Bij een gebroken vinger is er in de meeste gevallen sprake van een zwelling, gevoeligheid, vervorming en het niet altijd kunnen bewegen van de vinger. Bij een gekneusde vinger heeft u last van een pijnlijke, gezwollen vinger. De vinger is veelal rood-blauw gekleurd en de vinger doet extra pijn bij bewegen.
Symptomen van een gebroken hand of vinger zijn: ■ zwelling van de hand / vinger; ■ gevoeligheid; ■ vervorming van de hand / vinger; ■ het niet kunnen bewegen van de hand / vinger; ■ een verkorte vinger; ■ een ingedrukte knokkel; ■ het schuiven van de vingers over elkaar bij het maken van een gedeeltelijke vuist ( ...
Het herstel van uw gebroken duurt ongeveer 6 weken. Na 6 weken kunt u nog wel pijn hebben. Ook is het vaak nog niet mogelijk alle bewegingen te maken. U kunt uw vinger meestal pas na 3 maanden weer bewegen zonder dat het pijn doet.
Maar hoe weet je dan of je hand gebroken of gekneusd is? Het grote verschil tussen een gebroken hand en een gekneusde hand is dat bij een gebroken hand de pijn op 1 plek zit, namelijk bij de breuk. Druk je op deze plek, dan voel je direct pijn. In het geval van een kneuzing doet de hele hand pijn.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
De belangrijkste tekenen van een gebroken vinger zijn zwelling, gevoeligheid, onvermogen hem te bewegen en er kan een vervorming plaatsvinden. Door de vele verschillende breuken die mogelijk zijn in de vinger worden ook verschillende behandelingen toegepast.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden. Ook zwelling van de huid rondom de breuk is een duidelijk kenmerk, al hoeft dit dus niet altijd voor te komen.
Druk je op de kneuzing, dan verhoogt de druk op de zenuwen en voel je dus meer pijn. Gebroken kan soms minder pijnlijk zijn dan een kneuzing.
Een gekneusde vinger of vingerkneuzing ontstaat als je vinger een houding aanneemt die buiten de normale bewegingsomvang ligt. Een gekneusde vinger doet vaak erg pijn en er kan daarnaast een zwelling optreden. Ook is er soms een bloeduitstorting te zien rond de kneuzing.
Afhankelijk van waar de breuk zit en de stand van de breuk, bepaalt uw traumachirurg hoe lang de gipsbehandeling moet duren. Bij vingers is dit over het algemeen vrij kort (soms zelfs slechts 1 week, daarna tape).Bij de middenhand of bij de handwortelbeentjes is dit meestal wat langer (circa 3-4 weken).
In veel gevallen volstaat spalken gedurende 6 tot 8 weken (tot 3 maanden) en soms langer om de vinger gestrekt te houden. De vinger moet tijdens de hele duur van de behandeling gestrekt blijven, ook bij het vervangen van een spalk.
Indien u er voor kiest om de vinger niet te behandelen, dan kan de gebroken pink pijnlijk en stijf worden. Ook komt het voor dat de gebroken vinger dik blijft.
U kunt volgende klachten hebben bij een gebroken vinger: Zwelling van de vinger. De vinger niet kunnen bewegen. Verkleuring van de vinger.
Maar waarom? Wanneer er sprake is van een botbreuk, kan het ook zo zijn dat het botvlies is gescheurd. Wanneer je vervolgens gaat koelen, kan de kou rechtstreeks het bot intrekken. Dit heeft een averechts effect en kan in plaats van verlichting bij het slachtoffer zelfs zorgen voor extreem veel pijn.
Geen behandeling
Als de botstukken goed tegen elkaar aan liggen en er weinig kans is op verschuiving, kan de breuk zonder behandeling herstellen. Soms is een brace, verband of mitella voldoende. Hierdoor kunt u nabij gelegen gewrichten beperkt en gecontroleerd blijven bewegen.
Door middel van een spalk om de vinger kan geprobeerd worden om de vinger weer recht te krijgen. De spalk moet gedurende de hele nacht gedragen worden en soms ook overdag. Vaak moet de spalk meerdere maanden achter elkaar gedragen worden. Er bestaan verschillende soorten spalkjes.
Soms kun je na het ontstaan van een blessure niet direct koelen. Vaak is het dan op een later moment ook nog zinvol om te koelen. Daarbij kun je de eerste 24 tot 48 uur na het letsel het koelen blijven herhalen.Langer heeft geen zin, want dan start het herstel.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Een breuk is een medische term voor een gebroken bot. Er is geen verschil tussen een barst of een breuk. Breuken zijn zeer pijnlijk en veroorzaken een zwelling, ze kunnen een ledemaat vervormen.
Bij een botbreuk is het aanraken van het gebied rondom de botbreuk pijnlijk. Ook ontstaat er een zwelling. Deze zwelling wordt veroorzaakt door een bloeduitstorting rond de breuk. Een gebroken bot maakt het vaak moeilijk het lichaamsdeel te bewegen.
Bij de meeste botbreuken is de noodzaak om met spoed te opereren niet aanwezig. De patiënt wordt opgenomen, krijgt goede pijnstilling en wordt op een later tijdstip geopereerd. Voordeel daarvan is dat 's nachts niet met spoed een operatieteam opgeroepen hoeft te worden.
De meeste botbreuken genezen vanzelf waarbij een periode van rust en tijdelijke immobilisatie van de breuk door bijvoorbeeld het aanleggen van gips / spalk voldoende is. De breukgenezing wordt gecontroleerd met röntgenfoto's en meestal is de pijn al weg voordat de breuk helemaal genezen is.
Wat is een gebroken vinger? (Fractuur vinger)
De continuïteit van het bot is dan onderbroken en er ontstaan direct pijnklachten en zwelling. Bij het vermoeden op een breuk (fractuur) consulteer dan direct de huisartsenpost of de Spoed Eisende Hulp (SEH).