Velen zweren bij de sterke smaak van wilde eend, maar wil je het wat toegankelijker maken en niet per sé de hoofdrol in het gerecht geven? Ga dan voor tamme eend. Deze is tevens (in tegenstelling tot de wilde variant) het hele jaar verkrijgbaar en is veel zachter van smaak.
Wilde eend uit Nederland (600 gram)
Dat kun je proeven in de smaak van het vlees. Het resultaat is een donkere, rijke, volle smaak en relatief mager vlees. Niet alleen lekker met kerst en heel feestelijk om het met fruit te serveren. De smaken combineren perfect.
Eendenvlees wordt gewaardeerd om zijn fijne smaak. De 'magret de canard' wordt bovendien als delicatesse geklasseerd. In de handel vind je meestal tamme eenden. Tamme eenden kunnen tot 23 jaar oud worden.
Het verschil tussen wilde en tamme eend
Wilde eenden zijn meer in beweging geweest en hebben daardoor minder vet. Ook is er een verschil in smaak. Wilde eenden hebben een sterke smaak, terwijl tamme eenden een zachte, delicate en neutrale smaak hebben. Eveneens is wilde eend sneller gaar dan tamme eend.
EEND: WILD of TAM
Sommige mensen geven de voorkeur aan tamme eenden boven wilde, omdat ze minder tranig smaken. Het vlees van wilde eend is donkerder en heeft meer een wild smaak. Een tamme eend is helemaal niet zo uitgesproken van smaak en is ook gewoonlijk veel vetter dan de wilde soortgenoot.
Hoeveel kost een eend? Eenden kosten naargelang van de soort of het ras 5 tot 25 euro per dier. De prijs voor eendenvoer varieert van 1 tot 5 euro per kg. Reken op ongeveer 5 euro per eend per maand voor het voer en verzorging.
Eend kunt u rosé eten, het vlees hoeft dus niet door en door gaar te zijn.
Voedsel. Wilde eenden eten zowel waterplanten als grassen en kleine waterdiertjes. De soort is omnivoor en eet wat er voor handen is.
Het vlees van jonge zoogdieren, zoals kalveren, lammeren en biggen wordt in gastronomische kringen beschouwd als wit, terwijl het vlees van eenden, duiven, struisvogels, emoes en ganzen soms onder rood vlees wordt geklasseerd. Vlees van kip of kalkoen heeft vaak meer myoglobine dan kalfsvlees of varkensvlees.
De eendenborstfilet is een heerlijk en gemakkelijk te bereiden stukje vlees. Zoals de naam al zegt wordt het uit de borst van de eend gesneden. Het is veel malser dan bijvoorbeeld een borstfilet van de kip. Door de aanwezige vetrand krijgt de filet zijn kenmerkende smaak.
Meestal wordt eendenborst van tamme eend te koop aangeboden, maar ook wilde eendenborstjes zijn zowel uit de diepvries als vers bij de poelier te verkrijgen. Het vlees van de tamme eend is wat vetter, maar beide soorten zijn een heerlijk en makkelijk te bereiden stukje eend.
Kerntemperatuur van eenden vlees
65°C – 69°C is een goede temperatuur voor een eendenborst filet. Het vlees is roze vanbinnen en dus sappig en mals. 70°C – 78°C houd je aan als je zeker wilt zijn dat het vlees gaar is.
Eenden zijn groepsdieren en om die reden is het absoluut niet aan te raden en verantwoord om één eend zijn of haar hele leven alleen te houden. Omdat het groepsdieren zijn hebben ze graag het gezelschap van soortgenoten. Dit kunnen eenden van hetzelfde soort zijn, maar ook verschillende koppeltjes van andere soorten.
Vogels hebben natuurlijk geen tanden, al hadden ze dat ooit wel, maar alle vogels met tanden zijn uitgestorven. Hedendaagse vogels kunnen niet kauwen. Ze hebben een spiermaag - de vogel slikt dan af en toe steentjes in en door het samentrekken van die spiermaag kan ie alsnog zijn voedsel malen.
Bestel online bij biologische slager JP Puurvlees en krijg je bestelling met gekoeld of diepvries transport thuisbezorgd. Vlees van eenden is heerlijk smaakvol en mals. Op het vlees zit namelijk een laag vet, dat voor extra smaaksensatie zorgt. Wild eend is echt een stuk vlees voor de liefhebber, een delicatesse.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Maar vast staat dat veel brood eten niet gezond is voor eenden. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig.
Een mannetjeseend noem je een woerd. Het vrouwtje heet gewoon een eend. Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd.
Kippen en eenden
CDC waarschuwt dat pluimvee, zoals kippen maar ook eenden, salmonellabacteriën kan dragen, zélfs als de vogels er gezond en schoon uitzien. Een salmonella-infectie kan gepaard gaan met koorts, braken, diarree en buikpijn.
Eend wil flink variëren van grootte, maar ook hiervan is 400-500 gram per persoon voldoende.
Zowel voor tamme als voor wilde eend geldt, de lekkerste bereiding is medium-rare. Het vlees mag nog rood zijn.
Canette wil zeggen dat het vrouwelijk is. Dus een vrouwelijke eendenborst. Eendenborst Canard is meestal mannelijk. De Canard zie je wat meer omdat deze vaak wat groter zijn en iets goedkoper.
Een eend in Nederland wordt gemiddeld 3 jaar; ze kunnen maximaal ongeveer 30 jaar worden.
Bij ons kunt u dus terecht voor zowel kleine siereenden, sierganzen en zwanen, maar ook voor tamme (gedomesticeerde) eenden en ganzen! Keuze en ervaring genoeg, er zijn zo'n 65 verschillende soorten aanwezig, in totaal een paar honderd watervogels!