Loslopende honden kunnen een gevaar vormen voor het verkeer; omdat ze impulsief en instinctief kunnen reageren. Het is verplicht in (sommige) wandelgebieden, gemeentes en situaties om je hond aan te lijnen. Omdat je ziet dat iemand anders de hond heeft aangelijnd.
De regels hiervoor zijn in de basis eenvoudig: Binnen de bebouwde kom moet uw hond aangelijnd zijn en is er een opruimplicht. Buiten de bebouwde kom mag uw hond los en is er geen opruimplicht.
Het kost je 100 euro voor een loslopende hond waar dat niet mag en 500 als gezien wordt dat de hond een dier opjaagt.
Binnen de bebouwde kom moeten honden altijd aan de lijn, tenzij het een hulphond betreft. 2. Buiten de bebouwde kom is aanlijnen niet verplicht, tenzij het een verharde weg of een openbare plaats (zoals bv. een sportpark, recreatieterrein e.d. in gemeentelijk beheer) betreft.
Honden kunnen bijvoorbeeld verjaagd worden met ultrasoon geluid of door geur. Honden verjagen op geur kan doormiddel van korrels die u in de tuin strooit of door een spray in de tuin te sprayen. Deze middelen zijn niet gevaarlijk voor dieren maar houdt de honden op afstand door de onaangename geur.
Als de hond van de buren 's nachts maar blijft doorblaffen, kunt u dit met uw buren bespreken. Helpt dit niet, bel dan de politie via 0900-8844.
Zorg ervoor dat je hond altijd links van je volgt. Het links volgen zou uit de jachtwereld komen “Hond links, geweer rechts”. Maar er zijn ook nuttige redenen waarom je een hond links zou moeten leren volgen. Indien je met een hond op straat loopt, is het prettig om aan de linkerkant van de weg te lopen.
Buiten de bebouwde kom: bijna overal loslopen behalve in aangegeven gebieden, Houd met je loslopende hond altijd rekening met aangelijnde honden, weidedieren, wilde dieren en andere weggebruikers, Houd met je aangelijnde hond rekening met loslopende honden.
De boswachter is ook buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) en kan boetes geven. Daarom noemen we hem hierna 'de boa'.
Boswachters gaan (nog) niet bekeuren, maar mensen wél aanspreken op gedrag. Boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer die ook de bevoegdheden van een toezichthouder hebben en bekeuringen uit mogen delen, gaan nog geen mensen op de bon slingeren die zich niet aan de corona-regels houden.
Wat is dat dan, die opruimplicht? Dit houdt in dat iedereen die een hond in de openbare ruimte uitlaat, de uitwerpselen van de hond opruimt. Dus niet alleen op de stoep maar overal in de bebouwde kom (m.u.v. de hondenuitlaatstroken). Op het niet opruimen van de hondenpoep staat een boete van €140.
U moet altijd spullen bij u hebben waarmee u hondenpoep kunt opruimen. Bijvoorbeeld een poepzakje en een schepje. U kunt het zakje met hondenpoep weggooien in de vuilnisbakken die op straat staan of thuis weggooien. Uw hond moet overal aan de lijn, behalve in de losloopgebieden.
Alleen op de aangewezen uitlaatvoorzieningen en in de berm buiten de bebouwde kom mag hondenpoep blijven liggen. Binnen de bebouwde kom zijn uitlaatvoorzieningen gemaakt waar hondenpoep mag blijven liggen. De gemeente zorgt ervoor dat de uitlaatvoorzieningen regelmatig worden schoongemaakt.
Lok je pup met een snoepje of een hoog stemmetje om naast je te komen en beloon je pup als hij komt zonder dat de riem gespannen is. Loop steeds kleine stukjes en beloon je pup als hij met een ontspannen riem meeloopt. Geef je pup wel de tijd om af en toe te gaan zitten en aan de nieuwe situatie te wennen.
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.
Uitgaande van een volwassen hond in goede gezondheid is een lange wandeling van ruim een uur al snel voldoende. De fitte, atletische honden kunnen het met gemak aan om een wandeling van goed drie uur, en soms zelfs langer, te maken.
1. Kijkduin, Den Haag, Zuid-Holland. Ten noorden van het strand bij Kijkduin kan je hond het hele jaar loslopen. Het is een breed strand waarbij je heerlijk kan wandelen op en rond de zandmotor.
De hond is aan het dromen en beweegt dan in zijn slaap. Soms blaft of gromt een hond in zijn slaap, ook dit is onderdeel van de REM-slaap bij honden. Dromen doen honden om prikkels te verwerken, het is goed voor ze. Wanneer je de hond elke keer als hij droomt wakker maakt, kan hij deze prikkels minder goed verwerken.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
Je kunt je hond letterlijk begrenzen met bijvoorbeeld een lange lijn of een hekje. Zo kun je je hond achter een hekje plaatsen als er bezoek komt, zodat hij simpelweg niet bij het bezoek kan komen. Met de lange lijn kun je een hond die najaagt tegenhouden. Dus stel dat je pup in een tafelpoot hangt.
De buur aanspreken over zijn blaffende hond kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de hondeneigenaar om zijn/haar dier het zwijgen op te leggen. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken 'door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs'.
Een oplossing is om de hond een blafband aan te meten. Met een blafband wordt het blaffen verminderd. Een blafband zorgt door middel van trillingen, geluid of een statische correctie ervoor dat het blaffen stopt.
Of de hinder onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast. Het gaat in dit soort situaties meestal om wat nog maatschappelijk acceptabel is en wat niet. Dit bepaalt uiteindelijk de rechter. Hoe veel en hoe vaak een hond mag blaffen, kan dus verschillen.