In de schil van gember zitten veel gezonde voedingsstoffen. Door de schil te laten zitten, kunt u daar dus ook volop van profiteren. Bovendien heeft de schil geen echte eigen smaak en proeft u het dus niet wanneer u die laat zitten. Overigens geldt dat wel alleen voor de schil van verse gember.
Naast dat je gember kunt schillen, is het ook erg lekker en gezond om gember met schil te eten. De schil bevat veel voedingstoffen en vezels, en kan een extra smaakdimensie toevoegen aan je gerechten. Als je ervoor kiest om de schil te behouden, is het belangrijk dat je de gember goed wast voordat je deze gebruikt.
Jonge gember heeft zo'n dunne schil, dat je hem helemaal niet hoeft te schillen . Oudere gember, zoals we die doorgaans in de supermarkt vinden, heeft een meer papierachtige schil die je misschien wilt schillen. Als je gember een tijdje heeft rondgehangen en een beetje verschrompeld is, kun je hem niet makkelijk schillen met een lepel.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder. Hoeveel gember thee dat is per dag? Ongeveer 3 tot 4 kopjes!
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
De ochtendsessie: Een boost voor de dag
De pittige smaak van gember zorgt ervoor dat je meteen wakker bent en gember bevordert een normale stoelgang1, wat voor sommigen een welkome ondersteuning is in de ochtend.
Gember wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken, als ontstekingsremmer, bij verkoudheid, om verslavingen te bestrijden, menstruatiepijn te behandelen, en om de vertering te bevorderen (1-15).
Goed voor je hersenen
Deze studie naar zestig vouwen bevestigt dat gember goed is voor je hersenfuncties. Een dagelijks extract van gember vergroot volgens het onderzoek je reactiesnelheid en je concentratie- en denkvermogen. Een andere studie naar ratten bevestigt dat gember je geheugen verbetert.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Waarom een lepel gebruiken? Minder afval: Als je een mes gebruikt om gember te schillen, verwijder je gemakkelijk te veel van het vruchtvlees samen met de schil, vooral rond de hoeken en gaten. Met een lepel kun je daarentegen alleen de dunne schil verwijderen, waardoor je meer van de gemberwortel behoudt .
Je kunt zo veel kanten op met een stukje verse gember, dat het zonde is om een restje weg te gooien. Gelukkig gaat gember wel even mee: in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast blijft het tot wel 3 weken goed. Als gember gaat rimpelen, schimmelen of bruin wordt, is het tijd om het weg te gooien.
Eet het rauw of kook het: beide zijn gezond : Onderzoek suggereert dat het verwarmen van rauwe gember (bijvoorbeeld bij het koken of het maken van thee) de mogelijkheid om bepaalde soorten vrije radicalen te verwijderen vermindert en de mogelijkheid om andere soorten te verwijderen vergroot. Dit komt waarschijnlijk door de omzetting van gingerolen in shogaolen.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten. Wie een hoge bloeddruk van zichzelf heeft, kan misschien de verlaagde bloeddruk als prettig ervaren. Maar wie juist al aan de lage kant zit, kan duizelig worden of zich licht in het hoofd voelen.
Bereiden: Breng het water met gember en citroensap en -rasp aan de kook, laat het 10 minuten trekken. Zeef het mengsel. Breng de thee op smaak met honing.
De belangrijkste farmacologische eigenschappen van gember omvatten ontstekingsremmende, antihyperglycemische, anti-artritische, anti-emetische en neuroprotectieve acties. Recente studies hebben aangetoond dat gember de cognitieve functie aanzienlijk verbetert bij verschillende cognitieve stoornissen en bij gezonde hersenen .
Gember voor je haar
Voor je lijf is gember dus heel gezond, maar ook voor je haar. Deze wortel zit namelijk boordevol B-vitaminen en vitamine C. Vitamine B2 ondersteunt onder andere gezond haar. Qua mineralen is gember ook heel goed voor je haar; zo zit er calcium, kalium, magnesium, natrium en ijzer in.
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Gember kruidenthee kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten, het verminderen van de vorming van bloedstolsels en het verlagen van de bloeddruk.
Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Aangeraden wordt op per dag niet meer dan 4 gram gember tot je te nemen. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt.
Ja, gemberthee kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid, zoals hoesten, keelpijn en congestie. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
Gember helpt bij de spijsvertering en kan je maag en darmen tot rust brengen, wat eveneens bijdraagt aan een betere slaap.
Een espresso of een klassieke zwarte koffie met een snufje gedroogde gember kan je geest op het juiste spoor zetten ! De cafeïne in de koffie zal je lichaam een boost geven en een positief effect hebben op je concentratie, terwijl de gember zelf de prestaties van je hersenen kan verbeteren.
De ontstekingsremmende stoffen in gember, zoals gingerol, helpen roodheid en zwelling te verminderen, wat resulteert in een kalmere en egalere huid. Rauwe gember stimuleert de bloedsomloop, wat essentieel is voor een gezonde huid.