Bezorgers die in dienst zijn bij Thuisbezorgd.nl ontvangen hun fooien als onderdeel van hun salaris aan het einde van de maand. Restaurants die hun eigen bezorgers in dienst hebben, zijn verantwoordelijk voor het correct toekennen van de fooien aan hun bezorgend personeel.
Een fooi geeft men uitsluitend aan het personeel. Een werkgever ontvangt geen fooi, hoewel deze in sommige gevallen wel aanspraak maakt op de fooien en soms werknemers verplicht deze af te dragen.
Klanten van bezorgdienst Deliveroo kunnen al vier jaar digitaal fooi geven. Ongeveer een op de vijf bestellers doet dat. Volgens de bezorgdiensten is het vooral een toevoeging voor de cashfooien; die zullen volgens hen niet zomaar verdwijnen.
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek. Hij zou het ook ernstig vinden als de fooi wel een belangrijke aanvulling op het loon zou zijn.
Een fooi kun je namelijk zien als een rechtstreekse beloning van je gasten aan het personeel. Het maakt het niet uit of de gast de fooi contant, per pinbetaling of via de creditcard achterlaat. Je betaalt de ontvangen fooien gewoon door aan je medewerkers. Steeds vaker worden fooien gepind.
Klanten van maaltijdbezorgdienst Thuisbezorgd kunnen sinds mei kiezen voor een online fooi van 5, 10 of 15 procent. Een op de tien klanten doet dat, zegt het bedrijf. Bij bezorgdienst Deliveroo geeft een op de vijf klanten een digitale fooi.
Fooi is geen loon. Je betaalt als werkgever ten minste het loon wat voor de functie staat. Dat is het loon volgens de loontabel van de horeca-cao of het wettelijk minimumloon. Je moet in ieder geval het netto-wettelijke minimumloon via de bank overmaken naar de rekening van de medewerker.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
In Nederland is de vuistregel inderdaad om zo'n 5 tot 10 procent te fooien na een etentje. Toch is het belangrijk om te weten dat je niets verplicht bent. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou het personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.
Een kleine fooi
Na zes jaar zit je op € 14,42 bruto per uur of € 2.509 bruto per maand. Dat is het maximum. Dat is geen dikke boterham. Toch is het niet gebruikelijk dat Nederlanders pakketbezorgers fooi geven, terwijl we dit bij de pizzabezorger een stuk vaker doen.
Je hoeft geen fooi te geven, maar het wordt altijd gewaardeerd. Bezorgers ontvangen 100% van alle fooien. Dit kan net dat beetje zijn dat ze vooruit helpt. Een extraatje wordt dus erg op prijs gesteld.
Als u als ondernemer zelf een fooi geeft, bijvoorbeeld als u zakelijk uit eten gaat, is ook die fooi aftrekbaar van de winst. Let op. De aftrek is beperkt als het een fooi betreft in verband met 'voedsel, drank en genotmiddelen'. Die zijn namelijk in aftrek beperkt tot 73,5%.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
Als je besluit dat je een goede taxiservice krijgen en wilt een fooi geven, zorg ervoor om 10% of meer te betalen. Een kleiner bedrag geven is het niet waard. Sterker nog, als het op centenwerk uitkomt, kun je beter helemaal geen fooi geven.
Daar wordt de service niet aangerekend. Obers moeten dus leven van de tips die je geeft. Daar wordt bij een goede service toch minstens 15 procent fooi verwacht, en eigenlijk zelfs 20 procent.
Aan het einde van een rit of levering, kun je de chauffeurs en de Uber Eats-koeriers rechtstreeks via de Uber-app een fooi geven. Het enige wat je nodig hebt is: Download de nieuwste versie van de Uber en Uber Eats-apps. Voeg een fooi toe nadat je je rit of bezorging hebt beoordeeld.
Fooien in Spanje
Volgens de Tip Advisor kaart is het in Spanje in restaurants gebruikelijk om tussen de 5% en 10% van de rekening fooi te geven. Je kunt echter ook, net zoals in bars, de rekening zo afronden naar de eerste volle euro waarbij het overschot als fooi gezien kan worden.
Hoe meer bestellingen, hoe meer geld op je rekening. Een Uber Eats uurloon is er dan ook niet. Over het algemeen verdien je € 5,- per bestelling en bezorg je ongeveer 2 bestellingen per uur. Daarnaast kun je nog fooi verdienen.
Als jij als bezorger voor UberEats wil werken, met de fiets of met de auto, verdien je gemiddeld jaarlijks zo'n 32.000 euro.
Of je een fooi geeft mag je zelf bepalen. Je kunt een fooi geven in de app wanneer je een bestelling plaats of contant wanneer de bezorger het eten brengt. Onze bezorgers ontvangen 100% van alle fooi.
Het gemiddelde uurloon bij Thuisbezorgd.nl varieert vanaf ongeveer € 9,86 per uur voor een Horecamedewerker (m/v) tot ongeveer € 13,34 per uur voor een Chauffeur (m/v). Salaris-informatie komt van 11.953 gegevens rechtstreeks verzameld van medewerkers, gebruikers en vacatures op Indeed gedurende de laatste 36 maanden.