Neoclassicisme is een stroming in de klassieke muziek uit de 20e eeuw die teruggaat tot de voorbeelden van de componisten van de klassieke periode (onder wie Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart) en de barokmuziek (onder wie Giovanni Battista Pergolesi en Johann Sebastian Bach).
Een deel van de muziek die tussen ca. 1920 en 1950 van de vorige eeuw is geschreven, noemen we neoklassiek.
Vooral de muziek van Bach schijnt erg rustgevend te zijn. Maar er zijn ook muziekstukken van andere componisten die een rustgevende invloed hebben: Vivaldi, Telemann, Corelli, Pachelbel, Mozart, Beethoven, Brahms, Tsjaikovski, Chopin en Haydn.
Einaudi componeerde jarenlang verschillende soorten muziek. Halverwege de jaren 80 begon hij te zoeken naar een persoonlijke stijl. Zijn muziek is vrij minimalistisch. Zelf omschrijft hij zijn werk als eigentijds klassiek.
Productbeschrijving. Una Mattina is het album van Ludovico Einaudi uit 2004. Terwijl voorganger I Giorni was gebaseerd op Malische volksmuziek over een nijlpaard, werd Una Mattina geïnspireerd door een eenvoudige inspiratiebron: zijn dagelijkse routine en de Piedmont wijnboerderij waar hij leeft met zijn familie.
Volgens onderzoeker en muziektherapeut Martina de Witte van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen kan luisteren naar muziek van Einaudi of de Beatles net zo goed werken.
1. Beethoven – Fur Elise. Zonder twijfel is Fur Elise van Beethoven een van de meest bekendste pianostukken die ooit gemaakt is. Het is geschreven in 1810 door de Duitse componist maar is pas na zijn dood uitgegeven.
Muziek zorgt ervoor dat je brein ontspant. En pas wanneer je ontspannen bent, val je in slaap. Daarnaast kan muziek helpen geluidsoverlast of oorsuizen te overstemmen. In De Volkskrant wordt aangeraden om iedere avond dezelfde slaapmuziek te luisteren.
Midden-Europa. In Duitsland omhelsde Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff als een der eersten het neoclassicisme (aanvankelijk nog aangeduid als Lodewijk XVI-stijl).
Zelfs mensen die al tien jaar slecht slapen, verslaafd zijn aan slaappillen en als zombies door het leven gaan, kunnen door een therapie van zes weken weer genieten van een goede nachtrust. Dat concludeert psycholoog en slaaptherapeut dr. Ingrid Verbeek.
Samenvatting. Het gebruik van muziek om te slapen is een fijne manier om je te ontspannen en in slaap te vallen. Je hersenen en je lichaam komen tot rust. Met ontspannende muziek slaap je dieper en word je beter uitgerust wakker.
Velen beschouwen Sergei Rachmaninov als de grootste pianist aller tijden. Hij bezat vrijwel zeker de grootste handen, die ook nog gelooflijk soepel waren. Rusland zag in hem vooral een componist, een natuurlijke opvolger van Tsjaikovski.
Bladmuziek komt voor in verschillende vormen. Als een muziekstuk is geschreven voor een enkel instrument (bijvoorbeeld een piano), wordt alle muziek op een enkel stuk bladmuziek genoteerd.
Sociale omgeving bepaalt je muziekvoorkeuren
'Je opleidingsniveau, de cultuur waarin je opgroeit, de buurt, de muziek thuis, je vriendenkring, die verklaren bij elkaar al heel veel', zegt Tom ter Bogt, hoogleraar popmuziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Uit onderzoek blijkt dat muziek met een herhaaldelijk terugkerend patroon het meest effectief is voor een gevoel van minder stress. Wist je dat er zelfs een muzieknummer gecomponeerd is op basis van deze wetenschappelijke kennis? Het heet Weightless en is van Marconi Union.
Bach is de grootste componist aller tijden, vinden de luisteraars van Klara. Daarna volgen Mozart, Beethoven, Händel en Schubert. Aan de vijf populairste componisten wijdt Klara volgende week elke dag een eigen dag.
Jazz is een op improvisatie gebaseerde muziekstijl die beïnvloed is door West-Afrikaanse ritmes en ontstaan is in de Afro-Amerikaanse gemeenschap van New Orleans uit een kruisbestuiving van ragtime, blues, folk en negrospirituals. Oorspronkelijk betekende het woord jazz een "zeer energieke dans".
In het brein heb je namelijk 'spiegel neuronen'; dit zijn speciale zenuwcellen die ervoor zorgen dat we een lied horen of beweging zien en dat in ons hoofd nadoen. Deze zenuwcellen lopen door het hele brein en zijn heel nuttig voor o.a. het inbeelden van muziek.
Vervang de ene oorwurm voor een andere muziek oorwurm. Doe een ademhalingsoefening en focus je aandacht daarop. Ga kauwgum kauwen! Blijkbaar is er een verband tussen de beweging van je kaak en de hersenprocessen die zorgen voor het afspelen van dat liedje in je hoofd.