Bij het opvouwen dient u onze nationale driekleur langs de banen in drieën te vouwen, zodanig dat de witte baan tussen de rode en de blauwe in komt te liggen. Daarna moet de vlag haaks op de vorige vouwen dubbelgevouwen worden, waarbij het blauw aan de buitenkant komt. Ten slotte herhaalt u dit nog een keer.
Gebruiken en gewoontes bij uithangen vlag
Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst.
Het hijsen van de vlag. De vlag dient gehesen te worden aan een stok, waarvan de lengte zodanig is, dat de vlag (als zij halfstok is bevestigd) nimmer de grond raakt of het verkeer kan hinderen. Nederlandse of buitenlandse vlaggen behoren niet tussen zonsondergang en zonsopgang gehesen te worden of te blijven.
Nederland is een van de weinige landen die geen wettelijke regels kent voor het gebruik van de vlag. Als burger, bedrijf of organisatie mag u op alle dagen de vlag uithangen, niemand verbiedt dit of bepaalt hoe u de vlag moet ophangen.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
In heel Nederland hangen vandaag de vlaggen halfstok. Hiermee tonen we van zonsopgang tot zonsondergang ons respect en medeleven met de slachtoffers van de aanslagen en hun nabestaanden. Ook in het Midden-Oosten bij ATFME is de Nederlandse vlag halfstok gehangen.
Je kunt de vlag met de tas eraan laten hangen tot aan de diploma-uitreiking of tot aan het examenfeest. Dat is een eigen keuze. Wel even 's nachts binnenhalen. Volgens het vlagprotocol mag een vlag uit respect niet in het donker buitenhangen.
Gebruik in dat geval GEEN wasmiddel. Stop de vlag bij voorkeur in een speciale waszak en stel de temperatuur in op 30 of 40 graden. Laat de vlag vervolgens aan de open lucht drogen. Strijk de vlag bij voorkeur niet, laten drogen is voldoende.
Er is geen wet die vlaggen verbiedt, en ook geen wet die bepaalt wanneer het genoeg geweest is. Je bent nooit strafbaar als je de vlag uithangt. Tot wanneer je hem laat hangen, is dus helemaal aan jezelf.
Landenvlag uithangen
Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen. Een vlag behoort de grond niet te raken. Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval.
Wanneer je eenmaal een leuke plek hebt gevonden voor de vlag, is het de volgende logische stap om deze aan de muur te bevestigen. Boor een paar gaatjes in de muur en stop hier vervolgens een plug en een haakje in. De vlag hang je dan op aan de lus. Wil je liever geen gaten in de muur boren?
De schootsteek (Engels: Sheet bend) is een knoop die gebruikt wordt om een lijn vast te zetten aan een lus of aan een veel dikkere lijn. Hij wordt vaak gebruikt om de vlaggelijn aan het lusje van de vlag te bevestigen.
Een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen, ook niet als de vlag halfstok hangt. Het is dus belangrijk dat vlaggenstok waar u de vlag aan bevestigd een goede lengte heeft. Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen.
Koninkrijksdag. Op 15 december viert Nederland Koninkrijksdag. Op die dag wordt herdacht dat Koningin Juliana in 1954 het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden in de Ridderzaal tekende.
De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen.
Vlagschennis is het verbranden, verminken, beschrijven, vertrappen of beledigen van een vlag. In België en Nederland zijn er geen speciale wettelijke bepalingen die de schennis van de nationale vlag strafbaar stellen.
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Symbolisch hangt de onzichtbare vlag des doods boven de vlag die halfstok is gehangen.
Tegenwoordig is de oranje wimpel geëvolueerd tot een feestelijke toevoeging aan de Nederlandse vlag. Alleen bij verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis komt de oranje wimpel tevoorschijn.
Luxemburg (land)
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Provincie in nood
Een knoop in de vlag betekent in de scheepvaart een noodsignaal. Oftewel, provincie in nood,' aldus de oproep op sociale media.
Onze nationale driekleur hangt aan menige lantaarnpaal te wapperen met het koningsblauw boven, en dat is uiteraard niet conform het ontwerp. Boeren geven daarmee uiting aan de nood waarin zij verkeren, gelijk het gebruik in de scheepsvaart waar een omgekeerde vlag betekent: help, man overboord!