Naast de pracht van de bloem is er nog een goede reden om hortensia's te kopen: de bloem staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Ook straalt ze overvloed uit, dit vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm. De kleuren van de hortensia symboliseren liefde, harmonie en vrede.
De Gladiool staat symbool voor kracht, overwinning en trots. Bij de finish van de Nijmeegse Vierdaagse krijgen de wandelaars ook deze prachtige bloem. De naam Gladiool is afgeleid van het Latijnse woord 'Gladius' wat staat voor zwaard.
Niet alleen bloemen zelf, maar ook kleuren van bloemen hebben een symbolische betekenis. Wit: puurheid, reinheid, frisheid, zuiverheid, onschuld, maagdelijkheid en volmaaktheid. Geel: energie, vrolijkheid, vreugde, groei, kracht, warmte, zon en een nieuw begin of de lente.
Van oorsprong komt de hortensia uit Azië. Uit fossiele resten weten we dat deze plant hier al 140 miljoen jaar geleden bestond. In China en Japan gebruikt men de plant al eeuwen in tuinen. Rond 1735 maakte Europa kennis met de eerste hortensia.
Kies altijd voor de dode takken, de takken die het meest overhangen aan de buitenkant van de plant, de allerhoogste takken of de oudste twijgen. Op de takken die je dit jaar niet snoeit, ontstaan nog dit jaar bloemen. Zo heb je een hortensia die rijk bloeit in de zomer!
Te rijk bemeste hortensia's, die daardoor weelderig groeien, zullen zachte bloemen en bladeren krijgen en juist die zullen een aantrekkelijk doelwit voor belagers zijn. Waar kunnen we rekening mee houden: Bladluizen. Insecten zoals bladluis verstoren de groei en daarmee de vorming van bloem en blad.
Ze zijn langlevend, eenvoudig te onderhouden en veelzijdig te gebruiken. Op de juiste standplaats geplant kunnen hortensia's vele jaren overleven. Het bekendste zijn de boeren- of gewone hortensia (hydrangea macrophylla), de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de klimhortensia (Hydrangea petiolaris).
De hortensia is erg geliefd om zijn massale bloei en tevens om de lange bloeiperiode van eind juli tot in de herfst. Zelfs na de bloei behoud de hortensia zijn pracht door de uitgebloeide bloemen, als er in de winter sneeuw valt komen deze extra mooi uit.
Hoe verder de bloemen doorgekleurd zijn, hoe beter de houdbaarheid. Een volgroeide, doorgekleurde bloem die hard en stevig aanvoelt, kan wel 3 tot 4 weken prachtig staan in een vaas. Alleen de doorgekleurde (classic) hortensia is lang houdbaar en makkelijk te drogen.
De meest gebruikte bloemen op een begrafenis of in een rouwboeket in deze landen zijn: witte rozen, rode anjers of paarse eustoma. Paarse bloemen staan voor waardigheid en rouw, de eustoma voor dankbaarheid. De rode anjer heeft zowel in het bijgeloof als in het christelijke geloof een belangrijke betekenis.
Wil je iemand vrolijkheid sturen, stuur dan een boeket met gerbera's. Wil je iemand geluk en gezondheid wensen, ga dan voor een boeket met chrysanten. Met een boeket waar lelies inzitten wens je iemand rust. Wil je iemand bedanken en je waardering tonen, ga dan voor een boeket met rozen.
Woonplant Calathea staat symbool voor een nieuw begin. Die betekenis komt van de Engelse uitdrukking 'to turn a leaf', wat de plant doet als het donker wordt.
Hart. Het hart wordt gezien als het symbool voor liefde. Aangezien ons hart één van de meest centrale organen is in ons lichaam, dacht men vroeger dat ook ons gevoel hiermee samenspeelde.
klavertje vier
Als je het hebt over universele gelukssymbolen, dan staat het klavertje vier zeker op nummer één. Deze traditie komt uit Ierland, want de Ieren geloofden dat ze feeën konden zien wanneer ze een klavertje vier bij zich hadden.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Boerenhortensia's (Hydrangea macrophylla)
De soorten met donkere bloemkleuren kunnen vaak iets beter tegen meer zon. Veel felle middagzon is echter niet aan te raden. Witte bloemen drogen vaak het snelst uit.
Hortensia's staan liever gedeeltelijk in de schaduw en op luchtige plaatsen. Plaatsen volledig in de schaduw zijn ideaal voor de variëteiten: macrophylla, petiolaris, aspera en arborescens. Hortensia's quercifolia en paniculata kunnen zonnige plaatsen verdragen.
Dit gebeurt meestal eind februari, begin maart. Knip de takken tot 10-15 cm boven de grond af. De hortensia snoeien in de winter is niet nodig. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst.
In het voorjaar en de zomer kunt u de hortensia twee keer per week water geven. Ook hier is een drinkglas (250 ml) per keer voldoende. In de zomer kunt u uw tuinhortensia dagelijks aangieten en bij hitte tweemaal daags.
Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november). Ze houden van kleiachtige, vochthoudende grond. De plantafstand is ca. 1 tot 1.5 meter.
Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn: er ligt in de buurt van de hortensia's iets dat vliegen aantrekt. Bijvoorbeeld een dode vogel of muis. Die trekken wel vliegen aan. Sterker nog: vliegen leggen hun eitjes in dode beestjes.
Geef niet te veel water, water dat in de overpot of schotel blijft staan laat de wortels afsterven. De bloemen en bladeren van je hortensia gaan dan slap hangen. Nog een tip: houd bij het watergeven de bloemen droog.
Bloemborders. Populaire planten zoals petunia's, hortensia's, begonia's, de meeste rozen en pelargoniums trekken nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan. Ook siergrassen en varens behoren niet tot de bloemplanten en zullen dus ook geen bijen lokken.