Een mergpijp geeft extra smaak aan de soep. Je kunt de mergpijp een uur laten meetrekken in de bouillon. De mergpijp wordt daarna verwijderd. Je kunt het merg tevens gebruiken als smaakmaker in sauzen en pasteien.
Mergpijp is een bron van collageen, gelatine en mineralen. Dat is niet alleen goed voor sterke botten, maar het gaat ook huidveroudering tegen. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom je het vaker op het menu zou moeten zetten.
Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren. Ook zit er veel van de mineralen ijzer, selenium, zink, boron en mangaan in. In het merg van rund en lam zit ook nog wat CLA. Bindweefsel: hierin zit veel glucosamine en chondroïtine.
Hoe eet je mergpijp? Beenmerg is een delicatesse, waar je niet teveel mee moet doen. Veel mensen vinden 't het lekkerst als het is geroosterd, met wat grof zout erbovenop. Eventueel met toast erbij.
Beenmerg is rijk aan vetten. Voor bevolkingen die maar beperkt toegang hebben tot koolhydraten en van wie de voeding grotendeels afhankelijk is van dierlijke producten, zijn ze een belangrijke bron van voedingsstoffen.
Aan een mergpijp zit geen vlees, de smaak in de bouillon komt in dit geval vooral van het beenmerg. Om je bouillon nog meer smaak te geven, kun je er ook voor kiezen om schenkel te gebruiken. Schenkel is een deel mergpijp en een deel vlees en is afkomstig van de poot van een rund of andere viervoeter.
Bewaar de mergpijpjes in de koelkast op maximaal 4 graden celsius of vries ze in op de dag van aankoop. Na invriezen wel binnen 3 maanden gebruiken. Voor gebruik ontdooien.
Zelf trekken is het best
Wat wél gezond is, is de zelfgemaakte variant die u trekt uit botten. “Als de beenderen lang trekken, kunnen ze interessante mineralen vrijgeven, zoals ijzer en zink. Deze zijn afkomstig uit het beenmerg. IJzer versterkt je weerstand en is ontstekingsremmend in lage concentraties.
Het doel van de beenmergpunctie is om bij een verdenking van een verstoorde aanmaak van de bloedcellen te onderzoeken of dit daadwerkelijk zo is. In het beenmerg worden alle bloedcellen aangemaakt. Het beenmerg bevindt zich bij volwassenen vooral in het bekken, de ribben en in het borstbeen.
Een mergpijpje is een cilinder- of balkvormig gebakje op basis van crème, marsepein en chocolade. Het bestaat in twee varianten. Bij een (crème)mergpijpje omhult een laag marsepein een zoete crèmevulling. Bij een reuzemergpijp bestaat de vulling uit biscuit en crème en eventueel een laagje bessenmoes.
Er zitten 251 kilocalorieën in 1 groot (55 gram) mergpijpje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mergpijpje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Heilzame stoffen
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Leg de mergpijpen in een vuurvaste ovenschotel. Kruid ze met peper en zout en een klein beetje kokosolie. Rooster de mergpijpen ongeveer 15 minuten of tot het beenmerg zacht is en begint lost te komen van het bot.
Er zit 11,9 gram vet in 1 groot (55 gram) mergpijpje, waarvan 6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Merg zit in de botten van de poten van het rund. Door het op laag vuur koken breekt het beenmerg af en komt de smaak vrij. Tegenwoordig kom je steeds vaker recepten tegen om het beenmerg uit het bot lepelen. Deze manier van mergpijp serveren kijkt men in New York en London niet meer van op.
Voor een heldere bouillon: De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Gezondheid
Soep zoals Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Maak je geen zorgen, je hoeft het niet te gaan drinken in plaats van water. Eén mok bottenbouillon per dag kan al wonderen doen, en dan met name wanneer je lichaam wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken.
De houdbaarheid is 5-6 dagen. Voor consumptie één uur van tevoren uit de koeling halen voor een optimale smaak.
Voor sommige bereidingen mag het vlees nog bevroren gebruikt worden (soepvlees). Een half uur voor bereiding op kamertemperatuur laten komen komt het vlees ten goede. Rundvlees is 6 tot 12 maanden diepgevroren houdbaar mits bewaart bij -18 gr.
Bewaartip voor dit product
Invriezen van vlees kan ook. Ontdooi het vlees door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
Riskant is echter alleen merg dat bestaat uit zenuwweefsel (hersenmerg en ruggenmerg). Het merg in mergpijpen bestaat uit botweefsel en dat is niet riskant. Ga dus gerust door met het trekken van bouillon, het eten van ossobuco en zelfs met het eten van merg op een geroosterde boterham, als u daar dol op bent.
Laat bouillon nooit koken, maar heel zachtjes trekken zonder deksel op de pan. Door het borrelen van het water emulgeren de vrijgekomen vlees- en viseiwitten met het vet in het water en wordt de bouillon troebel.
Ze bestaan uit vlees en been met merg. Natuurlijk zijn ze heerlijk in de soep. Ze geven bouillon een krachtige smaak. Maar je kunt ze ook gebruiken voor smakelijke stoofschotels.