Spanje en Portugal zijn fascistisch, maar neutraal en vormen daarom een toevluchtsoord voor Europese Joden. Ook Zweden en Zwitserland zijn neutraal.
In 1936 plegen conservatieve rechtse nationalisten een militaire staatsgreep in Spanje. Al snel krijgen de nationalisten steun uit nazi-Duitsland en fascistisch Italië. Hun tegenstanders, de republikeinen, worden gesteund vanuit Frankrijk en de Sovjet-Unie. Er ontstaat een bloedige burgeroorlog die drie jaar duurt.
Een bloedige burgeroorlog brak uit tussen de republikeinen, (die werden gesteund door de Sovjet-Unie en de Comintern) en de fascisten/falangisten en monarchisten (verdeeld in carlisten en alfonsisten), onder leiding van Francisco Franco.
400.000 republikeinen vluchten naar het buitenland en er volgt een grote zuiveringsactie. Hoeveel republikeinen nog na de burgeroorlog zijn vermoord is omstreden, vermoedelijk meer dan 100.000. Het totale aantal doden van de burgeroorlog inclusief nasleep is ongeveer 500.000.
Koning Philips was woedend toen hij hoorde van de Beeldenstorm in De Nederlanden.Hij vond dat de beeldenstormers zwaar bestraft moesten worden. En daarom stuurde hij een leger Spaanse soldaten naar De Nederlanden. De baas van dat leger was zijn beste Generaal, Alva.
Een oorlog tussen Spanje en Nederland? IIn 2018 herdenken we het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Dit langdurige conflict heeft een enorme invloed gehad op de geschiedenis van zowel Spanje als Nederland, maar natuurlijk ook op de wederzijdse betrekkingen tussen beide gebieden.
Spanje en Portugal zijn fascistisch, maar neutraal en vormen daarom een toevluchtsoord voor Europese Joden. Ook Zweden en Zwitserland zijn neutraal.
Het conflict begon als een bestorming van katholieke gebouwen door protestantse groepen: de Beeldenstorm (1566). Filips II stuurde de hertog van Alva naar de Nederlanden, om de rust terug te brengen en het katholicisme op te leggen als staatsgodsdienst.
Franco is winnaar van de strijd. Op 28 maart 1939 kwam er na bijna drie jaar een einde aan de Spaanse Burgeroorlog. Dit betekende het begin van een periode waarin Spanje gebukt zou gaan onder de dictatuur van Francisco Franco (1939-1975).
Deze kapitein vaarde als één van de eersten de wereld rond en versloeg de Spaanse Armada in 1588. Francis Drake werd in 1540 in Tavistock in Engeland geboren.
Tot schrik van de nationalisten willen de linkse partijen verenigd in het Volksfront. Een groep generaals, waaronder de latere dictator Francisco Franco, moet op 18 juli 1936 een greep naar de macht. Die coup slaagt slechts gedeeltelijk. Grote delen van het land blijven onder bewind van de wettige linkse regering.
Wie won de Tachtigjarige Oorlog ? De noordelijke Nederlandse gewesten wonnen hun onafhankelijkheid en vormden de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden, terwijl de zuidelijke gewesten onder Spaans gezag bleven.
Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd.
Bij de geallieerden zaten de landen onder andere het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, de Sovjet-Unie, Nederland, België en de Verenigde Staten. Bij de asmogendheden zaten onder andere nazi-Duitsland, Italië en Japan. Uiteindelijk wonnen de geallieerden de oorlog.
Hieruit blijkt een historische misvatting: Nederland is namelijk nooit bezet door Spanje of de Spanjaarden. De Spaanse koning, in 1583 was dat Philips II, was de wettige vorst van alle Lage Landen. Dat was hij geworden via zijn voorouders die teruggaan tot de dertiende eeuw.
De Tachtigjarige Oorlog was een oorlog tussen Nederland en Spanje en duurde van 1568 tot 1648. De oorlog vond plaats in de Nederlanden, die toen bestuurd werden door de koning van Spanje.
Geschiedenis van Nederland
De Spaanse Nederlanden is de naam voor Nederland en België tussen 1556 en 1713. De landen hoorde toen bij Spanje. In 1581 werd Nederland onafhankelijk en werd een zelfstandig land. België bleef tot aan 1713 bij Spanje horen en werd daarna van Oostenrijk.
De Tachtigjarige Oorlog neemt een belangrijke plaats in de vaderlandse geschiedenis in. Tijdens deze oorlog kwamen de Nederlanden, onder leiding van Willem van Oranje, in opstand tegen het Spaanse Rijk onder koning Filips II. De oorlog leidde tot het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Er zijn slechts tien landen die echt in vrede leven, dat wil zeggen dat ze niet bij een intern of extern conflict betrokken zijn. Dat zijn Botswana, Chili, Costa Rica, Japan, Mauritius, Panama, Qatar, Zwitserland, Uruguay en Vietnam.
Door velen wordt de Slag bij Heiligerlee gezien als het begin van de Tachtigjarige Oorlog, de oorlog om onze soevereiniteit.
Tijdens de 335 jaar die volgden na de Nederlandse oorlogsverklaring, werd er bij de Scilly-eilanden geen enkel schot gelost. Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
De Opstand, ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog, duurde van 1568 tot 1648. Het verzet begon naar aanleiding van de invoering van een belastingmaatregel en de harde vervolging van protestanten. Al snel werd het echter een algehele opstand tegen de Spaanse machthebber in de Nederlanden, Filips II.