Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
Hoe lang duurt een voedselvergiftiging? De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen.
Toxiciteit. Het vlees van sommige vissoorten zoals tonijn, bonito, ansjovis en makreel bevat een grote hoeveelheid histidine, een aminozuur. Als na vangst van de vis de verwerking niet optimaal gebeurt, krijgen bacteriën, aanwezig in de kieuwen of de darmen van de vis, de kans om histidine om te zetten naar histamine.
Vis dat verrot is vertoont de volgende kenmerken
De kieuwen stinken. Zijn donkerrood van kleur en bij het openen van de kieuwdeksels zijn er slijmdraden zichtbaar. De geur van de vis lijkt het meest op rottend fruit, ruikt duidelijk naar ammoniak. Het vlees wordt slap en blubberig, de schubben laten gemakkelijk los.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Pas als een vis stinkt, kun je hem niet meer eten. Dat betekent overigens niet dat de betreffende vis onmiddellijk afgekeurd moet worden, maar voor sushi of sashimi - waarbij de vis rauw wordt gegeten - zou Kuijt hem niet meer gebruiken. "Stoven, grillen of roken kan vaak nog prima.
Zieke vis herkennen
De zieke vis is minder beweeglijk en eet niet of nauwelijks. De zieke vis hangt scheef in het water of lijkt moeite te hebben met rechtuit zwemmen. De zieke vis heeft zichtbaar parasieten bij zich. Deze kunnen op verschillende plaatsen zitten, bijvoorbeeld tussen de schubben of in de kieuwen.
Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Visgeur. Na het eten van vis kan de urine een vislucht hebben. Dit is tijdelijk en verdwijnt vanzelf. Een visgeur komt ook voor bij een besmetting met trichomoniasis, een soa die veroorzaakt wordt door de parasiet Trichomonas vaginalis.
Zodra de vis een geurtje verspreidt, is hij niet meer vers. Heeft hij een ammoniakgeur, dan is hij niet meer geschikt voor consumptie. Verse vis heeft een glanzende huid zonder verkleuringen en met een heldere slijmlaag. Heeft de vis schubben, dan moeten die goed vast zitten.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
De salmonellabacterie komt vooral voor in rauw vlees (met name varkensvlees en kip), eieren, rauwe melk en melkproducten, vis en garnalen.
Gezondheidseffecten voedselinfectie
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met Salmonella en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur. Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Als u niet genoeg drinkt en uitgedroogd raakt, zal uw urine waarschijnlijk donkerder worden van kleur, in het gele,oranje of bruine spectrum. Als u te veel water drinkt, zal uw urine waarschijnlijk bijna helder zijn.
Urine stinkt niet of nauwelijks zolang iemand voldoende drinkt. Onvoldoende vochtinname is dan ook de voornaamste reden van sterk ruikende urine. Bij het drinken van te weinig water verandert de kleur en geur van de urine. Dit probleem wordt ook wel te geconcentreerde urine genoemd.
Troebele, schuimende urine
Het kan duiden op blaasontsteking of een infectie van de urinewegen en gaat vaak gepaard met vaak kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en buikpijn.
Rijst. Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren.
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen. Jonge vissen hebben wel dagelijks voeding nodig.
Vis bevat meer bederfelijke vetten, meer vocht en minder bindweefsel. Daardoor kunnen bacteriën sneller toeslaan. Er is één uitzondering: gemalen rauw vlees bederft ook heel snel. Denk aan gehakt, tartaar en filet americain.
De stof zit vooral in vinvissen, zoals makreel, tonijn en bonito. Bacteriën die bederf veroorzaken kunnen histidine omzetten in een biogene amine (histamine). Histamine zorgt voor symptomen zoals misselijkheid, braken, darmkrampen, diarree en hoofdpijn. Wanneer je ziek wordt van vis heet dat 'scromboid-poisoning'.
Waar moet precies op worden gelet bij het kopen van rauwe vis? Wat rauwe vis betreft moeten een paar aanvullende bereidingsvoorschriften in acht worden genomen. Rauwe vis en ook ongekookte schelp- en schaaldieren kunnen namelijk besmet zijn met ziekmakende bacteriën, waarvan listeria of de salmonella bekende zijn.
Buikwaterzucht is de term voor een visziekte die gekenmerkt wordt door een zeer opgezwollen buik. Het wordt ook wel buikzucht, ascites of dropsy genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die in vrijwel alle aquaria aanwezig is; gezonde vissen worden er doorgaans niet ziek van.