Keltisch zeezout bevat een aanzienlijk aantal mineralen waaronder Natrium. Natrium helpt om de bloeddruk onder controle te houden en je hebt het nodig om je spieren en zenuwen beter te laten functioneren. Het belangrijkste om te onthouden is dat je maar een beetje Keltisch zout nodig hebt voor het beste resultaat.
Keltisch zeezout is de winnaar!
Zeezout is altijd beter dan keukenzout omdat daar meer mineralen in aanwezig zijn. Maar als je het allerbeste wil, is Keltisch zeezout de onbetwiste winnaar.
Het enige verschil is de smaak. Dit komt door de mineraalsamenstelling en waar het vandaan komt. Zo is Himalayazout roze van kleur en komt uit de zoutmijnen van Pakistan. Keltisch zout kent zijn oorsprong in Frankrijk.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.
Je neemt een jampotje of een fles en die vul je voor 1/3 met het Keltisch zeezout, daaraan voeg je dan voor 2/3 aan zuiver water toe. Het liefst gebruik je bronwater, maar een goed kraanwater kan ook. Daarna schud je de pot of fles even heel goed en het grootste gedeelte van het zout zal dan oplossen in het water.
Dit vochtig Keltisch zeezout uit de Franse Guerande is het meest natuurlijke zeezout dat je kan vinden. Het ondergaat geen enkele bewerking. Het is ongewassen, ongeraffineerd en volledig vrij van additieven. Hierdoor behoudt Keltisch zeezout haar complexe, volle smaak en natuurlijke vochtigheid.
Na Keltisch zeezout is Himalaya zout gezond te noemen. Hier zit net iets meer natrium in dan in Keltisch zeezout, maar bevat nog steeds meer mineralen dan normaal keukenzout. Keukenzout kunt u het beste laten staan.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Kortom, Himalayazout is niet gezonder dan keukenzout. Bestaat gezonder zout eigenlijk wel? Ja, het klinkt helaas niet zo exotisch als Himalayazout, Fleur de sel of Keltisch zeezout, maar LoSalt of Jozo Bewust zijn wel iets gezonder is dan keukenzout.
Heel simpel. Vul een glazen pot of fles met 1/3e Keltisch zeezout en 2/3e water, doe de deksel of dop erop en schud de inhoud flink. Je zult merken dat er onopgeloste zoutkorrels op de bodem blijven liggen, een teken dat het water niet meer zout kan opnemen en dus volledig verzadigd is.
Keltisch zout is het meest natriumarme zout ter wereld en het bevat meer dan 70 verschillende mineralen. Keltisch zout bestaat voor 88,5% uit natriumchloride, de rest is vocht en andere mineralen. Keltisch zout bevat ook minimale sporen jodium.
Zeezout dat in supermarkten wordt verkocht is juist arm aan jodium, een uitzondering is Keltisch zeezout. In Keltisch zeezout zit echter niet meer jodium dan in Jozo. De wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt de norm voor volwassenen op 150 microgram per dag.
Keltisch zeezout bevat vierentachtig mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Wanneer je dit in een verdunde oplossing drinkt wordt het direct door je lichaam 'herkend' en in je cellen opgenomen.
Hoe vaak drink je Sole? Vul een groot glas met koud water. Voeg een theelepel Sole toe en meng met een lepeltje. Eén glas per dag is voldoende.
Het verhoogt de bloeddruk en zout dehydrateert het lichaam. Je kunt er hoofdpijn van krijgen of duizelig worden. Blijf je zoutwater drinken, dan kan nierfalen zelfs een van de effecten zijn.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.
Men kan iedere dag de sole drinken, maar natuurlijk kan je Keltisch zeezout ook gewoon strooien over het eten en gebruiken om mee te koken.
Niet meer dan 2,4 gram natrium per dag is de regel.
Wanneer je kijkt naar het mineraal natrium, dan mag je dus sowieso nooit meer dan 6,95 gram Keltisch zeezout per dag. Let wel, natrium zit natuurlijk ook in andere producten. Vooral in bewerkte producten zoals brood, kaas, vleeswaren, etc.
"Keltisch zout komt uit ondiepe zoutmoerassen in Frankrijk. Himalayazout is roze van kleur en wordt gewonnen in een van de grootste zoutmijnen ter wereld, in Pakistan." Het vierde soort is zeezout. "Dat wordt gewonnen door zeewater te laten verdampen.
Hoe lang kun je Keltisch zout bewaren? Oneindig! De bedoeling is dat je het buiten het zonlicht legt op een koele en donkere plaats. Kan ook in de koelkast.
Mensen die weinig of geen brood eten of brood zonder gejodeerd zout, zoals veel biologisch brood of een deel van het thuisgebakken brood, lopen het risico op een jodiumtekort. Bij een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken en opzwellen (krop).
Himalayazout is een natuurzout en bevat heel wat mineralen, in tegenstelling tot tafelzout, wat geraffineerd is. Dat betekent dat vrijwel alle mineralen verwijderd zijn. Sterker nog: tafelzout onttrekt net natuurlijke mineralen uit je lichaam. Alleen al om die reden is himalayazout dus overduidelijk gezonder.