De meest gebruikelijke manier om opstijgend vocht te bestrijden is het injecteren van muren. Daarbij worden er net boven het grondniveau gaten in de muur geboord. Daarin wordt een vochtwerend product gespoten dat zal uitzetten en voorkomen dat het opstijgend vocht de woning kan binnendringen.
Een typisch voorbeeld van een verborgen gebrek is opstijgend vocht, in zoverre het niet zichtbaar is (bijvoorbeeld door loshangend behang, schimmelvorming op een zichtbare plaats of een muffe geur, … enzovoort), of scheuren in de muren door een slechte fundering.
Optrekkend vocht is water dat langzaam omhoog trekt in je huis. Bijvoorbeeld via de muren, fundering of zelfs de vloer. Vaak komt dit door grondwater onder huis, maar ook een lekkage of onvoldoende ventilatie kan optrekkend vocht veroorzaken.
Opstijgend vocht is aan volgende zaken te herkennen:
Pleister begint te verkleuren en af te brokkelen. Er kunnen schimmels op de muur ontstaan. Er ontstaan vlekken of witte zoutkringen op de muur. Een hangt een muffe geur in de ruimte.
Muren injecteren
Bij deze methode wordt een vochtwerende gel in de muur geïnjecteerd. Een vochtexpert boort hiervoor enkele gaten in de muur met een tussenafstand van 10 cm. Om je muur professioneel te laten injecteren betaal je gemiddeld 100 euro per lopende meter.
Bewijzen verborgen gebreken maar hoe? Als koper dien je dus te bewijzen dat de verkoper bewust of onbewust gebreken niet heeft gemeld. Ofwel deze heeft verzaakt in zijn of haar mededelingsplicht. Ook dien je verborgen gebreken in kaart te brengen als koper voordat je een (geronde) klacht indiend bij verkoper.
Hoe lang kan iemand aansprakelijk blijven voor verborgen gebreken? Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden.
Een makelaar heeft de taak om de belangen van koper of verkoper zo goed mogelijk te behartigen. Wat is de aansprakelijkheid van de makelaar? Wanneer er sprake is van een verborgen gebrek na de overdracht, kan in sommige gevallen de makelaar aansprakelijk worden gesteld. Een verborgen gebrek betekent automatisch schade.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Je verzekeraar vergoedt vochtschade door defecte apparaten alleen als er geen sprake is van nalatigheid. Bijvoorbeeld een goed onderhouden wasmachine die lekt en je houten vloer aantast. De herstelling van de toestellen of leidingen die de schade hebben veroorzaakt, vallen echter niet onder de vergoeding.
De kostprijs is afhankelijk van het aantal lopende meters en het soort middel dat gebruikt wordt. Het injecteren van een enkele buitenmuur kost gemiddeld 60 tot100 euro per lopende meter. In een gemiddelde woning moet je voor dit type vochtbestrijding rekenen op een kostprijs van 800 euro tot 1500 euro.
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt staat er geen maximumhoogte op optrekkend vocht. Vocht kan zelfs in muren optrekken tot hoogtes van 2 m en meer, zeker bij dikke muren of wanneer de verdamping wordt geremd door één- of tweezijdige afdichting van de muren.
Met Alabastine 2in1 Vochtige Muren bespaar je tijdens het schilderen van je muren veel tijd. Deze speciale 2in1 muurverf is een voorstrijk en muurverf in 1. De muurverf van Alabastine 2in1 Vochtige Muren voorkomt en bestrijdt vochtdoorslag en vochtplekken op steen en beton, stuc- en pleisterwerk (op cementbasis).
Onderkappen wil zeggen dat de aangetaste muren aan de onderzijde, net boven de vloerpas, ingezaagd worden. In deze zaagsnede plaatst men vervolgens een waterkerende folie of een ander vochtwerend materiaal dat dienst doet als vochtscherm. De ruimte wordt hierna nauwkeurig opgevuld met een vochtwerende cementmortel.
Bij het verkopen van een woning moet de verkoper alle gebreken melden aan de koper. Dit heet de 'mededelingsplicht'. Doet hij dat niet, terwijl hij wel weet van het gebrek? Dan moet de verkoper de kosten van de reparatie betalen.
Mededelingsplicht verkoper
Als de verkoper op de hoogte is van een gebrek dat het normaal gebruik van de woning in de weg staat, dient hij dit aan de koper mee te delen. Doet hij dat niet, dan is de verkoper in beginsel aansprakelijk voor de schade die de koper vanwege het verborgen gebrek lijdt.
Als je een bestaand huis koopt, is dat inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken. Een scheur in de muur is bijvoorbeeld niet bepaald een verborgen gebrek. Onzichtbare, verroeste leidingen wel. Maar ook boktor, houtworm of asbest worden gezien als verborgen gebreken in een huis.
Van verborgen gebreken is niet zomaar sprake. We noemen water in de kruipruimte dan ook pas een verborgen gebrek wanneer deze voorafgaand aan de aankoop redelijkerwijs niet zichtbaar was, de verkopende partij kennis had van het gebrek én dit bewust voor u heeft verzwegen.
Verborgen gebreken worden opgenomen in het koopcontract. Het kan zijn dat een afspraak in het koopcontract op belangrijke onderdelen de wettelijke regels over de verborgen gebreken opzijzetten. Het is mogelijk om een aantal clausules op te nemen in de koopovereenkomst die aansprakelijkheid uitsluiten.
Voor verborgen gebreken die binnen vijf jaar na aankoop ontdekt worden, kan de verkoper – en in sommige gevallen de makelaar – nog aansprakelijk gesteld worden. Op voorwaarde dat de koper nog niet eerder op de hoogte was van het gebrek en dat is aan te tonen dat het is ontstaan voordat de eigenaar de woning betrok.
Zeker bij woningen met dikke muren is een onderkapping haast de enige manier om de waterkering aan te brengen. Bij muren van een gewone dikte kan je veel beter kiezen voor muurinjecties. Hierbij wordt een waterdichte stof in de muur ingespoten, welke zich in de poriën van de muur hecht.
Reken voor het injecteren van keldermuren op gemiddelde kosten vanaf 100 euro per lopende meter (excl. btw en incl. arbeidskosten).