Hera was zeer jaloers en trachtte op allerlei manieren Zeus van zijn amoureuze escapades te weerhouden, maar vaak tevergeefs: hij had ten minste negen relaties met godinnen en veertien met sterfelijke vrouwen uit de mensen. Hij verwekte bij hen tientallen kinderen.
De godin Hera is de zus en echtgenoot van oppergod Zeus. Ze is de godin van het huwelijk en staat symbool voor vruchtbaarheid. In haar hand heeft ze doorgaans een staf en een pauw. In veel mythologische verhalen komt de huwelijksgodin over als een erg jaloerse vrouw.
Zeus heeft vele heldhaftige kinderen, zoals: Athene, Hermes, Herakles (ook wel Hercules) en Perseus. Kinderen die Zeus met Hera heeft gekregen zijn Hebe, Hephaistos, Eileithyia en Ares.
Zeus werd verliefd op Io en verleidde haar. Om te verhinderen dat Hera het merkte, bedekte hij de wereld met een dikke laag wolken. Dit wekte de argwaan van Hera op. Zij kwam van de Olympus af en begon de wolken uit elkaar te drijven.
Gedurende haar gevangenschap wordt echter Danaë bevrucht door de oppergod Zeus, die in de gedaante van een gouden regen door het tralievenster de toren binnendringt. Er wordt een jongen geboren: Perseus.
Zeus is de Griekse oppergod, heerser over hemel en aarde.
Hij was de God van het licht en de donder en bliksem en hij toonde die macht met zijn karakteristieke attributen: de bliksemschicht, de scepter, de adelaar en de Aegis; het vel van de geit Amalthea, een ondoordringbaar schild.
De mythologische held Perseus weet Medusa echter uiteindelijk te doden, op aansporen van Athena. Zie in dit verband van Antonio Canova het marmeren beeld Triomferende Perseus, dat de held laat zien nadat hij het monster heeft verslagen.
Bij Leto, een dochter van de Titaan Koios, kreeg Zeus twee kinderen: Apollo, de god van welvaren en ordening, beschermheer van de wet en van alles wat goed en schoon is in de natuur en bij de mensen, en Artemis, een beschermende en heilbrengende godin van de natuur. Beiden waren zij ongehuwd.
Zeus. Zeus is de machtigste van alle goden op Olympus. Maar ook de bekendste god. Als je de machtigste god bent ben je een oppergod.
Marmeren buste van Zeus, gevonden in Otricoli in 1775 – Romeins kopie naar een Grieks origineel uit de vierde eeuw Zeus trouwt later met zijn zus Hera. Bij haar verwekt hij vier kinderen. Ares en Hephaistos (goden) en Eileithyia en Hèbè (godinnen).
Thor is de Noorse god van donder en bliksem.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Hij was degene die mensen verliefd maakte door een pijl in hun hart te schieten.
De godin Athena (bij de Romeinen Minerva) werd geboren uit het hoofd van Zeus, haar vader. Ze was de godin van de beheerst gevoerde oorlog, en daarnaast van de wijsheid en de kunst. Zij was populairder dan de strijdlustige god Ares.
4. Juno. Als heerseres van de hemelen, vrouw van Jupiter en moeder van Mars, gold Juno als belangrijkste godin van het Romeinse pantheon. Ze werd vereerd als godin van talloze zaken, met name het huwelijk, jeugdigheid en de vitaliteit.
De Griekse godin Hera (Juno voor de Romeinen) was de dochter van de Titanen (reuzen) Kronos en Rheia. Vlak na Hera's geboorte verslond Kronos haar. Zeus, Hera's broer, redde haar uit Kronos' lichaam en trouwde later met haar. Broer en zus kregen vier kinderen: Ares, Eileithyia, Hebe en Hephaistos.
Als echtgenote van Odin, was Frigg voornaamste godin in de Noordse mythologie. Volgens de overlevering droeg ze een blauwe mantel, die de hemel symboliseerde. Qua wijsheid deed deze godin nauwelijks onder voor haar man, die ze ook regelmatig adviseerde. In de verhalen werd ze vaak afgebeeld als een moederfiguur.
Poseidon was getrouwd met de waternimf Amphitrite. Uit hun huwelijk werd onder anderen Triton geboren. Poseidon had ook vele buitenechtelijke kinderen. Poseidon is de god van de zeeën en de wateren, maar ook van de paarden en de aardbevingen.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
De twaalf Olympische goden zijn: Zeus, heerser over hemel en aarde Hera, de zus en tevens vrouw van Zeus, Athena, de Griekse godin van de wijsheid, de wetenschap en de schone kunsten, Poseidon, de god van de zee, Demeter, godin van de vruchtbaarheid, Apollo, god van het licht, Artemis, de godin van de jacht, Hermes, ...
De oude Grieken hadden de aarde eveneens aan een godheid opgedragen: de godin Taia (Gaia). Zo bezien zijn Gaia (Terra/ Tellus) en Venus dan de enige "vrouwen" te midden van de zeven "mannen" in ons Zonnestelsel. In de mythologie werd Gaia geboren uit Chaos. Zij was zowel de moeder als de vrouw van Uranus.
Medusa en Perseus
Hoewel het dus levensgevaarlijk was om in de nabijheid van Medusa te verkeren, slaagde de held Perseus erin de Gorgon te doden. Perseus, door Zeus verwekt bij de sterfelijke Danaë, had van koning Polydectes opdracht gekregen het hoofd van een Gorgon mee te nemen.
Volgens de verhalen was Medusa eerst een mooie vrouw, maar zij woonde in een land waar nooit de zon scheen. Toen zij aan Athene, de godin van de wijsheid vroeg of die voor zon kon zorgen zei Athene nee. Medusa was daar erg boos over en vernederde Athene.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.