Vaak is de oorzaak onschuldig. De meeste klachten van jeuk in het oor worden veroorzaakt door overmatig oorsmeer, veelvuldig peuteren, eczeem of een reactie op oordoppen/oorstukjes. Minder voorkomende oorzaken zijn gehoorgangontsteking en allergieën.
Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen. Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt.
Oorsmeer is iets heel normaals en heeft zelfs belangrijke functies voor je gehoorgang: Het beschermt je gehoorgang tegen vocht, stof en vuil van buitenaf. Het beschermt de kwetsbare huid in je gehoorgang tegen uitdroging. Het zorgt voor de afweer van bacteriën en schimmels.
Hoe je je oren het beste kunt schoonmaken: samenvatting
Spoel de gehoorgang met warm (maar geen heet) water. Maak de buitenranden van de ooropening voorzichtig schoon met een vochtig doekje. Steek nooit een wattenstaafje in je oren. Vraag je huisarts om oorsmeer te verwijderen als het jezelf niet lukt.
Aanbevolen wordt om ongeveer om de 10 dagen een wattenstaafje te gebruiken en alleen de ingang van de gehoorgang te reinigen. Regelmatig gebruik van oordoppen op hoorapparaten kan de productie van oorsmeer bevorderen.
Als je regelmatig last van hebt van jeukende of ontstoken oren, is het aan te raden om je oren regelmatig door de huisarts te laten reinigen. De huisarts maakt je oor schoon met een speciaal stofzuigertje (bij een droge, schilferige gehoorgang) of met lauwwarm water ('oren uitspuiten').
De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt: Een afname van het gehoorvermogen. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang.
Verder bevat oorsmeer haartjes, vuildeeltjes, huidschilfers en talg. Oorsmeer sluit bacteriën en virussen in, dus oorsmeer zit ook boordevol micro-organismen. Het is niet aan te raden om oorsmeer te eten: het is ongezond en bovendien neemt het een kans op infecties met zich mee.
Het verschil zit in de hoeveelheid van die stoffen. Nat oorsmeer stootte meer uit van elf van de twaalf stoffen. Daaruit blijkt dat het gen dat er voor zorgt dat je oorsmeer nat is er ook voor zorgt dat je een sterkere lichaamsgeur hebt. Het natta oorsmeer stinkt ook harder dan de droge variant.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Het bestaat uit huidschilfers, talg, eiwitten en haartjes. Samen vormt het een vettige, kleverige smurrie met een bittere nasmaak.
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende twee of drie dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.
Type 1: zacht en lichtgeel
Zij produceren sowieso meer oorsmeer dan volwassenen, dat is heel normaal en gezond.
Veel mensen zien oorsmeer maar als een lastig vies goedje waar je maar zo snel mogelijk vanaf moet komen, terwijl het een aantal zeer nuttige functies heeft voor ons oor. Door het vettige karakter werkt het waterafstotend en beschermt ons oor zo tegen vocht. Vandaar dat de andere naam ervoor oorwas is.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
De gehoorgang is bij volwassenen ongeveer 2,5 cm lang en eindigt bij het trommelvlies – de scheiding met het middenoor. De gehoorgang heeft de vorm van een koker, is gemiddeld ongeveer 1 cm in doorsnede en is bekleed met huid.
Oorsmeer (cerumen) bestaat uit talg (een lichaamsafscheiding die voornamelijk uit vet bestaat), huidcellen, zweet en vuil.
Dit kan namelijk duiden op een gescheurd trommelvlies. Oorsmeer wat al een tijd in de gehoorgang zit kan er soms uitzien als opgedroogd bloed. Dit hoeft niets te betekenen, maar het kan ook een teken zijn dat je trommelvlies gescheurd is.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Deze spray werkt zeer goed. Het voelt niet onaangenaam aan en verwijderd effectief alle oorsmeer. Het is wel raadzaam om een zakdoek in de buurt te houden, er loopt gemakkelijk wat vloeistof direct weer uit het oor.
Wat doet azijnzuur in het oor en waarbij gebruik ik het? Azijnzuur is een zure stof en werkt ontsmettend. Artsen schrijven dit medicijn voor bij gehoorgangontsteking.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer uitdrogen van de huid te voorkomen: niet te vaak, lang en heet douchen/in bad gaan.
Huismiddel tegen jeuk in oor
Zo kunt u het oor vet houden door af en toe een druppeltje olie of beetje vaseline in de oren te smeren. Heeft u langdurig last van jeuk in het oor, dan raden we aan om uw huisarts te bezoeken.
Het water in je oor is niet gevaarlijk, maar als je je hoofd onder water hebt, kun je plotseling duizelig worden. Douchen mag gewoon met een loopoor.
Oorsmeer bestaat uit 1000-2000 talgklieren die zich mengen met huidschilfers, eiwitten en haartjes. Samen vormt het een kleverige, vette smeer met een ietwat bittere taste.