Wat is passend werk bij tweede spoor?

Passend werk
Ook bij re-integratie tweede spoor geldt dat een werknemer alleen werk hoeft te accepteren dat 'passend' is. Welk soort werk passend is, hangt af van de fysieke en mentale capaciteiten van de gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemer, zijn opleidingsniveau en zijn werkervaring.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Wat wordt verstaan onder passend werk?

Passend werk is werk dat past bij wat u kunt en weet. Wat voor u passend werk is, hangt af van verschillende zaken. Bijvoorbeeld van uw gezondheid, wat voor werk u eerder heeft gedaan, hoelang u ziek bent en hoever u bent met uw re-integratie op dat moment.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Wat wordt onderzocht binnen het tweede spoor?

Re-integratie 2e spoor bij ziekte houdt in dat een langdurig zieke werknemer zich met hulp van de werkgever, richt op werkhervatting buiten de eigen organisatie. Het 2e spoor volgt op het 1e spoor, waarin de mogelijkheden voor terugkeer binnen de eigen organisatie worden onderzocht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op enroutebv.nl

Wat als er geen passend werk is?

Een werkgever moet er alles aan doen om aangepast werk te vinden, tijdens of na een ziekte. Als dit niet lukt binnen het eigen bedrijf, dan bestaat de verplichting voor de werkgever om bij een ander bedrijf naar passend werk te zoeken. Eventueel met behulp van de arbodienst of een re-integratiebedrijf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Waar moet een 2e spoor traject aan voldoen?

Volgens het UWV moet een re-integratie tweede spoor traject bestaan “uit een logisch samenhangende reeks van elkaar opvolgende, flankerende en/of overlappende activiteiten, die de afstand tussen het persoonsprofiel en het zoekprofiel van de werknemer zo snel en zo veel mogelijk opheft of verkleint”.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rondomwerk.nl

Informatievideo - Re integratie 2e spoor

15 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak moet je solliciteren in het tweede spoor?

Bij andere bedrijven, welteverstaan. Zo bepaalde Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden onlangs dat een werkgever, in het kader van spoor 2, van een medewerker kan verwachten dat hij of zij vier keer per week, twee uur per dag naar kantoor komt om sollicitatieactiviteiten te verrichten1.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op optios.nl

Kun je het 2e spoor weigeren in je werk?

Mag ik een 2e spoor traject weigeren? Nee, medewerking door de werknemer aan het tweede spoor is verplicht op basis van de Wet verbetering poortwachter. Bij weigering of onvoldoende inspanning moet de werkgever het loon stopzetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op riforce.nl

Wie bepaalt of een functie passend is?

Bij het zoeken naar passende arbeid mag de werkgever zich niet beperken tot bestaande functies. De werkgever moet de functie, de arbeidsverdeling of de arbeidsorganisatie zodanig aanpassen, dat de werknemer met de beperkingen het werk kan uitvoeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op newbaze.nl

Kan de bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?

Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op proficientgroep.nl

Hoe lang mag een medewerker aangepaste werkzaamheden verrichten?

De bedrijfsarts geeft daarbij aan dat dit aangepaste werk aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo moet de werknemer het staan en zitten kunnen afwisselen, mag hij geen zware dingen tillen en mag hij de werkzaamheden maximaal 4 uur per dag verrichten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemenmetpersoneel.nl

Hoe ziet een spoor 2 traject eruit?

In het Spoor 2-traject stellen we allereerst een actieplan op samen met de werknemer. Hierin bepalen wij de stappen die nodig zijn bij het vinden van een nieuwe baan, zoals sollicitatietrainingen, netwerktrainingen en begeleiding bij het vinden van nieuw werk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op work2work.net

Hoe lang duurt het 2e spoor?

Meestal bestrijkt een re-integratie 2 spoor traject een periode van minimaal 6 maanden en maximaal 12 maanden. De uiteindelijk duur van 2e spoor is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd en perspectieven van de re-integratiekandidaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op reintegratiekiezen.nl

Wat voor vragen stelt een arbeidsdeskundige?

Het arbeidsdeskundig onderzoek geeft antwoord op vragen als: Kan de werknemer re-integreren in zijn eigen werk? Moet het werk of de werkomgeving worden aangepast? Welke andere werkzaamheden kan uw werknemer doen?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboned.nl

Wat is ziekte passende arbeid?

Wat is passende arbeid? Volgens de wet (artikel 7:658a lid 4 BW) is passende arbeid 'alle arbeid die voor de krachten en bekwaamheden van de werknemer is berekend, tenzij aanvaarding om redenen van lichamelijk, geestelijke of sociale aard niet van hem kan worden gevergd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dekempenaer.nl

Wat moet een werkgever doen als een werknemer na ziekte niet terug kan keren in zijn oude functie?

Lukt het niet om de werknemer terug te laten keren in zijn oude functie, dan moet de werkgever hem passend werk aanbieden binnen het bedrijf, bijvoorbeeld werken in deeltijd of met een aangepast takenpakket. In het uiterste geval kan de werkgever hem een andere functie aanbieden of een baan bij een andere werkgever.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Wat is gangbare arbeid?

alle algemeen geaccepteerde arbeid waartoe de werknemer gezien zijn beperkingen met zijn krachten en bekwaamheden in staat is. Hierbij wordt geen rekening gehouden met bijvoorbeeld de opleiding, achtergrond en werkervaring.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op capra.nl

Wat moet je niet tegen bedrijfsarts zeggen?

Het is absoluut onverstandig om aan te geven dat je écht niet meer wilt werken en/of terugkeren of dat je weigert om mee te werken aan het re-integratieplan dat de bedrijfsarts voor je heeft opgesteld. Als je je niet kunt vinden in dat plan, kun je aangeven wat je er niet prettig aan vindt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op intermediair.nl

Wie bepaald of je weer moet gaan werken?

Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren. Dat is een andere beoordeling. Je huisarts of behandelaar kan hier natuurlijk wel een oordeel over hebben, maar het oordeel van de bedrijfsarts is in beginsel doorslaggevend.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtopjuristen.nl

Wie bepaalt of je beter bent?

Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cnvconnectief.nl

Kan mijn baas mij verplichten ander werk te doen?

Andere functie door reorganisatie

Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat te doen als je werk te zwaar is?

Is het werk fysiek echt te zwaar voor werknemer, is de motivatie afgenomen of ligt er iets anders aan ten grondslag? In het geval van deze laatste situatie kan een gesprek met een coach of bedrijfspsycholoog wellicht een uitkomst bieden en is het vooral belangrijk om in gesprek te blijven met werknemer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op flynth.nl

Wat is persoonlijk functioneren?

Rubriek 1: Persoonlijk functioneren

Zichbewust zijn van de reële eigen mogelijkheden tot functioneren, in relatie tot de eisen die vanuit de omgeving worden gesteld en de kansen die vanuit deze omgeving worden geboden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veerkrachtig.nl

Hoe vaak moet je naar de bedrijfsarts?

U heeft minstens 1 keer in de 6 weken een gesprek met uw werkgever. Samen kijken jullie of het u lukt om het plan te volgen. Als dat niet lukt, kijken jullie waardoor dat komt. U en uw werkgever vertellen de bedrijfsarts steeds hoe het werken gaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Wie bepaalt tweede spoor?

Het tweede spoortraject komt in beeld wanneer het vinden of organiseren van passend werk niet mogelijk bij je huidige werkgever. De bedrijfsarts of arbeidskundige legt deze bevinding op zijn vroegst in de 8e week of uiterlijk in de 52ste week van je arbeidsongeschiktheid vast in een verklaring.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Hoe lang is een werkgever verantwoordelijk voor een zieke werknemer?

Eigen risico dragen voor een WGA-uitkering duurt maximaal 10 jaar. Daarna neemt UWV de verantwoordelijkheid voor de uitkering van uw (ex-)werknemer van u over. Ook worden wij verantwoordelijk voor de re-integratie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Wat is anafoor voorbeeld?
Volgende artikel  
Kun je aankomen van cafeïne?