Met azijn, limoensap of citroensapZuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is. Tip: kijk wat goed past bij het gerecht en voeg niet te veel in één keer toe om te voorkomen dat je gerecht te zuur wordt.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
Verdun de chili: Een van de eenvoudigste manieren om de pittigheid te verminderen is door meer van de andere, niet-pittige ingrediënten aan de chili toe te voegen, zoals bonen, vlees, groenten of granen, om de intensiteit te helpen verdunnen . Voeg zuivel toe: Vet en eiwitten kunnen zich binden aan capsaïcine, waardoor de impact ervan wordt verminderd.
Zuivel toevoegen
Zuivel is geweldig om pittigheid tegen te gaan en kan een prettig verkoelend effect hebben. Je kunt melk, zure room of zelfs een scheutje yoghurt over elke portie toevoegen, maar wees voorzichtig met het toevoegen en vervolgens koken van de zuivel op een hoger vuur, omdat het kan schiften.
Voeg een scheutje zuivel toe
Yoghurt, (kokos)melk, boter, kaas en room staan bekend als goede blusmiddelen als je pikant eet. De zuivelproducten camoufleren de pittige smaak en verhelpen het branderige gevoel in je mond dankzij caseïne. Dit eiwit helpt capsaïcine, de stof die je mond in brand zet, af te breken.
Met azijn, limoensap of citroensap
Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is. Tip: kijk wat goed past bij het gerecht en voeg niet te veel in één keer toe om te voorkomen dat je gerecht te zuur wordt.
Melk zorgt ervoor dat de capsaïcine en de pijn receptoren worden gescheiden. Dat komt door de vetten die in melk aanwezig zijn. Andere dranken waar vet in zit kunnen het brandend gevoel ook verminderen. Olie helpt ook bij het verminderen van de pittigheid.
Chili is traditioneel een pittig gerecht, maar wat doe je als je chili te heet is? Je kunt het oplossen door er iets aan toe te voegen om de hitte wat te neutraliseren. Melk is een geweldige kruidendoder , net als veel andere zuivelproducten.
Je kunt de chili ook opwarmen in de magnetron.
De meeste chilipepers verliezen hun pittigheid wanneer ze gekookt worden en gemengd worden met andere ingrediënten zoals zuivel, zuur, suiker, etc.
Serveer de chili con carne in een diep bord met rijst, wat kaas, een schepje zure room en een handje tortillachips. Smakelijk! TIP: Je kan deze chili ook perfect op voorhand klaarmaken.Door 'm wat langer op het vuur te laten staan of een dagje van tevoren klaar te maken, komen de smaken extra goed naar voren.
Hoe maak ik mijn chili con carne dikker? Als mijn chili te dun is, maak ik hem graag dunner door hem zachtjes te laten sudderen terwijl ik af en toe roer en/of een papje masa harina en een beetje water erdoorheen roer. Vroeger was het gebruikelijk om masa toe te voegen en ik vind de smaak ervan lekker in chili en voeg er vaak een beetje aan toe.
Pas de kruidenniveaus aan: Voor een mildere sambal, verwijder de zaadjes uit de chilipepers en gebruik grotere, minder pittige rode chilipepers . Voor meer pit, laat wat zaadjes zitten of gebruik kleinere, pittigere chilipepers. Kook de aromaten grondig: Zorg ervoor dat je de knoflook, sjalotten en tomaten kookt tot ze zacht en aromatisch zijn.
Het blijkt dat de vurige chemische stof in hete chilipepers, capsaïcine, zich graag aan een verbinding in melk bindt, wat de branderigheid neutraliseert. Voeg een flinke scheut zure room, crème fraîche of yoghurt toe aan gloeiend hete chili of stoofschotels, of zelfs een vleugje melk of room . Voor het beste resultaat kiest u echter voor volle zuivelproducten.
Melk en zuivelproducten bevatten een proteïne genaamd caseïne dat zich kan binden met capsaïcine voordat het onze tong bereikt, zodat het minder receptoren kan bereiken en de sensatie van pittigheid vermindert. Als uw gerecht te pittig is, probeer dan slagroom, yoghurt, zure room of boter toe te voegen om het te verzachten.
Zo kunt u het gerecht verdunnen met water, melk of room. Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.
Opwarmrichtlijnen: Voor het beste resultaat volledig ontdooien voor het koken. Magnetron gedurende 4-5 minuten. Oven verwarmen op 160ᵒ gedurende 20-25 minuten of tot gloeiend heet.
Opwarmen in een pan of magnetron. 600 Watt: prik gaatjes in het plastic en verwarm 6 minuten in de magnetron. Porties boven de 400 gram mogen iets langer.
Het voegt rijkdom, diepere smaak en umami toe . In vegetarische of veganistische recepten waar geen vlees in zit, kan ongezoete chocolade een bijzonder belangrijke manier zijn om die diepte toe te voegen. De chocolade zorgt ervoor dat de gemalen chilipepers en andere kruiden opfleuren en meer naar zichzelf smaken.
Chili is rijk, diep en vaak pittig, dus het toevoegen van een zoet ingrediënt is een geweldige manier om een uitgebalanceerde smaak te creëren. We hebben ontdekt dat het toevoegen van in blokjes gesneden wortelen de gemakkelijkste manier is om natuurlijke zoetheid toe te voegen, maar je kunt ook groenten gebruiken zoals zoete aardappelen of winterpompoen.
Voor een extra pittige, rijke bite, voeg je een dot (of vijf) toe aan je batch. Dit is al gebruikelijk in veel recepten voor witte chili (die, ironisch genoeg, vaak met groene chilipepers worden gemaakt), maar een dot zure room kan ook rode chilipepers ten goede komen .
De makkelijkste en snelste manier om eten minder pittig te maken is het toevoegen van een beetje suiker, honing of zoetstof. Zoet is het omgekeerde van pittig, dus als je een schepje suiker toevoegt aan een pittige saus of curry wordt deze vanzelf minder pikant.
Er is aangetoond dat pittig eten helpt bij gewichtsverlies . "Capsaïcine helpt je kerntemperatuur te verhogen, je metabolisme te verhogen en calorieën sneller te verbranden", zegt Robinson. "Onderzoek heeft aangetoond dat het je metabolisme met wel 5 procent kan verhogen."
India: Phaalcurry
Phaal Curry staat bekend als het pittigste gerecht ter wereld. Wie de pittige Phaal Curry wil eten, moet vaak een formulier ondertekenen voordat hij of zij kan eten (dit is vooral belangrijk om te voorkomen dat het restaurant wordt aangeklaagd als er iets vreselijk misgaat).