Welke ziektes zijn er bij aardappels?

Ziektes & plagen van Aardappelen
  • (bedrieglijk) Maiswortelknobbelaaltje. ...
  • Aardappelbladrolvirus. ...
  • Aardappelmoeheid. ...
  • Aardappelschurft. ...
  • Aardappelspindelknolviroïde. ...
  • Aardappelvirus X. ...
  • Aardappelvirus y. ...
  • Aardappelziekte (aardappel)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijntuin.org

Hoe ziet de aardappelziekte eruit?

Aardappelziekte tijdig herkennen

Dat doe je aan de bruin zwarte vlekken op de stelen en het blad van de aardappelplant. Deze vlekken ontstaan meestal het eerst op de stengels, specifiek bij de bladoksels. Bij vochtig weer merk je aan de onderkant van het blad witte schimmel pluisjes.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op goedboerenindestad.nl

Wat is een bekend virus dat aardappels treft?

De belangrijkste in Nederland in aardappelen voorkomende virussen zijn: bladrolvirus, Y-vi- russen (Y°, YN, Yc), X-virus. A-virus. Andere, minder belangrijke zijn: aucubamozaïek-virus, S-virus, M-virus, tabaksratelvirus.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op edepot.wur.nl

Wat te doen tegen aardappelziekte?

Indien er al aardappelplaag aanwezig is moeten de zieke plekken zo grondig mogelijk verwijderd worden en onmiddellijk gevolgd worden door een bespuiting. Zo kan je de kieming van sporen – (afkomstig van de zieke planten) – op het gezonde aardappelloof voorkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op plantaardig.com

Hoe ziet Phytophthora eruit?

Aan de bovenkant van het blad ziet phytophthora eruit als een necrotische donkere plek en aan de onderkant als een witachtige schimmelpluis, wat lijkt op fijn katoen aan de rand van de necrotische vlekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op czav.nl

Identifying and Treating Potatoes Diseases, Pests and Deficiencies

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak spuit je aardappels?

Bedenk dat je moet gaan spuiten vanaf het moment dat de aardappelen zijn uitgelopen (dus na het poten boven de grond komen), en dat moet je elke 8 dagen herhalen tot de oogst (en de oogst valt altijd zo'n 90-150 dagen na het poten en dus kun je uitrekenen hoe vaak je het chemische middel moet gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mooiemoestuin.nl

Hoe ontstaat aardappelziekte?

In een regenachtige periode kunnen schimmelsporen de grond indringen en knollen besmetten. Via de lenticellen komen sporen binnen en veroorzaken myceliumgroei in de knol. Vaak dringen bacteriën aangetaste knollen binnen, waardoor knolrotting ontstaat. De schimmel overwintert als mycelium in aangetaste knollen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wiki.groenkennisnet.nl

Hoe aardappelplaag bestrijden?

Versterk jouw planten door om de paar weken met basalt- of lavameel te stuiven of door heermoesaftreksel te spuiten. Zorg voor ruime plantafstanden, zo kan het loof tijdig opdrogen. Geef jouw aardappelen en tomaten niet te veel stikstof, want dat geeft veel en gevoelig blad. Kweek verschillende rassen (naast mekaar).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op velt.nu

Hebben aardappelen veel water nodig?

Aardappelen hebben niet super veel water nodig. Wanneer het erg warm is kun je de aardappelen 1 keer per week water geven. Is het niet super warm dan is een keer per 2 weken voldoende. (De aardappelen hoeven namelijk niet continue onder water te staan maar hebben wel water nodig om te groeien).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fromseedtotable.nl

Wat spuiten tegen Phytophthora?

De laatste jaren is de Phytophthora schimmel agressiever geworden. Hierdoor kan de schimmel zich sneller ontwikkelen. Ter voorkoming van Phytophthora heeft Syngenta een breed pakket aan middelen: REVUS®, AMPHORE® FLEX en het product CARIAL® STAR tegen Phytophthora én Alternaria.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op syngenta.nl

Hoe ontstaat schurft op aardappelen?

Schurft is herkenbaar aan verkurkte oppervlakkige plekjes op de knol. Schurft wordt veroorzaakt door een straalschimmel, die tijdens de periode van knolaanleg via de lenticellen doordringt in de opperhuid van de knol. De besmetting vindt plaats vanuit de bodem. De knol reageert met kurkvorming op de aangetaste plaats.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wiki.groenkennisnet.nl

Wat is bruinrot in aardappelen?

Bruinrot is een ziekte bij aardappels die veroorzaakt wordt door Ralstonia solanacearum bacterie. In Nederland is bruinrot een quarantaineziekte. Dit betekent dat het bestreden moet worden om verdere vestiging of uitbreiding te voorkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat te doen tegen de coloradokever?

Preventie en vangen
  1. Een eenvoudige manier om (jonge) larven te doden is jouw aardappelplanten om de paar dagen meppen. Je slaat met jouw hand of een borstel door het loof, daardoor vallen veel larven op de grond. ...
  2. Iets grondiger, vooral effectief met kevers. ...
  3. Heel effectief: knijp eitjes en larven plat op de planten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op velt.nu

Hoe ziet valse meeldauw eruit?

Valse meeldauw herkennen

Valse meeldauw is te herkennen aan het grijze schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Bovendien zorgt de schimmel voor gele vlekken op de bovenkant van het blad die soms bruin verkleuren. Deze vlekken zijn niet makkelijk weg te vegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op royalbrinkman.nl

Hoe voorkom je Phytophthora?

Phytophthora voorkomen is beter dan genezen

Zorg dat de tomatenplanten niet nat worden. Veel mensen die buiten tomaten kweken maken van transparant folie een afdakje boven de tomatenplanten. Dit is vaak al genoeg om te voorkomen dat je last krijgt van de Phytophthora schimmel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op farmzy.nl

Hoe overleeft Phytophthora?

De schimmel overleeft als mycelium in knollen en groeit door de stengel in. Wanneer de bovengrondse delen zijn bereikt worden er sporangioforen gevormd die uit de huidmondjes van stengels en bladeren naar buiten komen. Hierop verschijnen sporangiën die vrijkomen en terechtkomen op bladeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op syngenta.nl

Welke bemesting voor aardappelen?

Een flinke bemesting met compost of verteerde stalmest is voldoende om aan de behoefte van een aardappelteelt te voldoen. Aardappels hebben een relatief hoge kalium behoefte. Een te hoge stikstof bemesting kan averechts werken, doordat het loof zich te sterk ontwikkeld ten koste van de knollen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op moestuintips.nl

Hoelang aardappelen in de grond laten zitten?

Het duurt ongeveer 4 weken voor de aardappelen boven de grond komen (afhankelijk van het weer). En zo ziet dat er dan uit. Niet erg mooi. Maar wel heel handig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pokon.nl

Wat is de beste tijd om aardappels te poten?

Wanneer aardappels poten? Als u zelf aardappelen wilt planten, dan poot u ze bij voorkeur tussen juni en oktober. De bodem dient voldoende bemest en los te zijn. Een vaste structuur is voor de late aardappelsoorten echter geen probleem.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op aardappelshop.nl

Hoe herken je aardappelplaag?

De eerste symptomen zijn de bruine vlekken die aan de onderkant van het loof verschijnen. Vandaar gaat het razendsnel over naar het volledige blad, de stengel en uiteindelijk ook de knol. De aardappelplaag is zeer besmettelijk, en kan ook overgaan op andere gewassen zoals tomaten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hermie.com

Wat is een aardappelplaag?

De aardappelplaag

Phytophthora infestans is de gevreesde ziekte in de biologische aardappelteelt. Deze schimmel tast in eerste instantie de bladeren aan en vervolgens ook de stengel. Al na enkele dagen kan het loof afsterven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op inagro.be

Kan je ook een gewone aardappels poten?

Pootaardappels. Aardappels teel je uit speciaal gekweekte aardappelknollen: de zogenaamde pootaardappels. De pootaardappels worden in het voorjaar geplant en na twee tot drie weken komen de stengels boven de grond. De plant ontwikkelt ook ondergrondse stengels, zogenaamde stolonen, waaraan zich de nieuwe knollen vormen ...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kennisplatform.aardappels.nl

Kun je aardappelen in de grond bewaren?

Bij de middelvroege en late soorten wacht je tot het loof afgestorven is. Dit zorgt ervoor dat de aardappelen afharden, en veel langer zullen bewaren. Opgelet: verwijder alle aardappelen uit de grond, ook de kleine knolletjes. Deze kunnen er anders voor zorgen dat de aardappelplaag het jaar nadien doorgegeven wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hermie.com

Wat te doen bij aardappelziekte bij tomaten?

Aardappelziekte voorkomen

Gebruik basaltmeel en een fijnmazige zeef om de bladeren ermee te besprenkelen. Dit natuurlijke middeltje werkt tegen schimmels. Het is ook een goed idee om aan de voet wat basaltmeel te geven, omdat het de bodem voedt. Vermijd water geven op het blad.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gardenersworldmagazine.nl

Is een groene aardappel giftig?

Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan namelijk de stof solanine voorkomen. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor de mens.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Populaire vragen