korter lijken. Je kunt beter voor iets kiezen met een dunnere uitsnede. Denk bijvoorbeeld aan een pea coat met een mooie zwarte riem. Of met iets anders dat je taille benadrukt.
Le Chic valt klein uit. Advies voor dit merk is een maat groter bestellen!
Om echt lekker warm te hebben, is het aan te raden om voor een jas te gaan met minimaal 60% wol. De afwerking helpt ook in grote mate hoe warm jij het hebt in jouw jas. Een goede sluiting, bijvoorbeeld een dubbele rits, voorkomt dat er wind door de rits onder de jas komt.
Winterjassen bij temperaturen onder de 10 graden
Bij temperaturen onder de 10 graden raden we dan al snel een winterjasje aan. Denk hierbij aan een lekkere dikke parka, een dikke gewatteerde jas, een gevoerde trenchcoat, een gevoerde neppe bondjas of een langere leren jas.
In het kort biedt een waterdichte jas de meeste bescherming tegen regen en sneeuw, terwijl een waterbestendige jas nog steeds erg goed beschermt, maar iets minder.
Een kledingstuk dat bestand is tegen de druk van een waterkolom van 1,3 meter (ofwel 1300 mm) wordt als waterdicht beschouwd (volgens de ISO 811-norm). Let wel op, want een jas met een waterdichte stof van 2000 mm schmerber zal je wel beschermen tegen de regen, maar misschien niet tegen buien of onweer.
Waterafstotende stoffen hebben de eigenschap om water van het oppervlak te laten lopen zonder het te absorberen. Waterdichte stoffen hebben de eigenschap om te voorkomen dat water in het product dringt. Hoe meer het water van het oppervlak afloopt zonder in de stof te dringen, hoe meer deze waterdicht is.