Maki's (Lemuridae komen alleen voor op Madagaskar en nabijgelegen eilanden. Een Maki behoort tot de halfapen en er zijn 21 soorten Maki's. Madagaskar is het op drie na grootste eiland ter wereld en ligt voor de oostkust van Afrika.
Van de 107 soorten lemuren op Madagaskar staan er 103 op het punt van uitsterven. Een van de meest biodiverse continenten op aarde was Madagaskar.
De lemuren (Lemuriformes) of maki's zijn een infraorde van de orde van primaten. Ze zijn endemisch op Madagaskar, met uitzondering van enkele soorten op omliggende eilanden. Lemuren zijn verwant aan potto's, angwantibo's, lori's en galago's. Tot 2007 zijn er 86 verschillende levende soorten beschreven.
Ringstaartmaki's zijn omnivoren. Dit betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. Zo eten ze vruchten, bladeren en insecten. Het grootste gedeelte van de dag zijn ze op zoek naar voedsel.
De primaten of opperdieren (Primates) vormen een orde van zoogdieren, waartoe alle halfapen en apen (waaronder de mens) worden gerekend. De wetenschappelijke naam "Primates" betekent "eersten". Primaten zijn 85–55 miljoen jaar geleden ontstaan uit voorouders die leefden in de bomen van tropische bossen.
Maki's communiceren vooral met geuren. Je ziet de vrouwtjes vaak geurmarkeringen afzetten uit klieren op hun achterwerk. De mannen wrijven hun staart langs de geurklieren op hun polsen. Tijdens het paarseizoen zwaaien zij met hun stinkende staart in de hoop rivalen af te schrikken.
Het leefgebied van de ringstaartmaki's is in gevaar. Steeds meer bossen waar ze leven, worden gekapt. Ook wordt er op de maki's gejaagd voor hun vlees. Daardoor zijn de ringstaartmaki's een bedreigde diersoort.
Ringstaartmaki's eten overwegend vruchten. Maar ook tegen bladeren, bloemen, boomschors en kruiden zeggen ze geen nee. Heel af en toe eten ze insecten. Net als de meeste andere apen leven ringstaartmaki's in groepen.
Marty de zebra, Alex de leeuw, Gloria het nijlpaard en Melman de giraffe wonen in de Central Park Zoo in New York. Daar treden ze op voor de bezoekers, en met name Alex is de grote ster.
Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter.
Nigiri is een soort sushi dat bestaat uit een bolletje sushirijst met daarop sashimi (een plakje rauwe vis) of een andere topping. De meest voorkomende soorten nigiri zijn die met zalm sashimi of tonijn sashimi. Vaak vind je ook krabsticks, zoete omelet of paling op een nigiri.
De ringstaartmaki's leven in groepen waarin vrouwtjes de baas zijn. Deze apen zitten vaak met hun armen wijd in de zon. Waarom doen ze dat? Een dierenverzorger legt uit dat ze dit doen om hun geurklieren op te warmen.
ringstaartmaki - Vertaling Nederlands-Engels. NL: ringstaartmaki' s. EN: Ringtailed lemurs.
Een carrière in de makihiërarchie is voor hen toch niet weggelegd. De hoogste mannetjes in rang worden door de vrouwen weliswaar slecht behandeld, maar ze worden zolang ze zich gedeisd houden tenminste gedoogd op een vrij centrale plek in de groep.
Rode vari Varecia rubra. De rode vari leeft in de regenwouden van Madagaskar. Het is een groepsdier. De grootte van zijn groep verschilt van kleine groepen, van twee tot vijf dieren, tot grote groepen, van achttien tot 32 dieren.
Wat eten stokstaartjes? Stokstaartjes zien er heel schattig uit, maar het zijn kleine roofdieren! Zo eten ze schorpioenen, eieren, kleine knaagdieren, insecten, maar ook wat plantenmateriaal. Een stokstaartje haalt vocht uit zijn voedsel waardoor hij niet veel hoeft te drinken.
Met een lengte tot 3 meter en een gewicht tot 540 kilo was de mensaap de grootste primaat die ooit heeft geleefd. Het was een absolute kanjer: de Gigantopithecus. Miljoenen jaren lang leefden verschillende ondersoorten van de gigantische mensaap in de wouden van wat vandaag Vietnam, China en India is.
Primaten zijn de aapachtige zoogdieren die het dichtst bij de mensen staan op de stamboom van het leven. Er zijn wel 504 verschillende soorten primaten, van doodshoofdaapjes tot chimpansees. Helaas neemt de populatie van 75 procent van deze soorten af en is 60 procent zelfs met uitsterven bedreigd.
De apen (Simiiformes) zijn een infraorde uit de orde der primaten (Primates). Alle primaten die niet tot de infraorde van de apen behoren worden halfapen genoemd. Een groep halfapen, de spookdiertjes, wordt beschouwd als de nauwste verwant van de apen en samen worden ze geplaatst in de onderorde Haplorhini.